Abstract:
Actualitatea și importanța temei abordate. Nivelul îngrijirilor medicale contemporane din multe țări ale lumii s-a transformat prin elaborarea și implementarea unui șir de acte de stat și acțiuni practice, orientate spre reformarea esențială a sistemului de sănătate în conformitate cu Declarația Organizației Mondiale a Sănătății de la Alma-Ata (1978). Scopul reformelor în Republica Moldova a constat în eșantionarea strategiei dezvoltării sistemului de sănătate în condiții economice noi, iar după Ababii I. și coautorii (2006) – „în implementarea energică a medicinei de familie ca specialitate practică, științifică și academică, pe care se bazează sectorul primar de asistență medicală” [1].
În pofida unui nivel precar de finanțare și a lipsei resurselor necesare, Moldova a reușit să realizeze pașii importanți în „[...] crearea unui mediu favorabil pentru medicina de familie și pentru reformele ce se desfășoară pe acest segment”. Conform situației curente din asistența medicală primară, descrisă în Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate în perioada 2008-2017, „medicina de familie a devenit o specialitate prin lege, iar asistența medicală primară este considerată prioritară și situată pe poziția de avanpost a sistemului de sănătate” [19].
Medicina de familie este considerată cea mai eficientă și efectivă formă de prestare a asistenței medicale primare din punctul de vedere al costului și al impactului asupra indicatorilor de sănătate, oferind accesibilitate, continuitate și soluționând până la 80% din adresările populației. Receptivitatea sistemului de sănătate la necesitățile populației rămâne însă o problemă în curs de rezolvare.[...]