dc.contributor.author |
Boaghi, Vlada |
|
dc.date.accessioned |
2023-10-25T12:45:07Z |
|
dc.date.available |
2023-10-25T12:45:07Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.citation |
BOAGHI, Vlada. Acizii grași omega-3 și procesele inflamatorii = Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2023, vol. 10(3), anexa 1, p. 56. ISSN 2345-1467. |
en_US |
dc.identifier.issn |
2345-1467 |
|
dc.identifier.uri |
https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/Culegerea-Rezumate-MJHS_10_3_2023_anexa1.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25474 |
|
dc.description.abstract |
Introducere. Compoziția acizilor grași a celulelor implicate în răspunsul inflamator influențează funcția acestora,
conținutul de acid arahidonic, acid eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic fiind considerat deosebit de important.
S-a evidențiat legătura dintre un aport adecvat de acizi
grași omega-3 și reducerea inflamației asociate cu diverse
afecțiuni: boala inflamatorie intestinală, artrita reumatoidă,
obezitatea. Scopul lucrării. Explorarea interrelației dintre
acizii grași omega-3 și inflamație. Material și metode. Au
fost analizate 30 publicații științifice selectate din bibliotecile electronice: PubMed, Medline, MedScape și Hinari. Rezultate. Mecanismul prin care acizii grași omega-3 reduc
inflamația nu este cert, dar se crede că aceștia pot inhiba
producția de substanțe inflamatorii precum prostaglandinele și leucotrienele. Acizii grași omega-3 pot influența
producția de substanțe inflamatorii și pot regla răspunsul
inflamator al organismului în special acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic prin producția de citokine -
mesagerii chimici ai sistemului imunitar care sunt implicați
în răspunsul inflamator. Omega-3 poate reduce producția de
citokine proinflamatorii IL-6 și TNF-alfa, și crește producția
de citokine antiinflamatorii IL-10. Acizii grași omega-3 pot
influența expresia genelor care codifică proteinele implicate
în cascada inflamatorie, astfel reduc producția de enzime și
molecule proinflamatorii. Acizii grași omega-3 și omega-6
sunt metabolizați în organism prin aceleași enzime. Consumul excesiv de acizi grași omega-6, prezenți în uleiurile
vegetale rafinate și în alimentele procesate, poate favoriza
inflamația. Prin utilizarea adecvată de acizi grași omega-3,
se poate reduce proporția omega-6/omega-3 și contribui la
diminuarea inflamației. Concluzii. Acizii grași omega-3 au
rol important în menținerea unui organism sănătos, efect
marcat antiinflamator și imunomodulator. |
en_US |
dc.description.abstract |
Background. The fatty acid composition of cells involved in
the inflammatory response influences their function, with
particular importance placed on the contents of arachidonic acid, eicosapentaenoic acid (EPA), and docosahexaenoic acid (DHA). The connection between adequate intake
of omega-3 fatty acids and the reduction of inflammation
associated with various conditions, such as inflammatory
bowel disease, rheumatoid arthritis, and obesity, has been
highlighted. Objective of the study. To explore the interrelationship between omega-3 fatty acids and inflammation.
Materials and methods. 30 selected scientific publications
were analyzed from PubMed, Medline and Hinari. Results.
The exact mechanism by which omega-3 fatty acids reduce
inflammation is not certain, but it is believed that they can
inhibit the production of inflammatory substances such as
prostaglandins and leukotrienes. Omega-3 fatty acids can
influence the production of inflammatory substances and
regulate the body’s inflammatory response, particularly
EPA and DHA, through the production of cytokines - the
chemical messengers of the immune system involved in the
inflammatory response. Omega-3 can reduce the production of pro-inflammatory cytokines IL-6 and TNF-alpha, and
increase the production of anti-inflammatory cytokines IL10. They can also affect gene expression involved in inflammation, reducing the production of pro-inflammatory molecules. Omega-3 and omega-6 fatty acids are metabolized
in the body by the same enzymes. Excessive consumption
of omega-6 fatty acids, which are found in refined vegetable oils and processed foods, can promote inflammation.
By appropriately incorporating omega-3 fatty acids, the
omega-6/omega-3 ratio can be reduced, contributing to
the reduction of inflammation. Conclusion. Omega-3 fatty
acids play an important role in maintaining a healthy body,
with significant anti-inflammatory and immunomodulatory
effects. |
en_US |
dc.publisher |
Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Revista de Științe ale Sănătății din Moldova: Moldovan Journal of Health Sciences: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 18-20 octombrie 2023, Chișinău, Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
omega-3 fatty acids |
en_US |
dc.subject |
cytokines |
en_US |
dc.subject |
inflammation |
en_US |
dc.title |
Acizii grași omega-3 și procesele inflamatorii |
en_US |
dc.title.alternative |
Omega-3 fatty acids and inflammatory processes |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |