USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25408
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorChiosa, Mihaela
dc.contributor.authorBrocovschii, Victoria
dc.contributor.authorCemirtan, Svetlana
dc.date.accessioned2023-10-24T09:08:08Z
dc.date.available2023-10-24T09:08:08Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationCHIOSA, Mihaela, BROCOVSCHII, Victoria, CEMIRTAN, Svetlana. Alergii alimentare rare - sindromul alfa-gal = Rare food allergies - alpha-gal syndrome. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2023, vol. 10(3), anexa 1, p. 201. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467
dc.identifier.urihttps://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/Culegerea-Rezumate-MJHS_10_3_2023_anexa1.pdf
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25408
dc.description.abstractIntroducere. Sindromul alfa-gal este o reacție alergică rară la carnea roșie. Apare în urma înțepăturii de căpușă, prin producerea de IgE specifice către epitopul galactoză-α-1,3-galactoză, dar se asociază și cu valori majorate ale IgE specifice către albumina serică bovină. Manifestările clinice (urticarie, manifestări digestive sau anafilaxie) se manifestă la 3-6 ore de la expunere. Scopul lucrării. Prezentarea manifestărilor clinice de anafilaxie întârziată și a particularităților de diagnostic a sindromului alfa-gal (anafilaxia întârziată la carnea roșie). Material și metode. Prezentarea unui caz clinic de alergie la carnea roșie la un vânător, care se manifestă cu anafilaxie întârziată, la 3-6 ore de la expunere. Rezultate. Prezentăm cazul unui pacient, vânător, de 42 ani cu manifestări clinice de urticarie fără angioedem și anafilaxie la 4-6 ore după consum de carne roșie. Manifestările se repetă de 4 ani, la fiecare consum de carne roșie, derivate, organe sau preparate de carne roșie. A fost frecvent mușcat de căpușe. Se prezintă cu valori crescute ale IgE specifice către albumina serică bovină (Bos d 8 - 25,07 kUA/L). Evaluarea anticorpilor tip IgE specifice către alfa-gal este recomandată. Pacientul administrează tratament cu corticosteroizi și antihistaminice în perioada de manifestări clinice. Anafilaxia este o manifestare clinică cu un potențial crescut de severitate, adrenalina frecvent fiind necesară ca și prima linie de tratament. Concluzii. Pacienții cu manifestări de anafilaxie, aparent idiopatică, trebuie investigați și pentru sensibilizarea către galactoză-α-1,3-galactoză. Manifestările clinice, istoricul și IgE specifice către alfa-gal și Bos d 8 ne orientează către un diagnostic de precizie. Evitarea expunerii este esențială. Cuvinte-cheie: sindromul alfa-gal, anafilaxie întârziată, căpușă.en_US
dc.description.abstractBackground. Alpha-gal syndrome is a rare allergic reaction to red meat. Occurs following a tick bite, through the production of specific IgE to galactose-α-1,3-galactose epitope, but is also associated with increased specific IgE to bovine serum albumin. The important element of sensitization is the tick bite. Clinical manifestations (urticaria, digestive manifestations, or anaphylaxis) occur 3-6 hours after exposure. Objective of the study. Presentation of clinical manifestations of delayed anaphylaxis and diagnostic features of alpha-gal syndrome (delayed red meat anaphylaxis). Material and methods. Presentation of a clinical case of red meat allergy in a hunter manifesting with delayed anaphylaxis 3-6 hours after exposure. Results. We present the case of a 42-year-old hunter patient with clinical manifestations of urticaria without angioedema and anaphylaxis 4-6 hours after red meat consumption. The events have been recurring for 4 years with each consumption of red meat, red meat derivatives, offal or red meat preparations. He was frequently bitten by ticks. The patient shows elevated specific IgE values to bovine serum albumin (Bos d 8 - 25.07 kUA/L). Evaluation of specific IgE antibodies to alpha-gal is recommended. The patient receives treatment with corticosteroids and antihistamines during the period of clinical manifestations. Anaphylaxis is a clinical manifestation with a potentially increased severity, and adrenaline frequently being required as the first line of treatment. Conclusion. Patients with apparently idiopathic manifestations of anaphylaxis should also be investigated for sensitization to galactose-α-1,3-galactose. Clinical manifestations, history, and specific IgE to alpha-gal and Bos d 8 guide us to a precise diagnosis. Avoiding exposure is essential. Keywords: alpha-gal syndrome, delayed anaphylaxis, tick.en_US
dc.publisherInstituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofRevista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 18-20 octombrie 2023, Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.subjectalpha-gal syndromeen_US
dc.subjectdelayed anaphylaxisen_US
dc.subjectticken_US
dc.titleAlergii alimentare rare - sindromul alfa-galen_US
dc.title.alternativeRare food allergies - alpha-gal syndromeen_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2023 nr. 3(10) Anexa 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ALERGII_ALIMENTARE_RARE_SINDROMUL_ALFA_GAL.pdf150.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback