USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9373
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorChirlici, Alexei
dc.contributor.authorRubanovici, Vladislav
dc.contributor.authorCernenco, Olga
dc.contributor.authorGrecu, Constantin
dc.contributor.authorVetiu, Svetlana
dc.contributor.authorIularji, Natalia
dc.date.accessioned2020-05-11T12:22:49Z
dc.date.available2020-05-11T12:22:49Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationCHIRLICI, Alexei; RUBANOVICI, Vladislav; CERNENCO, Olga et al. Siguranța produselor de cofetărie cu cremă în municipiul Chișinău. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2019, nr. 4(82), pp. 140-143. ISSN 1729-8687.en_US
dc.identifier.issn1729-8687
dc.identifier.urihttp://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/Revista_SPEMM_2019_Nr.4_82_2019.pdf
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9373
dc.descriptionIP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractProdusele de cofetărie cu cremă pot fi un mediu favorabil pentru dezvoltarea și multiplicarea diferitor microorganisme. Pe lângă aceasta, dulciurile cu cremă pot conține unii aditivi alimentari. Există și posibilitatea poluării acestor alimente cu xenobiotice. În legătură cu cele expuse, a fost efectuat un studiu, scopul fiind evaluarea igienică a rezultatelor analizelor de laborator ale probelor de produse de cofetărie cu cremă, efectuate în Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, pe parcursul anilor 2014–2018, în vederea aprecierii gradului de siguranță pentru sănătatea consumatorilor. Au fost utilizate diverse metode de cercetare: igienică, statistică, istorică. În laboratorul sanitar-igienic au fost analizate 4607 probe de produse ale cofetăriei cu cremă, fiind efectuate 8719 investigații. Ponderea medie a probelor neconforme după indicatorii sanitar-igienici a constituit 5,75%. Neconformitatea cea mai înaltă a probelor a fost stabilită după indicatorul ”concentrația zahărului în faza lichidă a cremelor”, ponderea acestora fiind de 18,5%. Din totalul de 1372 de investigații pentru determinarea reziduurilor de substanțe toxice, micotoxine și aditivi alimentari rezultate neconforme n-au fost atestate. În laboratorul microbiologic au fost analizate 3353 de probe, ponderea celor neconforme fiind în medie de 9,7%. Neconformitatea a fost stabilită, în primul rând, după indicatorul ”bacteriile coliforme”, urmate de NGMAFA, levuri și drojdii și, în sfârșit, S. aureus.en_US
dc.description.abstractCream pastry can present a favorable environment for the development and multiplication of different microorganisms. In addition, add some food additive scan to the cream pastry. There is also the possibility of pollution of these foods with different xenobiotic. In connection with the above, a study was carried out, aiming at the hygienic evaluation of the results of laboratory tests of cream pastry’ samples made in the Center of Public Health of Chisinau municipality during the years 2014–2018 in order to evaluate the safety level for health of the consumers. Various research method shave bee nosed hygienic, statistical, and historical. In the sanitary hygienic laboratory 4607 samples of cream pastry were analyzed and 8719 investigations were made. During the period of study for research in the sanitary-hygienic laboratory, 4607 samples of cream pastry were analyzed, with a total of 8719 investigations. The average share of non – compliant samples according to sanitary – hygienic indicators constituted 5,75%. The highest on conformity was determined after the indicator sugar concentration in the liquid phase of the cream, the proportion being 18,5%. Of 1372 investigations to determine the residues of toxic substances, mycotoxins and food additives non-conforming results have not been established. In the microbiological laboratory 3353 samples were analyzed. The proportion of non-compliant samples according to the sanitary-microbiological indicators was on average 9,7%. The non-conformity was determined, first, after the coli form bacteria indicator, followed by indicator the number of aerobic and optionally anaerobic mesospheric germs, fungi and yeasts, and finally, S. aureus.
dc.description.abstractКремовые кондитерские изделия могут представлять благоприятную среду для развития и размножения различных микроорганизмов. Кроме этого, в крем могут добавлять некоторые пищевые добавки. Существует также возможность загрязнения этих продуктов ксенобиотиками. В связи с выше изложенным было проведено исследование с целью гигиенической оценки результатов лабораторных испытаний кремовых кондитерских изделий, проведенных в Центре общественного здоровья муниципия Кишинэу в течение 2014–2018 годов, с целью оценки их уровня безопасности для здоровья потребителей. Были использованы различные методы исследования: гигиенический, статистический, исторический. В санитарно-гигиенической лаборатории было проанализировано 4607 образцов кремовых кондитерских изделий, проведено 8719 исследований. Средняя доля несоответствующих образцов по санитарногигиеническим показателям составила 5,75%. Наибольшее несоответствие было установлено по индикатору «концентрация сахара в жидкой фазе крема», по которому доля несоответствующих проб составила 18,5%. Из 1372 исследований по определению остатков токсичных веществ, микотоксин и пищевых добавок несоответствующих результатов не было установлено. В микробиологической лаборатории было проанализировано 3353 образца. Доля несоответствующих образцов по санитарно-микробиологическим показателям составила, в среднем, 9,7%. Из несоответствующих результатов на первом месте были по показателю «колиформные бактерии», после чего следовали результаты по показателю MAФAМ (мезофильные аэробные и факультативно анаэробные микроорганизмы), плесени и дрожжи и, наконец, S. aureus.
dc.language.isoroen_US
dc.publisherAsociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofSănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldova
dc.relation.ispartof
dc.subjectcream pastryen_US
dc.subjecthygienic indicatorsen_US
dc.subjectxenobioticen_US
dc.subjectfood additivesen_US
dc.subject.ddcCZU: 614.31:664.683en_US
dc.subject.meshMoldovaen_US
dc.subject.meshFood Analysisen_US
dc.subject.meshHygieneen_US
dc.subject.meshFood Inspectionen_US
dc.subject.meshFood Contamination--analysisen_US
dc.subject.meshXenobiotics--adverse effectsen_US
dc.subject.meshFood Additives--adverse effectsen_US
dc.subject.meshFood Safetyen_US
dc.titleSiguranța produselor de cofetărie cu cremă în municipiul Chișinăuen_US
dc.title.alternativeSafety of cream pastry in the Chisinau municipalityen_US
dc.title.alternativeБезопасность кремовых кондитерских изделий в муниципии Кишинэуen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (82) / 2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SIGURANTA_PRODUSELOR_DE_COFETARIE.pdf171.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback