DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Cheptea, Dumitru | - |
dc.contributor.author | Rubanovici, Vladislav | - |
dc.contributor.author | Chirlici, Alexei | - |
dc.contributor.author | Puzur, Elena | - |
dc.contributor.author | Cebanu, Serghei | - |
dc.date.accessioned | 2022-12-12T10:53:05Z | - |
dc.date.available | 2022-12-12T10:53:05Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | CHEPTEA, Dumitru, RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, et al. Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 70-73. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328807 | en_US |
dc.identifier.issn | 1810-1852 | - |
dc.identifier.issn | 1810-1879 | - |
dc.identifier.uri | https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20 | - |
dc.identifier.uri | DOI: 10.5281/zenodo.7328807 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23286 | - |
dc.description.abstract | Rezumat
Obiective. Studiul a avut drept scop evaluarea igienică a regimului alimentar a cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional.
Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv transversal cu includerea a 519 cadre didactice, care activează în instituțiile de învățământ
preuniversitar din Republica Moldova.
Rezultate. Femeile au alcătuit 97% din respondenți. S-a constatat, că doar 8% din respondenți respectau regimul alimentar, iar circa 19% se
alimentau luând masa doar o singură dată pe zi. Conform rezultatelor anchetării de mese diversificate au avut parte mai puțin de 46%. Regimul
alimentar incorect a cauzat apariția unor patologii a aparatului digestiv la 34% de cadre didactice și a problemelor de sănătate a sistemului circulator
– la 30% de respondenți.
Concluzie. Rezultatele studiului demonstrează importanța regimului alimentar ca factor de risc, inclusiv ocupațional, pentru cadrele didactice. | en_US |
dc.description.abstract | Summary
Objectives. The aim of the study was the hygienic evaluation of the teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment.
Material and methods. A cross-sectional descriptive study was carried out with the inclusion of 519 teaching staff, who work in pre-university
educational institutions in the Republic of Moldova.
Results. Women made up 97% of respondents. It was found that only 8% of the respondents respected the diet, and about 19% ate only once a day.
According to the results of the survey, less than 46% had diversified meals. The incorrect diet caused the appearance of pathologies of the digestive
system in 34% of teachers and health problems of the circulatory system – in 30% of respondents.
Conclusion. The results of the study demonstrate the importance of diet as a risk factor, including occupational, for teachers. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova | en_US |
dc.relation.ispartof | Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova | en_US |
dc.subject | teaching staff | en_US |
dc.subject | diet | en_US |
dc.subject | occupational environment | en_US |
dc.subject.ddc | UDC: 613.2:371.12+613.6.027(478) | en_US |
dc.title | Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova | en_US |
dc.title.alternative | Teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment in primary and general secondary educational institutions in the Republic of Moldova | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | Arta Medica Nr. 4(85) 2022 ediție specială
|