USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/23285
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPînzaru, Iurie
dc.date.accessioned2022-12-12T10:42:36Z
dc.date.available2022-12-12T10:42:36Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationPÎNZARU, Iurie. Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 67-69. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328796en_US
dc.identifier.issn1810-1852
dc.identifier.issn1810-1879
dc.identifier.urihttps://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20
dc.identifier.uriDOI: 10.5281/zenodo.7328796
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23285
dc.description.abstractRezumat Obiective. Angajații de la întreprinderile de procesare a cărnii înregistrează niveluri de stres și epuizare profesională (burnout) mai crescute comparativ cu alte categorii profesionale, deoarece, în perioada pandemiei COVID-19, s-au atestat printre puținele ramuri care au activat fără întrerupere, dat fiind că asigurarea securității alimentare rămâne o problemă prioritară. Materiale și metode. S-a efectuat un studiu sociologic în scopul determinării epuizării profesionale (burnout) în rezultatul chestionării a 60 angajați de la trei întreprinderi de procesare a cărnii din două teritorii administrative. Rezultate și discuții. A fost determinat rolul pandemiei COVID-19 în epuizarea profesională a angajaților de la întreprinderile de procesare a cărnii. Angajații au apreciat că, la finele turei de lucru s-au simțit obosiți și epuizați – 51 persoane (85%), dintre care 58% femei. Toate persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au fost spitalizate, iar 84,6% au apreciat că au devenit mai epuizați din primele ore ale activității, femeile au reprezentat 54%. Concluzii. Rezultatele prezentului studiu confirmă faptul că pandemia COVID-19 a jucat un rol substanțial în epuizarea profesională, bazat pe nivelul sporit al stresului cronic la locul de muncă a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii. Astfel, este necesar organizarea măsurilor de prevenție pentru îmbunătățirea calității vieții angajaților.en_US
dc.description.abstractSummary Objectives. Employees of meat processing enterprises register higher levels of stress and professional exhaustion (burnout) compared to other professional categories, because, during the COVID-19 pandemic, they were among the few branches that operated without interruption, given that ensuring food security remains a priority issue. Material and methods. A sociological study was carried out in order to determine professional exhaustion (burnout) as a result of the survey of 60 employees from three meat processing enterprises in two administrative territories. Results and discussions. The role of the COVID-19 pandemic in the professional burnout of employees at meat processing enterprises was determined. The employees appreciated that at the end of the work shift, 51 people (85%) felt tired and exhausted, 58% of whom were women. All people who fell ill with COVID-19 were hospitalized, and 84.6% appreciated that they became more exhausted from the first hours of work activity, 54% of them are women. Conclusions. The results of this study confirm the fact that the COVID-19 pandemic played a a substantial role in professional burnout as a result of chronic stress at the workplace of employees of meat processing enterprises. Thus, it is necessary to organize preventive measures to improve the quality of life of employees.en_US
dc.language.isoroen_US
dc.publisherAsociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofArta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.subjectburnout (professional exhaustion)en_US
dc.subjectdetachment from social relationsen_US
dc.subjectprofessional involvementen_US
dc.subjectperceived stressen_US
dc.subject.ddcUDC: 159.944:637.52-51:[616.98:578.834.1]-036.21en_US
dc.titleFenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărniien_US
dc.title.alternativeThe phenomenon of "Burnout" during the COVID-19 pandemic among employees of meat processing enterprisesen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Arta Medica Nr. 4(85) 2022 ediție specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback