DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Sîrcu, Raisa | |
dc.contributor.author | Pînzaru, Iurie | |
dc.date.accessioned | 2019-09-20T14:34:44Z | |
dc.date.available | 2019-09-20T14:34:44Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | SÎRCU, Raisa, PÎNZARU, Iurie. Estimarea expunerii şi incorporării cotidiene a hidrocarburilor aromatice policiclice la populația orașului Chișinău. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2015, nr. 3(60), pp. 115-117. ISSN 1729-8687. | en_US |
dc.identifier.issn | 1729-8687 | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6805 | |
dc.identifier.uri | http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm3_60_2015.pdf | |
dc.description | Centrul Național de Sănătate Publică, Chișinău, Conferința știinţifico-practică naţionale cu participare internaţională ”Probleme actuale ale prevenirii și controlului bolilor netransmisibile” Chișinău, 18-20 iunie 2015 | en_US |
dc.description.abstract | Dietary PAHs intake was estimated according to average
consumption of products. The calculated dietary intake both
for benzo(a)pyrene and carcinogenic PAHs and total PAHs
was 0.25 μg/day, 3.46 μg/day and 18.64 μg/day, accordingly. Analytical determination of PAHs (18 target analytes)
in the samples was done using gas chromatography with
mass spectrometry.
В статье представленыданные по поступлению бенз(а)
пирена, представителей группы ПАУ, вероятно канцерогенных для человека, а также суммы всех проанализированных ПАУ: 0.25 μg/сутки, 3.46 μg/сутки и 18.64
μg/сутки соответственно. Аналитическое определение
ПАУ (18 представителей данной группы) в пробах
пищевых продуктов было выполнено методом газовой
хроматографии с масс-спектрометрией. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" | en_US |
dc.relation.ispartof | Sănătate publică, economie şi management în medicină: Conferința știinţifico-practica naţională cu participare internaţională ”Probleme actuale ale prevenirii și controlului bolilor netransmisibile”, 18-20 iunie 2015, Chișinău, Republica Moldova | |
dc.subject | polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) | en_US |
dc.subject | benzo(a)pyrene | en_US |
dc.subject | food | en_US |
dc.subject | exposure, dietary intake | en_US |
dc.subject.mesh | Polycyclic Aromatic Hydrocarbons--toxicity | en_US |
dc.subject.mesh | Benzopyrenes--adverse effects | en_US |
dc.subject.mesh | Food Contamination--analysis | en_US |
dc.subject.mesh | Gas Chromatography-Mass Spectrometry--methods | en_US |
dc.subject.mesh | Moldova | en_US |
dc.title | Estimarea expunerii şi încorporării cotidiene a hidrocarburilor aromatice policiclice la populația orașului Chișinău | ro |
dc.title.alternative | Exposure estimation and daily intake of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) by the population of Chisinau | en_US |
dc.title.alternative | Оценка экспозиции и суточного поступления полициклических ароматических углеводородов (ПАУ) в организм жителей г. Кишинэу | ru |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 3 (60) / 2015
|