USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/6916
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDiaconescu, Smaranda
dc.date.accessioned2019-11-04T13:10:25Z
dc.date.available2019-11-04T13:10:25Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationDIACONESCU, Smaranda. Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2016, nr. 6(70), p. 142. ISSN 1729-8687.en_US
dc.identifier.issn1729-8687
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6916
dc.identifier.urihttp://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm6_70_2016_cg.pdf
dc.descriptionUniversitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa, Iaşi, România, Prima Conferință științifico-practică națională cu participare internațională ”Siguranţa chimică și toxicologia la confluenţa dintre domenii” 24-25 noiembrie 2016 Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntoxicaţia cu ciuperci se produce în 95% din cazuri în zonele rurale, datorită faptului ca ciupercile otrăvitoare sunt confundate cu cele comestibile de către culegătorii amatori; doar în 5% din cazuri intoxicaţia survine în urma consumului de ciuperci alterate. Severitatea intoxicaţiei depinde de zona climatică în care ciuperca crește, de condiţiile de creștere, de doza de toxină eliberată și de caracteristicile genetice ale ciupercii. Fierberea, congelarea sau prelucrarea prin diferite metode nu afectează toxicitatea ciupercilor. Exista trei mari categorii de intoxicaţii în funcţie de timpul de apariţie al simptomelor: • cu debut rapid (în primele 6 ore de la ingestie) – manifestări alergice, gastrointestinale și neurologice; • cu debut progresiv (între 6 și 24 de ore postingestie) - manifestări hepatotoxice și nefrotoxice; • cu debut tardiv (după 24 de ore) – predominant manifestări nefrotoxice. Intoxicaţiile provocate de consumul de ciuperci necomestibile reprezintă în continuare o problemă majoră de sănătate publică, având consecinţe dintre cele mai severe, mai ales atunci când apar la copii, datorită particularităţilor clinice și de tratament la această grupă de vârstă. În zonele rurale ale României, culesul și consumul de ciuperci reprezintă o practică des întâlnită. Având în vedere frecvenţa intoxicaţiilor cu ciuperci necomestibile, uneori cu prognostic nefavorabil, se recomandă desfășurarea unor campanii de informare a populaţiei, mai ales în zonele afectate de aceste practici.
dc.language.isoroen_US
dc.publisherAsociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldovaen_US
dc.subject.meshMushroom Poisoningen_US
dc.subject.meshChilden_US
dc.titlePractici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copiien_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 6 (70) / 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PRACTICI_ALIMENTARE_RISCANTE.pdf110.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback