USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9398
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPînzaru, Iurie
dc.date.accessioned2020-05-11T14:02:16Z
dc.date.available2020-05-11T14:02:16Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationPÎNZARU, Iurie. Particularitățile factorilor de risc profesionali din mediul ocupațional de la întreprinderile de procesare a cărnii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2019, nr. 4(82), pp. 215-219. ISSN 1729-8687.en_US
dc.identifier.issn1729-8687
dc.identifier.urihttp://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/Revista_SPEMM_2019_Nr.4_82_2019.pdf
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9398
dc.descriptionAgenția Națională pentru Sănătate Publică, Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIn urma cercetărilor științifice s-a stabilit că mediul ocupațional la întreprinderile de prelucrare a cărnii este format dintr-un complex de factori de risc profesionali: microclimat nefavorabil, nivel sporit de zgomot și iluminare insuficientă. Evaluarea indicatorilor temperaturii la locurile de muncă ale angajaților denotă necorespunderea lor în 54,8% cazuri, ai umidității relative a aerului – în 84,0%, ai iluminării – în 42,7%, ai zgomotului – în 31,8% cazuri.en_US
dc.description.abstractAs a result of scientific research, it was established that the working environment at meat processing enterprises consists of a complex of professional risk factors: an unfavorable microclimate, an increased level of noise and insufficient lighting. The assessment of temperature indicators, relative air humidity, lighting and noise at the workplace indicates their noncompliance with hygiene norms in 54,8%, 84,0%, 42,7% and 31,8%, respectively.
dc.description.abstractВ результате научных исследований установлено, что производственная среда на мясоперерабатывающих предприятиях состоит из комплекса профессиональных факторов риска неблагоприятного микроклимата, повышенного уровня шума и недостаточного освещения. Оценка температурных показателей, относительной влажности воздуха, освещения и шума на рабочем месте указывает на их несоответствие в 54,8%, 84,0%, 42,7 и 31,8%, соответственно.
dc.language.isoroen_US
dc.publisherAsociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofSănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldova
dc.subjectmeat processing enterprisesen_US
dc.subjectoccupational risk factorsen_US
dc.subjectworking environmenten_US
dc.subjectunfavorable microclimateen_US
dc.subjectincreased noise levelen_US
dc.subjectinsuficient lightingen_US
dc.subject.ddcCZU: 613.62:637.52en_US
dc.subject.meshRisk Factorsen_US
dc.subject.meshNoise, Occupationalen_US
dc.subject.meshMeat-Packing Industryen_US
dc.subject.meshFood Industryen_US
dc.subject.meshLighten_US
dc.subject.meshMoldovaen_US
dc.titleParticularitățile factorilor de risc profesionali din mediul ocupațional de la întreprinderile de procesare a cărniien_US
dc.title.alternativeOccupational risk factors feature of the meat processing enterprises working environmenten_US
dc.title.alternativeОсобенности профессиональных факторов риска производственной среды мясоперерабатывающих предприятийen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (82) / 2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PARTICULARITATILE_FACTORILOR_DE_RISC.pdf228.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback