USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/31980
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBozbei, Iulia-
dc.contributor.authorCalalb, Tatiana-
dc.contributor.authorBujor, Oana-Crina-
dc.contributor.authorIon, Violeta-
dc.contributor.authorBadulescu, Liliana-
dc.contributor.authorUncu, Livia-
dc.date.accessioned2025-12-06T12:50:28Z-
dc.date.accessioned2025-12-07T15:33:12Z-
dc.date.available2025-12-06T12:50:28Z-
dc.date.available2025-12-07T15:33:12Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationBozbei, Iulia; Calalb, Tatiana; Bujor, Oana-Crina; Ion, Violeta; Badulescu, Liliana; Uncu, Livia. CONŢINUTUL COMPARATIV DE POLIFENOLI ÎN SOIURILE NERO ŞI ALEXANDRINA DE ARONIA MELANOCARPA (MICHX.) ELLIOT = POLYPHENOLIC CONTENT IN FRUITS AND NON-EDIBLE PARTS OF ARONIA MELANOCARPA (MICHX.) ELLIOT. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 249. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467-
dc.identifier.urihttps://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf-
dc.identifier.urihttps://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31980-
dc.descriptionUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroducere. Fructele de aronie au fost cunoscute de-a lungul anilor datorită conţinutului lor bogat în principii active cu efecte benefice asupra sănătăţii. În ultimele decenii, şi alte părţi au început să prezinte interes ca surse de compuşi chimici utili în producerea medicamentelor şi a suplimentelor alimentare. Scop. Studiul chimic comparativ al polifenolilor în fructe şi organe necomestibile ale soiurilor Nero şi Alexandrina de A. melanocarpa prin metoda cromatografie lichidă de înaltă performanţă. Material şi metode. Studiul polifenolilor a fost efectuat pe fructe, frunze, scoarţa şi lăstarii de 1 an şi 3 ani la soiurile Nero şi Alexandrina, sp. A. melanocarpa,. Conţinutul de polifenoli a fost determinat prin metoda de cromatografie lichidă de înaltă performanţă (HPLC) utilizând cromatograful HPLC Agilent Technologies 1200 Series cuplat cu detectorul DAD. Rezultate. Acidul neoclorogenic a fost identificat în toate probele analizate cu un conţinut cuprins între 0,04-6,32 mg/g, cel mai mare fiind înregistrat în frunzele soiului Nero. Valorile acidului clorogenic au variat între 0,22-12,44 mg/g pentru ambele soiuri în toate părţile analizate ale plantei cu excepţia lăstarilor de 3 ani. Conţinutul de catechină a variat de la 0,24 mg/g - fructele soiului Nero şi 6,97 mg/g - scoarţa de 3 ani a soiului Alexandrina. Fructele soiului Alexandrina au prezentat un conţinut minim de epicatechină de 1,18 mg/g, iar cel mai mare a fost identificat în scoarţa de 1 an a soiului Nero de 4,74 mg/g. Concluzii. Pe baza rezultatelor obţinute, se poate concluziona că fructele şi organele necomestibile ale speciei A. melanocarpa reprezintă surse promiţătoare de polifenoli, în special acid neoclorogenic şi clorogenic, cat-echină şi epicatechină - cu potenţial de aplicare în industria farmaceutică şi alimentară.ro_RO
dc.description.abstractIntroduction. For many centuries, aronia fruit has been known for its remarkable effects on the human body, attributed to its content of active principles. Due to unfavorable environmental changes, such as global warming and pollution, scientists have extended their research to the non-edible parts of the aronia. Objective. Comparative chemical study of polyphenols in fruits and non-edible parts of A. melanocarpa cultivars Nero and Alexandrina by high performance liquid chromatography (HPLC). Material and methods. The polyphenol study was carried out on fruits, leaves, bark and one-year twigs and three-year twigs of A. melanocarpa, Nero and Alexandrina cultivars. The polyphenol content was determined by high performance liquid chromatography (HPLC) method using Agilent Technologies 1200 Series HPLC chromatograph equipped with a DAD detector. Results. Neochlorogenic acid was found in all analyzed samples with contents between 0.04-6.32 mg/g, the highest level being found in the leaves of Nero cultivar. Except for the three-year twigs, chlorogenic acid was present in all plant parts, with concentrations between 0.22-12.44 mg/g. Significant content was present in catechin (0.246.97 mg/g), with the highest amount detected in the three-year twigs’s bark of Alexandrina cultivar. Epicatechin was identified in all samples except the three-year twigs and their bark, with values ranging from 1.18 mg/g in the fruits of Alexandrina cultivar to 4.74 mg/g in the one-year twigs’s bark of Nero cultivar. Conclusion. Based on the obtained data, it can be concluded that fruits and non-edible parts of A. melanocarpa are promising sources of polyphenols, in particular neoclorogenic and chlorogenic acids, catechin and epicatechin, which can be used in the pharmaceutical and food industries.en_US
dc.publisheren_US
dc.relation.ispartofRevista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciencesen_US
dc.subjectA. melanocarpaen_US
dc.subjectpolyphenolsen_US
dc.subjectfruits,non-edible partsen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.titleCONŢINUTUL COMPARATIV DE POLIFENOLI ÎN SOIURILE NERO ŞI ALEXANDRINA DE ARONIA MELANOCARPA (MICHX.) ELLIOTro_RO
dc.title.alternativePOLYPHENOLIC CONTENT IN FRUITS AND NON-EDIBLE PARTS OF ARONIA MELANOCARPA (MICHX.) ELLIOTen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_249.pdf794.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback