DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Andriuță, Constantin | |
dc.contributor.author | Botezatu, Iulita | |
dc.contributor.author | Holban, Tiberiu | |
dc.contributor.author | Plăcintă, Gheorghe | |
dc.contributor.author | Rusu, Irina | |
dc.contributor.author | Popovici, Raisa | |
dc.contributor.author | Potîng-Raşcov, Valentina | |
dc.contributor.author | Malcoci, Svetlana | |
dc.contributor.author | Cojocaru, Stela | |
dc.date.accessioned | 2019-06-25T16:32:39Z | |
dc.date.available | 2019-06-25T16:32:39Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.citation | ANDRIUŢĂ, Constantin, BOTEZATU, Iulita et al. Caracteristica botulismului la bolnavii tineri în Republica Moldova. In: Anale ştiinţifice ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 12-a. Chişinau: СEP Medicina, 2011, vol. 3: Probleme actuale în medicina internă, pp. 363-368. | en_US |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/4508 | |
dc.description | Catedra Boli infecţioase, tropicale şi parazitologie medicală
USMF „N. Testemiţanu”, IMSP SCBI „Toma Ciorbă” | en_US |
dc.description.abstract | The study was done on 148 cases history of 19-44 years old patients with botulism. The
majority of patients (56,7%) were infected because of the consumption of canned foods in
domestic conditions. The neutralization reaction with botulotoxin B was positive in 41,4% of
cases, revealed on the second-third week of the disease. The disease evolved in mild and
moderate forms, the severe form was established in 13 patients, from them 5 (3,4%) died.
Studiului au fost supuse 148 foi de observaţie a bolnavilor cu botulism de vârstă 19-44
ani. Majoritatea pacienţilor (56,7%) s-au infectat după consumul în hrană a diferitor produse alimentare, conservate în condiţii casnice. Reacţie de neutralizare cu botulotoxina B a fost în pozitivă în (41,4%) cazuri, depistându-se în a 2-3 săptămână de boală. Maladia a evoluat în forme uşoare şi medii, dar a decurs grav la 13 pacienţi, dintre care 5 (3,4% din tot lotul) au decedat. | en_US |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | CEP Medicina | en_US |
dc.subject.mesh | Botulism | en_US |
dc.subject.mesh | Young Adult | en_US |
dc.subject.mesh | Food, Preserved - adverse effects | en_US |
dc.subject.mesh | Botulism - diagnosis | en_US |
dc.subject.mesh | Botulism - etiology | en_US |
dc.subject.mesh | Moldova | en_US |
dc.subject.mesh | Food, Preserved - poisoning | en_US |
dc.title | Caracteristica botulismului la bolnavii tineri în Republica Moldova | en_US |
dc.title.alternative | The characteristics of botulism in young patients in Republic of Moldova | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | Boli infecțioase
|