|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină 2020
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (84) / 2020
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/9212
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Țurcanu, Gheorghii | |
dc.date.accessioned | 2020-05-08T13:51:38Z | |
dc.date.available | 2020-05-08T13:51:38Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | ȚURCANU, Gheorghii. Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 ani. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2020, nr. 2(84), p. 58-65. ISSN 1729-8687. | |
dc.identifier.issn | 1729-8687 | |
dc.identifier.issn | 1729-8687 | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9212 | |
dc.identifier.uri | http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/CM284_2020-tp.pdf | |
dc.description | IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu | en_US |
dc.description.abstract | Rezumat
Au fost analizate expunerea la metilmercur și aportul acizilor eicosapentaenoic și docosahexaenoic în baza unui consum de
pește echivalent cu 45 g/zi și 27 g/zi pentru copiii din grădiniță
cu vârsta de 3-7 ani. Pentru estimarea expunerii la metilmercur
și a aportului de acizi grași polinesaturați s-a utilizat
cantitatea zilnică necesară de pește (45 g/zi) și cantitatea
zilnică consumată (27 g/zi), prevăzute prin Ordinul nr. 638
din 12.08.2016 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției
Sociale. Pentru estimarea concentrației metilmercurului în
pește au fost colectate 189 de probe în perioada 01.10.2017 –
30.10.2017. Au fost calculate rata limită de consum și valoarea
de screening. Consumul a 45 g/zi de pește duce la depășirea
dozei de referință pentru: știucă/șalău – 0,281 μg/kg m.c./zi,
lup de mare – 0,273 μg/kg m.c./zi, ton – 0,212 μg/kg m.c./zi.
Consumul a 45 g/zi de somon va asigura un aport de acizi
grași polinesaturați de 0,966 g/zi (0,58 g/zi pentru 27 g/zi),
de hering-sardine – 0,906 g/zi (0,504g/zi pentru 27 g/zi), de
macrou – 0,833 g/zi (0,499 g/zi pentru 27 g/zi). Consumul a 27
g/zi de pește va duce la depășirea nivelului de expunere pentru:
știucă/șalău – 0,169 μg/kg m.c./zi, lupul de mare – 0,167 μg/kg
m.c./zi, ton – 0,127 μg/kg m.c./zi, biban și rechin – 0,113 μg/kg
m.c./zi, pește spadă – 0,109 μg/kg m.c./zi, anghilă – 0,105 μg/
kg m.c./zi. Consumul de pește oferă benefi cii sub forma unui
aport crescut de omega-3. Creșterea consumului de pește duce
și la creșterea nivelului de expunere la metilmercur. | en_US |
dc.description.abstract | The exposure to methylmercury and the intake of eicosapentaenoic
and docosahexaenoic acids were analyzed based
on fish consumption equivalent of 45 g/day and 27 g/day for
nursery children aged 3-7 years. For estimating the exposure
to methylmercury and the intake of polyunsaturated fatty
acids, the required daily amount of fish (45 g/day) and the
daily consumed amount of 27 g/day provided by Order no.
638 of 12.08.2016 of the Ministry of Labor, Health and Social
Protection were used. To estimate the concentration of methylmercury
in fish, 189 samples were collected during the period
01.10.2017 – 30.10.2017. The consumption limit rate and the
screening value were calculated. Consumption of 45 g/day
of fish leads to exceeding the reference dose for: pike/perch –
0,281 μg/kg b.w./day, sea bass – 0,273 μg/kg b.w./day, tuna
– 0,212 μg/kg b.w./day. Consumption of 45 g/day of salmon
will ensure an intake of polyunsaturated fatty acids of 0,966
g/day (0,58 g/day for 27 g/day), herring-sardines – 0,906 g/day (0,504 g/day for 27 g/day), mackerel – 0,833 g/day (0,499 g/
day for 27 g/day). Consumption of 27 g/day of fish will lead
to exceeding the exposure level for: pike/perch – 0,169 μg/kg
b.w./day, sea bass – 0,167 μg/kg b.w./day, tuna – 0,127 μg/kg
b.w./day, 0,113 μg/kg b.w./day for redfish and shark, swordfi
sh – 0,109 μg/kg b.w./day, eel – 0,105 μg/kg b.w./day. Fish
consumption offers benefits in the form of increased omega-3
intake. Increasing fish consumption could lead to increased
exposure to methylmercury. | |
dc.description.abstract | Воздействие метилртути и потребление эйкозапен-
таеновой и докозагексаеновой кислот были проанализированы на основе потребления рыбы, эквивалентного
45 г/день и 27 г/день для детей детского сада в возрасте
3-7 лет. Для оценки воздействия метилртути и потребления полиненасыщенных жирных кислот необходимо
указать суточное количество рыбы (45 г/день) и суточное потребление (27 г/день), указанное в Приказе № 638
от 12.08.2016 г. Министерства труда, здравоохранения и социальной защиты. Для оценки концентрации
метилртути в рыбе было собрано 189 проб в период с
01.10.2017 по 30.10.2017. Были рассчитаны предельная
норма потребления и значение скрининга. Потребление
45 г/сутки рыбы приводит к превышению контрольной
дозы для метилртути в: щуке/судаке – 0,281 мкг/кг м.ч./
день, морском волке – 0,273 мкг/кг/день, тунце – 0,212
мкг/кг/день. Потребление 45 г/день лосося обеспечит
запас полиненасыщенных жирных кислот 0,966 г/день
(0,58 г/день для 27 г/день), сельди-сардины – 0,906 г/день
(0,504 г/день для 27 г/день), скумбрии – 0,833 г/день (0,499
г/день для 27 г/день). Потребление 27 г/день рыбы приведет к превышению уровня воздействия для: щуки/судака
– 0,169 мкг/кг м.т./день, морского волка – 0,167 мкг/кг.
м.т./день, тунца – 0,127 мкг/кг м.т./день, нагрудника и
акулы – 0,113 мкг/кг м.т./день, рыбы меча – 0,109 мкг/кг
м.т./день, угря – 0,105 мкг/кг. м.т./день. Потребление
рыбы дает преимущество в виде увеличения потребления омега-3. Увеличение потребления рыбы также приводит к увеличению воздействия метилртути. | |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova | en_US |
dc.relation.ispartof | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină | |
dc.subject | methylmercury | en_US |
dc.subject | children | en_US |
dc.subject | polyunsaturated fatty acids | en_US |
dc.subject | exposure to methylmercury | en_US |
dc.subject | intake of polyunsaturated fatty acids | en_US |
dc.subject.ddc | CZU: 613.281-053.2+546.49+612.397 | en_US |
dc.subject.mesh | Child | en_US |
dc.subject.mesh | Mercury Radioisotopes--adverse effects | en_US |
dc.subject.mesh | Fatty Acids, Unsaturated--adverse effects | en_US |
dc.subject.mesh | Fish Products--adverse effects | en_US |
dc.title | Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 ani | en_US |
dc.title.alternative | Estimation of daily intake of methylmercury and fatty acids through fi sh consumption among children aged 3-7 years | en_US |
dc.title.alternative | Оценка суточного потребления метилртути и жирных кислот через потребление рыбы среди детей в возрасте 3-7 лет | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (84) / 2020
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|