USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25371
Title: Particularitățile vitrectomiei în retinopatia diabetică
Authors: Cușnir, Vitalie
Bobescu, Nicolae
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: CUȘNIR, Vitalie, BOBESCU, Nicolae. Particularitățile vitrectomiei în retinopatia diabetică. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 24.
Abstract: Introducere. Chirurgia oftalmologică a progresat foarte mult în ultimii ani, astfel încât metodele moderne de tratament permit un abord intravitrean minim invaziv prin 3 trocare de 27G. Progresele tehnicilor chirurgicale au permis ameliorarea celor mai complexe cazuri clinice. Standardul de aur pentru rezolvarea complicațiilor diabetului zaharat este vitrectomia posterioară. Material și metode. Au fost analizate sursele bibliografice din bazele de date PubMed și Google Scholar, utilizând cuvintele-cheie: retinopatie diabetică, vitrectomie, chirurgia oftalmologică, fiind selectate aproximativ 350 de articole. Bibliografia finală conține 50 de surse relevante, care au fost considerate reprezentative. Rezultate. Vitrectomia pars plana s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă pentru a trata cazurile complicate de retinopatie diabetică în ultimul deceniu. În timpul intervenției se efectuează laser fotocoagularea panretiniană împreună cu injectarea de anti-VEGF și steroizi pentru a reduce procesele de angiogeneză și edem macular. Dezvoltarea vitrectomiei minim invazive și integrarea sistemelor 23G, 25G și 27G în practica clinică a revoluționat tratamentul chirurgical în unul mai sigur, eficient și rapid. Lipsa suturilor conjunctivale la sfârșitul intervenției a îmbunătățit foarte mult confortul și recuperarea pacienților. Micșorarea dimensiunilor instrumentelor și creșterea numărului de tăieri face vitrectomia eficientă în cele mai complicate cazuri. Spre deosebire de chirurgia 20G, în prezent, vitreotomul este un instrument multifuncțional, fiind utilizat pentru aspirare, tăiere, segmentare și înlaturarea membranelor fibrovasculare. Cele mai frecvente complicații intraoperatorii asociate cu vitrectomia posterioară sunt găuri maculare iatrogene și hemoragii. Găurile maculare iatrogene apar de obicei în timpul peelingului membranelor epiretiniene, aproape de tracțiile vitreoretiniene și trebuie sa fie bine coagulate în jur. Hemoragiile din cauza lezării directe a vaselor de sânge sunt rare, deseori apar la segmentarea membranelor cu neovase și sunt bine controlate prin diatermie. Concluzii. În ultimii ani s-au făcut progrese remarcabile în chirurgia retinopatiei diabetice. Abordul intravitrean miniminvaziv a redus rata complicațiilor. Vitrectomia pars plana este o metodă foarte eficientă. Asocierea vitrectomiei cu injectarea intraoculară de anti-VEGF și steroizi, fotocoagulare și diatermie a demonstrat rezultate pozitive intra- și postoperatorii.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25371
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Particularitatile_vitrectomiei_in_retinopatia_diabetica.pdf147.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback