USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/30293
Title: Măsuri de prevenire a populației în cazul intoxicațiilor cu ciuperci
Other Titles: Population prevention measures in case of mushroom poisoning
Authors: Caisin, Diana-Anastasia
Cotelea, Tamara
Keywords: mushrooms;poisoning;death;prevention
Issue Date: 2024
Publisher: Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova
Citation: CAISIN, Diana-Anastasia; COTELEA, Tamara. Măsuri de prevenire a populației în cazul intoxicațiilor cu ciuperci = Population prevention measures in case of mushroom poisoning. In: "Facultatea de Farmacie – şase decenii de inovaţie şi progres", congresul farmaciştilor cu participare internaţională (10; 2024; Chişinău): mater. congr. al X-lea al farmaciştilor din Rep. Moldova cu particip. internaţ. dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF "Nicolae Testemițanu", Chişinău, 22-23 noiembrie 2024. Chişinău: Imprint Star, 2024, pp. 454-456. ISBN 978-9975-3619-8-9.
Abstract: Introducere. Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă de sănătate publică semnificativă, având potențialul de a provoca simptome grave și, în cazuri extreme, deces. Aceste intoxicații apar adesea din cauza confuziei ciupercilor comestibile cu cele toxice, în lipsa de cunoștințe adecvate despre speciile de ciuperci., Scopul studiului. Obiectivul acestei lucrări este informarea populației despre pericolul consumului ciupercilor otrăvitoare, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și acordarea asistenței medicale urgente(tratamentului )în caz de intoxicații. Material și metode. Studiul a fost realizat printr-o revizuire a literaturii de specialitate și analiza cazurilor raportate de intoxicație cu ciuperci într-o perioadă de cinci ani. S-au colectat date din rapoartele medicale, registrele centrelor de toxicologie și anchetele epidemiologice. De asemenea, s-a realizat un sondaj în rândul populației pentru a evalua nivelul de cunoștințe despre ciupercile comestibile și toxice. Rezultate. Analiza datelor a relevat că majoritatea cazurilor de intoxicație cu ciuperci au fost cauzate de consumul accidental al unor specii toxice, cum ar fi Amanita phalloides și Galerina marginata. Simptomele frecvent raportate includ greață, vărsături, dureri abdominale, diaree și, în cazurile severe, insuficiență hepatică și renală În întreaga lume sunt cunoscute circa 3000 de specii de macromicete. Multe dintre ele sunt greu de recunoscut sau se confundă uşor cu alte specii de ciuperci cu caractere apropiate. Pe teritoriul țării noastre au fost identificate 836 specii de macromicete, dintre care 121 sunt comestibile, 57 – toxice și 658 – necomestibile. Conform registrului persoanelor cu intoxicați cu ciuperci, în 2019 au fost înregistrate 81 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 88 persoane, inclusiv 15 copii sub 17 ani și 2 decese a persoanelor mature. În 2020 s-au înregistrat 302 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 370 persoane, inclusiv 80 copii sub 17 ani și 4 decese a persoanelor mature. Pe parcursul anului 2021 sau înregistrat 143 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 180 persoane, dintre care 41 copii cu vârsta de până la 17 ani. Pe parcursul primelor 9 luni ale anului curent, au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 19 persoane, dintre care 2 copii cu vârsta de până la 17 ani. Acest sondaj a arătat că un procent semnificativ al populației nu au cunoștințe suficiente despre ciupercile comestibile de cele toxice, ceea ce contribuie la rata ridicată a intoxicațiilor. Mirosul sau oxidarea unui tacâm de argint pus în vasul în care se prepară ciupercile, nu au nici o valoare. Sunt indici orientativi în efectul toxic al unor specii de ciuperci: prezența lamelor de culoare albă, prezența unei valve care învăluie baza piciorului, existența unui inel pe picior. Concluzii. Cauză a intoxicațiilor cu ciuperci a fost consumul ciupercilor culese de sine stătător sau procurate de la comercianții de pe marginea șoselelor, prepararea incorectă a ciupercilor în condiții de casă. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciuperci, de vârstă – copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice.
Introduction. Mushroom poisonings are a significant public health problem, with the potential to cause serious symptoms and, in extreme cases, death. These poisonings often occur due to the confusion of edible mushrooms with toxic ones, in the absence of adequate knowledge about the species of mushrooms. Aim of the study. The objective of this work is to inform the population about the danger of consuming poisonous mushrooms, the measures to prevent mushroom poisoning, as well as the provision of urgent medical assistance (treatment) in case of poisoning. Material and methods. The study was conducted through a literature review and analysis of reported cases of mushroom poisoning over a five-year period. Data were collected from medical reports, poison center registries and epidemiological surveys. A survey was also conducted among the population to assess the level of knowledge about edible and toxic mushrooms. Results. Data analysis revealed that most cases of mushroom poisoning were caused by accidental consumption of toxic species such as Amanita phalloides and Galerina marginata. Commonly reported symptoms include nausea, vomiting, abdominal pain, diarrhea and, in severe cases, liver and kidney failure Around 3000 species of macromycetes are known worldwide. Many of them are hard to recognize or easily confused with other mushroom species with close characters. On the territory of our country, 836 species of macromycetes have been identified, of which 121 are edible, 57 – toxic and 658 – inedible. According to the register of people poisoned by mushrooms, in 2019 81 cases of mushroom poisoning were registered, affecting 88 people, including 15 children under the age of 17 and 2 deaths of adults. In 2020, 302 cases of mushroom poisoning were registered, affecting 370 people, including 80 children under 17 and 4 deaths of adults. During 2021, 143 cases of mushroom poisoning were registered, affecting 180 people, including 41 children under the age of 17. During the first 9 months of the current year, 15 cases of mushroom poisoning were registered, affecting 19 people, including 2 children under the age of 17. The survey showed that a significant percentage of the population does not have sufficient knowledge about edible and toxic mushrooms, which contributes to the high rate of poisoning. The smell or the oxidation of a silver cutlery placed in the dish in which the mushrooms are prepared, have no value. There are indicative indices in the toxic effect of some mushroom species: the presence of white blades, the presence of a valve that envelops the base of the leg, the existence of a ring on the leg. Conclusions. The cause of mushroom poisoning was the consumption of mushrooms picked by oneself or purchased from traders on the side of the roads, incorrect preparation of mushrooms in home conditions. The severity of poisoning depends on the species of mushrooms, age - children, the elderly and people with chronic diseases.
metadata.dc.relation.ispartof: Congresul al X-lea al farmaciștilor din Republica Moldova cu participare internațională “Facultatea de Farmacie – Șase decenii de inovație și progres” dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și 90 de ani de la nașterea profesorului universitar, dr. hab. șt. farm., m.c. al AȘM Vasile Procopișin Chișinău, Complexul Sociocultural USMF „Nicolae Testemițanu”, Chişinău, 22-23 noiembrie 2024
URI: https://farmaciesociala.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Materialele%20congresului%20al%2010-lea_AFRM_22-23.11.2024.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30293
ISBN: 978-9975-3619-8-9
Appears in Collections:Materialele congresului al X-lea al farmaciștilor din Republica Moldova cu participare internațională “Facultatea de Farmacie – șase decenii de inovație și progres” dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și 90 de ani de la nașterea profesorului universitar, dr. hab. șt. farm., m.c. al AȘM Vasile Procopișin

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MASURI_DE_PREVENIRE_A_POPULATIEI_IN_CAZUL_INTOXICATIILOR_CU_CIUPERCI.pdf298.55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback