Speciile genului Hypericum L. din flora spontană a Republicii Moldova se deosebesc prin
conținutul și componența uleiului esențial obținut prin hidrodistilare în aparate Ginsberg din partea aeriană a plantei (Hyperici
herba). H. perforatum conține în herba 0,26% (s.u.) ulei esențial, H. elegans - 0,15% (s.u.), H. hirsutum - 0,094% (s.u.) și H.
tetrapterum - 0,13% (s.u.). Analiza GC-MS a uleiului esențial a demonstrat deosebiri substanțiale atât cantitative cât și calitative.
Numărul componenților identificați în uleiul esențial al diferitor specii de Hypericum este diferit. În uleiul esențial separat din H.
perforatum L. s-au identificați 33 componenți, β-cariofilen și cariofilen oxid în concentrații de peste 12% fiind componenții majori,
urmați de α-pinen (8,574%), β-cadinen (4,155%) și β-pinen (3,216%). La H. elegans în uleiul esențial au fost identificați 18
componenți, g-gurjunen, aromadendren și undecan fiind componenții majori în concentrații de 14,532%, 13,990% și 10,262 %,
respectiv. La specia H. tetrapterum s-au identificat în uleiul esențial 21 componenți, iar componenții majori sunt copaen (9,271%), α-longipinen (8,489%) urmați de cadinen (6,423%). În uleiul esențial al speciei H. hirsutum au fost identificați numai 9 componenți,
concentrații mai ridicate fiind atestate la cariofilen oxid (10,435%), phytol (6,056%), α-cariofilen (5,086%) și undecan (4,279%).
The Hypericum L. species from the spontaneous flora of the Republic of Moldova are distinguished by the content and composition of the essential oil produced through hydrodistillation in Ginsberg’s units from the aerial part of the plant (Hyperici herba). H. perforatum L. herba contains 0.26% (dry matter) of essential oil, H. elegans - 0.15% (dry matter), H. hirsutum - 0.094% (dry matter), and H. tetrapterum - 0.13% (dry matter). GC-MS analysis of the essential oil has demonstrated substantial differences both quantitatively and qualitatively. The number of components identified in the essential oil in different Hypericum species is different. Thirty three components were identified in the essential oil isolated from H. perforatum L., β-caryophyllene and caryophyllene oxide at concentrations above 12% being the major components followed by β-pinene (8.574%), β-cadinene (4.155%), and β-pinene (3.216%). Eighteen components were identified in the essential oil of H. elegans, g-gurjunene, aromadendrene, and undecane being the major components at concentrations of 14.532%, 13.990%, and 10.262 %, respectively. Twenty one components were identified in the essential oil of the H. tetrapterum species, copaene (9.271%) and α-longipinene (8.489%) being the major components followed by cadinene (6.423%). Nine components were identified in the essential oil of the H. hirsutum species, elevated concentrations being found in caryophyllene oxide (10.435%), phytol (6.056%), α-caryophyllene (5.086%) and undecane (4.279%).