USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/28193
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBajura, Cătălina
dc.contributor.authorButucel, Ana
dc.contributor.authorBrocovschii, Victoria
dc.contributor.authorCorlăteanu, Alexandru
dc.date.accessioned2024-10-25T16:24:45Z
dc.date.available2024-10-25T16:24:45Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationBAJURA, Cătălina, BUTUCEL, Ana, BROCOVSCHII, Victoria, CORLĂTEANU, Alexandru. Panalergenele din familia PR-10 - sensibilizare reală sau reactivitate încrucişată = Panallergens of the PR-10 family - true sensitisation or cross-reactivity. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11(2), an. 1: Congresul de medicină internă din RM: culegere de rezumate. p. 20. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467
dc.identifier.urihttps://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_2_2024_anexa1site_compressed-1.pdf
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28193
dc.description.abstractIntroducere. Proteinele PR-10 sunt panalergene, exprimate în concentraţii mari în polen, seminţe, fructe. Proteinele PR-10 alergenice din polen se găsesc la membrii ordinului Fagales (mesteacăn, fag, alun, arin, stejar). Reacţia pozitivă la Bet vl (familia PR-10, alergen major) indică sensibilizarea primară la polenul de mesteacăn. Mulţi pacienţi alergici la mesteacăn prezintă IgE pozitive la diverse fructe şi legume cu sau fără reacţii alergice. Scopul lucrării. Evaluarea sensibilizării reale sau a cross-reactivităţii la panalergenele din familia PR-10 la pacienţii cu rinită alergică cu sau fără astm. Material şi metode. A fost efectuată analiza datelor testelor IgE moleculare a 191 de pacienţi diagnosticaţi cu rinită alergică, inclusiv 33 cu astm, în intervalul 2020 - 2024. Rezultate. Sensibilizarea faţă de PR-10 a fost determinată în 16,3% cazuri, dintre care 87, cu sensibilizare primară Bet vl. 4 pacienţi au prezentat sensibilizare la alte molecule PR- 10 în lipsa sensibilizării către Bet vl. Majoritatea celor sensibilizaţi la Bet vl (77,7 %) au prezentat cross-reactivitate cu polenurile altor copaci din Fagales (33,3% arin Aln gl, 48,1% alun Cor al, 66,7% fag Fag sl) sau unele alimentele vegetale (7,4% arahide Ara h8,3,7% soia Gly m4,26% alune Cor al, 40,75% măr Mal dl, 7,4% morcov Dau cl, 40,75% căpşună Fra al). Concluzii. Evaluarea sensibilizării faţă de proteinele PR-10, marker de sensibilizare fiind molecula Bet vl din polenul de mesteacăn, determină tipul de sensibilizare primară sau reactivitate încrucişată, determinând managementul ulterior al pacientului.en_US
dc.description.abstractIntroduction. PR-10 proteins are panallergens, expressed in high concentrations in pollen, seeds, fruits. Allergenic PR-10 proteins in pollen are found in members of the order Fagales (birch, beech, hazel, alder, maple, oak). Positive reaction to Bet vl (PR-10 family, major allergen) indicates primary sensitization to birch pollen. Many birch-allergic patients have positive IgE to various fruits and vegetables with or without allergic reactions. Objective of the study. To assess true sensitization or cross-reactivity to PR-10 family panallergens in patients with allergic rhinitis with or without asthma. Material and methods. Analysis of molecular IgE test data of 191 patients diagnosed with allergic rhinitis including 33 with asthma in the interval 2020 - 2024 was performed. Results. Sensitization to PR-10 was determined in 16.3% cases, of which 87% with primary Bet vl sensitization. 4 patients showed sensitization to other PR-10 molecules in the absence of sensitization to Bet vl. The majority of those sensitized to Bet vl (77.7%) showed cross-reactivity with pollen from other Fagales trees (33.3% maple Aln gl, 48.1% hazel Cor al, 66.7%, beech Fag sl) or some food allergens (7.4% peanut Ara h8,3.7% soy Gly m4, 26% hazel Cor al, 40.75% apple Mai dl, 7.4% carrot Dau cl, 40.75% strawberry Fra al). Conclusions. Assessment of sensitization to PR-10 proteins, the sensitization marker being the Bet vl molecule in birch pollen, determines the type of primary sensitization or cross-reactivity, determining subsequent patient management.en_US
dc.publisherInstituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofRevista de Științe ale Sănătății din Moldova: Moldovan Journal of Health Sciences: Congresul de medicină internă din Republica Moldova cu participare internațională, ediția IV, 13-14 septembrie 2024: culegere de rezumateen_US
dc.subjectPR-10en_US
dc.subjectBet v1en_US
dc.subjectcross-reactivityen_US
dc.subjectbirchen_US
dc.subject.ddcCZU: 616-056.3:577.112en_US
dc.titlePanalergenele din familia PR-10 - sensibilizare reală sau reactivitate încrucişatăen_US
dc.title.alternativePanallergens of the PR-10 family - true sensitisation or cross-reactivityen_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2024 vol. 11(2) Anexa 1

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback