USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/28401
Title: Analiza chimică a acizilor fenolici în părţi aeriene de Cichorium intybus L.
Other Titles: Chemical analysis of phenolic acids in aerial parts of Cichorium intybus L.
Authors: Cojocaru-Toma, Maria
Keywords: Cichorium intybus L.;phenolic acids;herbal products
Issue Date: 2024
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: COJOCARU-TOMA, Maria. Analiza chimică a acizilor fenolici în părţi aeriene de Cichorium intybus L. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2024, vol.53, pp. 119-125. ISSN 1812-5077.
Abstract: Summary. Phenolic acids are widely used in medicine and in the pharmaceutical industry for their antioxidant, anti-inflammatory, anti-carcinogenic, cardioprotective, antibacterial properties, constituting one of the most numerous groups of phenolic compounds. Chicory (Cicorium intybus L., family Asteraceae) is a species included in the collection of the Scientific and Practical Centre for Medicinal Plants of the Nicolae Testemitanu SUMPh. The aerial parts of the species are richer in phenolic acids and poorer in carbohydrates than the underground parts. In the aerial parts of chicory (Cichorii herba), by thin layer chromatography, the following phenolic acids were identified: chlorogenic, caffeic, cinnamic, gallic, Quantitative determination of phenolic acids in the aerial parts of chicory, carried out spectrophotometrically, by three complementary methods, shows a high content (10,48-13,22%) and indicates that chicory can serve as a source in the development of new indigenous pharmaceutical forms.
Rezumat. Acizii fenolici sunt utilizaţi pe scară largă în medicină și în industria farmaceutică pentru proprietăţile lor antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, cardioprotectoare, antibacteriene, constituind unul dintre cele mai numeroase grupuri de compuși fenolici. Cicoarea (Cicorium intybus L., familia Asteraceae) este o specie introdusă în colecţia Centrului Știinţifico Practic în Domeniul Plantelor Medicinale al USMF „Nicolae Testemiţanu”. Părţile aeriene ale speciei sunt mai bogate în acizi fenolici și mai sărace în carbohidraţi decât părţile subterane. În părţile aeriene de cicoare (Cichorii herba), prin cromatografie în strat subţire, au fost identificaţi următorii acizi fenolici: clorogenic, cafeic, cinamic și galic. Determinarea cantitativă a acizilor fenolici în părţile aeriene de cicoare, realizată spectrofotometric, prin trei metode complementare, arată un conţinut ridicat (10,48-13,22%) și indică faptul că cicoarea poate servi ca sursă în elaborarea de noi forme farmaceutice autohtone.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28401
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Vol. 53 Supliment 2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ANALIZA_CHIMICA_A_ACIZILOR_FENOLICI_IN_PARTI_AERIENE_DE_CICHORIUM_INTYBUS_L.pdf2.06 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback