dc.contributor.author |
Pînzaru, Iurie |
|
dc.date.accessioned |
2023-11-13T07:52:30Z |
|
dc.date.available |
2023-11-13T07:52:30Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.citation |
PÎNZARU, Iurie. Evaluarea igienică a factorilor de risc ocupațional și a impactului lor asupra stării de sănătate a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii: teză de doctor habilitat în științe medicale: 332.02 – Igiena. Chișinău, 2023, 294 p. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26343 |
|
dc.description.abstract |
Structura tezei: introducere, șapte capitole, concluzii generale și recomandări practice, 299 referințe bibliografice, 26 anexe, 207 pagini de text de bază, 52 figuri, 29 tabele. Rezultatele studiului sunt publicate în 62 lucrări științifice și științifico-metodice, obținute 2 brevete de invenție.
Cuvinte-cheie: factori profesionali de risc, întreprinderi de procesare a cărnii, mediul ocupațional, starea de sănătate a angajaților, morbiditate, profilaxie.
Domeniul studiului: igienă, sănătate ocupațională.
Scopul cercetării: Identificarea legităților impactului factorilor de risc ocupațional asupra capacității de muncă și stării de sănătate a lucrătorilor din industria de procesare a cărnii și elaborarea complexului de măsuri de protecție și prevenire.
Obiectivele cercetării: (1) evaluarea igienică a procesului tehnologic, particularităților ergonomice, la întreprinderile de procesare a cărnii. (2) studierea particularităților indicatorilor stării de sănătate a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii (morbiditatea generală și specifică, cu incapacitatea temporară de muncă, morbiditatea prin adresabilitate). (3) determinarea și evaluarea igienică a factorilor de risc ocupațional (microclimat, zgomot, iluminat, concentrația substanțelor chimice, conținutul de fungi și de microorganisme) la întreprinderile de procesare a cărnii. (4) evaluarea interrelațiilor dintre indicatorii stării de sănătate a angajaților și factorii de risc din mediul ocupațional, estimarea riscului de îmbolnăvire. (5) evaluarea impactului asupra indicatorilor stării de sănătate a angajaților și economic, gradului de implementare a măsurilor de asanare a condițiilor mediului ocupațional. (6) elaborarea complexului de măsuri de asanare a mediului ocupațional și de prevenție a efectelor adverse asupra stării de sănătate a lucrătorilor.
Noutatea și originalitatea științifică: în premieră a fost realizat un studiu complex bazat pe dovezi ale bunelor practici internaționale privind evaluarea calității factorilor profesionali de risc din mediul ocupațional în raport cu starea de sănătate a angajaților în condițiile Republicii Moldova, însoțită de elaborarea măsurilor de prevenție în industria procesării cărnii.
Problema științifică soluționată în teză constă în identificarea și evaluarea factorilor de risc profesional determinanți ai morbidității angajaților ÎPC, evaluarea și clasificarea igienică a proceselor de muncă după greutate, intensitate, nocivitate și periculozitate. S-a estimat morbiditatea prin boli netransmisibile și transmisibile a lucrătorilor după adresabilitate, rezultatele examenelor medicale și ITM. S-a elaborat un algoritm de diagnostic de laborator al hepatitei virale E, precum și măsuri de optimizare a condițiilor de muncă la ÎPC și de fortificare a stării de sănătate a angajaților.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: rezultatele cercetării efectuate suplinesc capitolele științifice privind sănătatea angajaților și factorii de risc ocupațional la întreprinderile de procesare a cărnii și vor sta la baza activității serviciului de sănătate publică și a specialiștilor întreprinderilor din ramura nominalizată. Au fost utilizate la elaborarea proiectului Regulamentului sanitar privind exploatarea și funcționarea întreprinderilor de procesare a cărnii din Republica Moldova.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele cercetării au fost utilizate la elaborarea și implementarea Ghidurilor practice (1) privind evaluarea condițiilor de muncă și a stării de sănătate a angajaților și (2) măsuri de prevenire a infecției COVID-19 la întreprinderile de procesare a cărnii, (3) a unei metode moderne de identificare a markerului anti-HVE, IgG în serul sangvin la persoane cu risc sporit de infectare. |
en_US |
dc.description.abstract |
Structure of the thesis: introduction, seven chapters, general conclusions, and practical recommendations, bibliography of 299 titles, 26 annexes, 207 pages of basic text, 52 figures, 29 tables. The obtained results are published in 62 scientific papers and scientific-methodological papers, were obtained 2 patents.
Keywords: occupational risk factors, meat processing enterprises, occupational environment, employees' health status, morbidity, prevention.
Field of research: hygiene, occupational health.
The purpose research: To identify the legitimacy of the impact of professional and occupational risk factors on the work capacity and health status of workers in the meat processing industry and the development of complex evidence-based improvement and prevention measures.
Objectives of the study: (1) hygienic assessment of technological process, ergonomic features in the meat processing enterprises; (2) study of the health status indicators particularities of the employees from the meat processing enterprises (general and specific morbidity, temporary work incapacity, morbidity through addressability); (3) determination and hygienic assessment of occupational risk factors (microclimate, noise, lighting, chemicals’ concentration, content of fungi and microorganisms); (4) evaluation of the interrelationships between the employees’ health status indicators and the occupational environment determinants, estimation of the risk; (5) assessment the impact on the indices of employees' health and economic status, the degree of implementation of improvement measures of the occupational environment conditions; (6) elaboration of complex measures of improving the occupational environment and prevention of adverse effects on the workers’ health.
Scientific novelty and originality: for the first time, a comprehensive scientific study based on evidence of good international practice was conducted on some surveillance segments of occupational risk factors quality in relation to the employees’ health in the Republic of Moldova, accompanied by the need to strengthen prevention measures in the meat processing industry.
The scientific problem solved by the research: identification and evaluation of occupational risk factors that determine the morbidity of workers in meat processing companies, assessment and hygienic classification of work processes according to severity, intensity, harmfulness and danger. The analysis of workers non-communicable and infectious diseases incidence has been carried out, according to appealability, medical examination results and temporary disability. An algorithm for the viral E hepatitis diagnostic has been created. Measures have been developed to optimize working conditions at the meat processing companies and to strengthen the health of employees.
The theoretical relevance and practical value: the research results supplement scientific chapters about employee’s health and occupational risk factors in the meat processing companies and will be the basis of the activity of the public health service and specialists of the nominated branch. They were used in the drafting of the sanitary regulation regarding the operation and operation of meat processing enterprises in the Republic of Moldova.
Implementation of scientific results: the results of the research were used in the development of (1) Practical Guideline on the assessment of working conditions and employees’ health from meat processing enterprises and (2) Practical Guideline on measures to prevent COVID-19 infection in meat processing enterprises, which have been implemented in the profile enterprises (3) a modern method of identifying the anti-HVE IgG marker in the blood serum of people at increased risk of infection. |
en_US |
dc.description.abstract |
Диссертация на соискание ученой степени доктора медицинских наук, Кишинэу, 2023 Содержание диссертации: введение, семь глав, общие выводы и практические рекомендации, библиография из 299 наименований, 26 приложений, 207 страниц основного текста, 52 рисунков, 29 таблиц. Полученные результаты опубликованы в 62 научных и научно-методических работах, получено 2 патента. Ключевые слова: факторы профессионального риска, мясоперерабатывающие предприятия, производственная среда, здоровье рабочих, заболеваемость, профилактика. Область исследования: гигиена, медицина труда. Цель исследования: Выявить закономерность влияния профессиональных факторов риска на трудоспособность и состояние здоровья работников мясоперерабатывающей промышленности и разработать комплекс научно обоснованных профилактических рекомендаций. Задачи исследования: (1) гигиеническая оценка технологического процесса и эргономических особенностей на мясоперерабатывающих предприятиях. (2) изучение особенностей показателей состояния здоровья работников мясоперерабатывающих предприятий (общая и специфическая заболеваемость, заболеваемость с временной нетрудоспособностью, по обращению). (3) определение и гигиеническая оценка факторов профессионального риска (микроклимат, шум, освещение, концентрация химических загрязнителей, наличие грибка и микроорганизмов) для работающих. (4) оценка взаимосвязи между показателями состояния здоровья работающих и факторами риска производственной среды, оценка риска заболеваний. (5) оценка воздействия на здоровье и экономические показатели работников, степени реализации мероприятий по оздоровлению условий производственной среды. (6) разработка комплекса мероприятий по оздоровлению производственной среды и предотвращению неблагоприятного воздействия на здоровье работников. Научная новизна и оригинальность исследования: впервые было проведено комплексное научное исследование, основанное на передовой международной практике с оценкой качества факторов производственной среды и влияния на состояние здоровья рабочих, а также разработка профилактических мер в мясоперерабатывающей промышленности. Решенная научная проблема: состоит в выявлении и оценке факторов профессионального риска, определяющие заболеваемость работников мясоперерабатывающих предприятий, оценке и гигиенической классификации трудовых процессов по степени тяжести, интенсивности, вредности и опасности. Проведён анализ заболеваемости неинфекционными и инфекционными заболеваниями работников, по обращаемости, результатам медицинского осмотра и временной нетрудоспособности. Был создан алгоритм диагностики вирусного гепатита Е. Разработаны мероприятия по оптимизации условий труда на мясоперерабатывающих предприятиях и укреплению здоровья работников. Теоретическая и практическая значимость работы: результаты исследования дополняют научные разделы, посвященные здоровью и факторам профессионального риска у рабочих мясоперерабатывающих предприятий и будут лежать в основе деятельности службы общественного здравоохранения и специалистов соответствующей отрасли. Они были использованы при разработке проекта «Санитарные правила эксплуатации и функционирования мясоперерабатывающих предприятий в Республике Молдова». Внедрение научных результатов: результаты исследования использованы при разработке практических рекомендаций (1) по оценке условий труда и здоровья работников и (2) меры по профилактике COVID-19 на мясоперерабатывающих предприятиях, (3) современного метода идентификации анти-HVE IgG-маркера в сыворотке крови у людей с высоким риском инфицирования. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.subject |
occupational risk factors |
en_US |
dc.subject |
meat processing enterprises |
en_US |
dc.subject |
occupational environment |
en_US |
dc.subject |
employees' health status |
en_US |
dc.subject |
morbidity |
en_US |
dc.subject |
prevention |
en_US |
dc.subject.ddc |
CZU: 613.6.02:637.52-057 (043.2) |
en_US |
dc.subject.mesh |
Meat-Packing Industry |
en_US |
dc.subject.mesh |
Risk Factors |
en_US |
dc.subject.mesh |
Occupational Exposure--prevention & control |
en_US |
dc.subject.mesh |
Health Status |
en_US |
dc.subject.mesh |
Workplace |
en_US |
dc.subject.mesh |
Food Technology |
en_US |
dc.subject.mesh |
Occupational Health |
en_US |
dc.subject.mesh |
Ergonomics |
en_US |
dc.title |
Evaluarea igienică a factorilor de risc ocupațional și a impactului lor asupra stării de sănătate a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii: Teză de doctor habilitat în științe medicale: 332.02 – Igiena |
en_US |
dc.title.alternative |
Hygienic assessment of occupational risk factors and their impact on the employees’ health from meat processing enterprises |
en_US |
dc.title.alternative |
Гигиеническая оценка профессиональных факторов риска и их влияния на здоровье рабочих мясоперерабатывающих предприятий |
en_US |
dc.type |
Thesis |
en_US |