USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/2674
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCojocaru-Toma, Maria
dc.contributor.authorEni, Veronica
dc.date.accessioned2019-06-24T21:12:54Z-
dc.date.available2019-06-24T21:12:54Z-
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationCOJOCARU-TOMA, Maria, ENI, Veronica. Identificarea şi dozarea acidului ascorbic în pseudofructe de măceş (Rosae caninae fructus) din diferite zone ale Republicii Moldova. In: Anale ştiinţifice ale IP USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 9-a. Chişinau: СEP Medicina, 2013, vol. 1: Probleme medico-biologice şi farmaceutice, pp. 408-411.en_US
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/2674-
dc.descriptionCatedra Farmacognozie şi Botanică farmaceutică, Centrul de Cultivare a Plantelor Medicinale USMF “Nicolae Testemiţanu”en_US
dc.description.abstractRosehip can be considered as being a part of the plant panacea. Rosehip is a rich source of vitamin C and malic and citric acid which are present in rosehips are help to stabilize vitamin C. Rosehip is an anti-anemic, fortified, mineralizing and refreshing and an excellent tonic, which increases the human body resistance and ensures the proper functioning of brain, liver, cardiovascular system, by using of vitamins, trace elements and flavonoids. Identification and determination of ascorbic acid was performed according to monography Pharmacopoeics (thin layer chromatography and determination by titrimetry). The dozing of ascorbic acid indicates that rosehip berries are rich in vitamin C in sunny areas: in the southern areas the ascorbic acid content is at highest and reaches up to 0.22%, in the central part is of 0.18% and in the north respectively of 0.16%., which allows us to conclude that the content of ascorbic acid in rose hips depends on a number of factors, including the intensity of solar illumination. Pseudofructele de măceş sunt o sursă bogată de vitamina C, iar acidul malic şi citric, present în produsul vegetal, contribuie la stabilizarea vitaminei C. Măceşul reprezintă un excelent tonic, antianemic, vitaminizant, mineralizant și revigorant, crește rezistenţa organismului şi asigură o bună funcţionare a ficatului şi sistemului cardiovascular, prin conţinutul de vitamine, microelemente şi flavonoide. Identificarea şi dozarea acidului ascorbic s-a efectuat conform prevederilor Farmacopeece (identificare prin cromatografie pe strat subţire şi dozare prin titrimetrie). Dozarea acidului ascorbic denotă că fructele de măceş sunt mai bogate în vitamina C în zonele mai însorite: în zona sudică conţinutul de acid ascorbic este cel mai înalt, atinge 0,22%, în zona de centru constituie 0,18% şi în zona de nord, respectiv - 0,16%, ce ne permite să concluzionăm că conţinutul acidului ascorbic în pseudofructele de măceş depinde de un şir de factori, inclusiv şi de intensitatea iluminării solare.en_US
dc.language.isoroen_US
dc.publisherCEP Medicinaen_US
dc.subjectrosa canina fruitsen_US
dc.subject.meshMoldovaen_US
dc.subject.meshAscorbic Acid - chemistryen_US
dc.subject.meshRosales - chemistryen_US
dc.titleIdentificarea şi dozarea acidului ascorbic în pseudofructe de măceş (Rosae caninae fructus) din diferite zone ale Republicii Moldovaen_US
dc.title.alternativeIdentification and determination of ascorbic acid in rose hips (ROSAE CANINAE FRUCTUS) in different parts of Republic of Moldovaen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Farmacie

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IDENTIFICAREA_SI_DOZAREA_ACIDULUI_ASCORBIC_IN_PSEUDOFRUCTE_DE.pdf662.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback