dc.identifier.citation |
RUSU, Mădălina, GANDACOV, Vladilena, UNCU, Livia. Particularitățile consumului suplimentelor alimentare = Particularities of the consumption of food supplements. In: "Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova”: mater. conf. șt.-pract. cu particip. internaț., ed. a 2-a, Chișinău, 28 aprilie 2023. Chişinău, 2023, pp. 150-153. ISBN 978-5-88554-205-0. |
en_US |
dc.description.abstract |
Introducere. Suplimentele alimentare sunt produse alimentare, al căror
scop este de a suplimenta regimul alimentar și care reprezintă surse
concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutritiv sau fiziologic,
prezentate sub formă de doze unitare mici [2]. Tendințele actuale în
alimentația populației sunt orientate spre utilizarea excesivă a produselor
alimentare înalt procesate. Acestea sunt caracterizate printr-un grad înalt de
rafinare, concentrare, cu o densitate energetică sporită și valoare nutritivă
scăzută, fapt ce determină dezvoltarea dezechilibrelor nutriționale [4].
Consumatorii și autoritățile de sănătate publică sunt interesați de reducerea
și prevenirea maladiilor cronice, de promovarea unui stil de viață sănătos pe
termen lung, fapt ce accentuează rolul suplinirii alimentației cu macro- și
micronutrienți [3].
Scopul. Studierea particularităților consumului suplimentelor alimentare.
Materiale și metode. Evaluarea a peste 93 de publicații științifice prin
metode de analiză și interpretare (Google academic, MEDLINE, PubMed).
Rezultate. Conform datelor furnizate de Euromonitor International s-a
confirmat, că datorită pandemiei de COVID-19, a fost accentuată
importanța sănătății și imunității în rândul populației. Drept urmare, piața
suplimentelor alimentare a înregistrat o creștere anuală de 5,2% în 2020,
comparativ cu o creștere de 3,5% în 2019. În baza analizei bibliografice
evaluate s-a constatat, că cele mai relevante motive care determină
populația să administreze suplimente alimentare sunt îmbunătățirea (45% din publicațiile evaluate) și menținerea (33% din surse) sănătății generale.
Printre alte motive au fost remarcate: sănătatea oaselor (25%), suplinirea
deficiențelor nutriționale (22%), creșterea imunității (15%), sănătatea
inimii (15%), prevenirea artritei (11%), între 3-5% sunt pentru capacitățile
cognitive, sistemul digestiv și aspectul pielii, părului și al unghiilor.[1] S-a
constatat, că cu 25,59% mai multe femei utilizează zilnic suplimentele
alimentare, comparativ cu bărbații [3]. Persoanele care practică sportul și
duc un mod de viață sănătos sunt mai predispuse la utilizarea
suplimentelor alimentare (59%), decât cei care nu practică activitatea fizică
(43%) [1].
Concluzii. Rezultatele obținute în urma evaluării publicațiilor
selectate demonstrează, că consumul de suplimente alimentare este în
continuă creștere, principalul motiv fiind menținerea sănătății generale
a organismului și suplinirea deficienților cu caracter individual. Utilizarea
suplimentelor alimentare este influențată de nivelul socio-cultural, gradul de
educație, condițiile de trai, vârstă, sex, maladiile preexistente. |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Conferința științifico-practică cu participare internațională ”Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova” dedicată memoriei lui Vasile Procopișin – Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în științe farmaceutice, profesor universitar, m.c. al AȘM și Nadejdei Ciobanu – doctor în științe farmaceutice, conferențiar universitar, Ediția a 2-a, 28 aprilie 2023, Chișinău, Republica Moldova |
en_US |