Abstract:
Speciile genului Hypericum L. din flora spontană a Republicii Moldova se deosebesc
prin conţinutul şi componenţa uleiului esenţial obţinut prin hidrodistilare în aparate
Ginsberg din partea aeriană a plantei (Hyperici herba). H. perforatum conţine în herba
0.26% (s.u.) ulei esenţial, H. elegans – 0.15% (s.u.), H. hirsutum – 0.094% (s.u.) şi H.
tetrapterum - 0.13% (s.u.). Analiza GC-MS a uleiului esenţial a demonstrat deosebiri
substanţiale atât cantitative cât şi calitative. Numărul componenţilor identificaţi în uleiul
esenţial al diferitor specii de Hypericum este diferit. În uleiul esenţial separat din H. perforatum L. s-au identificaţi 33 componenţi, β-cariofilen şi cariofilen oxid în concentraţii
de peste 12% fiind componenţii majori, urmaţi de α-pinen (8.574%), β-cadinen (4.155%)
şi β-pinen (3.216). La H. elegans în uleiul esenţial au fost identificaţi 18 componenţi, ggurjunen, aromadendren şi undecan fiind componenţii majori în concentraţii de 14.532,
13.990 şi 10.262 %, respectiv. La specia H. tetrapterum s-au identificat în uleiul esenţial 21 componenţi, iar componenţii majori sunt copaen (9.271%), α-longipinen (8.489%)
urmaţi de cadinen (6.423%). În uleiul esenţial al speciei H. hirsutum au fost identificaţi
numai 9 componenţi, concentraţii mai ridicate fiind atestate la cariofilen oxid (10.435%),
phytol (6.056%), α-cariofilen (5.086) şi undecan (4.279).