Abstract:
Structura tezei: introducere, șapte capitole, concluzii generale și recomandări practice, 299 referințe bibliografice, 26 anexe, 207 pagini de text de bază, 52 figuri, 29 tabele. Rezultatele studiului sunt publicate în 62 lucrări științifice și științifico-metodice, obținute 2 brevete de invenție.
Cuvinte-cheie: factori profesionali de risc, întreprinderi de procesare a cărnii, mediul ocupațional, starea de sănătate a angajaților, morbiditate, profilaxie.
Domeniul studiului: igienă, sănătate ocupațională.
Scopul cercetării: Identificarea legităților impactului factorilor de risc ocupațional asupra capacității de muncă și stării de sănătate a lucrătorilor din industria de procesare a cărnii și elaborarea complexului de măsuri de protecție și prevenire.
Obiectivele cercetării: (1) evaluarea igienică a procesului tehnologic, particularităților ergonomice, la întreprinderile de procesare a cărnii. (2) studierea particularităților indicatorilor stării de sănătate a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii (morbiditatea generală și specifică, cu incapacitatea temporară de muncă, morbiditatea prin adresabilitate). (3) determinarea și evaluarea igienică a factorilor de risc ocupațional (microclimat, zgomot, iluminat, concentrația substanțelor chimice, conținutul de fungi și de microorganisme) la întreprinderile de procesare a cărnii. (4) evaluarea interrelațiilor dintre indicatorii stării de sănătate a angajaților și factorii de risc din mediul ocupațional, estimarea riscului de îmbolnăvire. (5) evaluarea impactului asupra indicatorilor stării de sănătate a angajaților și economic, gradului de implementare a măsurilor de asanare a condițiilor mediului ocupațional. (6) elaborarea complexului de măsuri de asanare a mediului ocupațional și de prevenție a efectelor adverse asupra stării de sănătate a lucrătorilor.
Noutatea și originalitatea științifică: în premieră a fost realizat un studiu complex bazat pe dovezi ale bunelor practici internaționale privind evaluarea calității factorilor profesionali de risc din mediul ocupațional în raport cu starea de sănătate a angajaților în condițiile Republicii Moldova, însoțită de elaborarea măsurilor de prevenție în industria procesării cărnii.
Problema științifică soluționată în teză constă în identificarea și evaluarea factorilor de risc profesional determinanți ai morbidității angajaților ÎPC, evaluarea și clasificarea igienică a proceselor de muncă după greutate, intensitate, nocivitate și periculozitate. S-a estimat morbiditatea prin boli netransmisibile și transmisibile a lucrătorilor după adresabilitate, rezultatele examenelor medicale și ITM. S-a elaborat un algoritm de diagnostic de laborator al hepatitei virale E, precum și măsuri de optimizare a condițiilor de muncă la ÎPC și de fortificare a stării de sănătate a angajaților.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: rezultatele cercetării efectuate suplinesc capitolele științifice privind sănătatea angajaților și factorii de risc ocupațional la întreprinderile de procesare a cărnii și vor sta la baza activității serviciului de sănătate publică și a specialiștilor întreprinderilor din ramura nominalizată. Au fost utilizate la elaborarea proiectului Regulamentului sanitar privind exploatarea și funcționarea întreprinderilor de procesare a cărnii din Republica Moldova.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele cercetării au fost utilizate la elaborarea și implementarea Ghidurilor practice (1) privind evaluarea condițiilor de muncă și a stării de sănătate a angajaților și (2) măsuri de prevenire a infecției COVID-19 la întreprinderile de procesare a cărnii, (3) a unei metode moderne de identificare a markerului anti-HVE, IgG în serul sangvin la persoane cu risc sporit de infectare.