|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină 2022
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2(93) / 2022 Supliment
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/23378
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Stoica, Mihaela | - |
dc.contributor.author | Sârbu, Oxana | - |
dc.contributor.author | Scorpan, Anatolie | - |
dc.contributor.author | Istrati, Valeriu | - |
dc.contributor.author | Gavriliuc, Svetlana | - |
dc.contributor.author | Calin, Ghenadie | - |
dc.contributor.author | Condrațchi, Liudmila | - |
dc.contributor.author | Gorea, Alexandru | - |
dc.date.accessioned | 2022-12-19T08:15:05Z | - |
dc.date.available | 2022-12-19T08:15:05Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | STOICA, Mihaela, SÂRBU, Oxana, SCORPAN, Anatolie, et al. Impactul factorilor alimentari în dezvoltarea bolii de reflux gastroesofagian. In: Sănătate publică, economie şi management în medicină: materialele simpoz. șt. dedicat Zilelor Medicale ale SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”, I-a ediție, 21 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova, pp. 211-216. ISSN 1729-9697. | en_US |
dc.identifier.issn | 1729-9697 | - |
dc.identifier.issn | 2587-3873 | - |
dc.identifier.uri | http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2022/11/Conferinta-_-21-noiembrie_296-pag_Pagina-Web1.pdf | - |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23378 | - |
dc.description.abstract | Rezumat.
În 2019, au existat 783,95 milioane de cazuri de BRGE la nivel global, iar această cifra este in continuie creștere. Studiile sugerează că aproximativ 60 – 70% dintre pacienții cu BRGE sunt hipersensibili la nutrienții alimentari, iar anumite produse se
fac vinovate de apariția simptomelor caracteristice acestei boli. Am realizat un studiu cercetând articolele din bazele de date
PubMed, Z-library, NCIB, Medscape, Mendeley aplicând cuvintele cheie: „factorii”, „alimentație”, „BRGE”, “impact”, ” risc’,
care au fost combinate între ele. Anumite produse alimentare pot contribui la apariția simptomelor BRGE. Mecanismul de
acțiune a alimentelor poate fi protectivă sau iritativă cu acțiune asupra mucoasei gastroesofagiene și cu mecanism de inhibare
sau stimulare a tonusului SEI. Astfel alimentele interzise sunt: alcoolul, cafea, ciocolata, grasimile, fructee – citricele, codimentele
și băuturile carbogazoase, iar cele permise sunt: alimentele bogate în proteine, legumele verzi, fructele non – citrice. BRGE în
mod semnificativ afectează calitatea vieții, iar anumite alimente sunt cauza acesteia, astfel, o dietă individualizată în special
una mediteraniană este recomandată pentru pacienții cu BRGE pentru a îmbunătăți controlului și prevenirea simptomelor
acestei bolii. | en_US |
dc.description.abstract | Summary.
In 2019 there were 783.95 million cases of GERD globally, and this figure is continuously increasing. Studies suggest that approximately 60-70% of GERD patients are hypersensitive to food nutrients, and certain products are responsible for the appearance of symptoms characteristic of this disease. We carried out a study by searching the articles from the databases PubMed,
Z-library, NCIB, Medscape, Mendeley applying the keywords: „factors”, „nutrition”, „BRGE”, „impact”, „risk”, which were
combined with each other. Certain foods can contribute to GERD symptoms. The mechanism of action of food can be protective or irritant with an action on the gastroesophageal mucosa and with a mechanism of inhibition or stimulation of SEI tone. Thus, the forbidden foods are: alcohol, coffee, chocolate, fats, citrus fruits, condiments, and carbonated drinks, and the allowed
ones are: protein-rich foods, green vegetables, and non-citrus fruits. GERD significantly affects the quality of life, and certain
foods are the cause of it, thus, an individualized diet, especially a Mediterranean one, is recommended for patients with GERD
to improve the control and prevention of the symptoms of this disease. | en_US |
dc.description.abstract | Резюме.
В 2019 году во всем мире было зарегистрировано 783,95 миллиона случаев ГЭРБ, и эта цифра постоянно растет.
Исследования показывают, что примерно 60-70% больных ГЭРБ гиперчувствительны к пищевым нутриентам, а
определенные продукты ответственны за появление симптомов, характерных для этого заболевания. Исследование проводилось путем поиска статей в базах данных PubMed, Z-library, NCIB, Medscape, Mendeley по ключевым
словам: «факторы», «питание», «ГЭРБ», «воздействие», «риск»., которые сочетались друг с другом. Hекоторые
продукты могут способствовать возникновению симптомов ГЭРБ. Механизм действия пищи может быть защитным или раздражающим с действием на слизистую оболочку желудочно-пищеводного тракта и с механизмом
торможения или стимуляции тонуса СЭИ. Так, к запрещенным продуктам относятся: алкоголь, кофе, шоколад,
жиры, цитрусовые, приправы и газированные напитки, а к разрешенным: продукты, богатые белком, зеленые овощи,
нецитрусовые фрукты. ГЭРБ существенно влияет на качество жизни, а причиной этого являются определенные
продукты питания, поэтому пациентам с ГЭРБ рекомендуется индивидуальная диета, особенно средиземноморская, для улучшения контроля и профилактики симптомов этого заболевания. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Ministerul Sănătății al Republicii Modova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” | en_US |
dc.relation.ispartof | Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Simpozionul științific dedicat Zilelor Medicale ale Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” decorat cu distincția de stat „Ordinul de Onoare”, I-a ediție, 21 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova | en_US |
dc.subject | GERD | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | impact | en_US |
dc.subject.ddc | CZU: 616.329/.33-002:613.2 | en_US |
dc.title | Impactul factorilor alimentari în dezvoltarea bolii de reflux gastroesofagian | en_US |
dc.title.alternative | The impact of dietary factors in the development of gastroesophageal reflux disease | en_US |
dc.title.alternative | Влияние пищевых факторов на развитие гастроэзофагеальной рефлюксной болезни | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2(93) / 2022 Supliment
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|