Show simple item record

dc.contributor.author Rusu, Mădălina
dc.contributor.author Gandacov, Vladilena
dc.contributor.author Uncu, Livia
dc.date.accessioned 2024-01-03T08:59:48Z
dc.date.available 2024-01-03T08:59:48Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation RUSU, Mădălina, GANDACOV, Vladilena, UNCU, Livia. Particularitățile consumului suplimentelor alimentare = Particularities of the consumption of food supplements. In: "Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova”: mater. conf. șt.-pract. cu particip. internaț., ed. a 2-a, Chișinău, 28 aprilie 2023. Chişinău, 2023, pp. 150-153. ISBN 978-5-88554-205-0. en_US
dc.identifier.isbn 978-5-88554-205-0
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26614
dc.description.abstract Introducere. Suplimentele alimentare sunt produse alimentare, al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar și care reprezintă surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutritiv sau fiziologic, prezentate sub formă de doze unitare mici [2]. Tendințele actuale în alimentația populației sunt orientate spre utilizarea excesivă a produselor alimentare înalt procesate. Acestea sunt caracterizate printr-un grad înalt de rafinare, concentrare, cu o densitate energetică sporită și valoare nutritivă scăzută, fapt ce determină dezvoltarea dezechilibrelor nutriționale [4]. Consumatorii și autoritățile de sănătate publică sunt interesați de reducerea și prevenirea maladiilor cronice, de promovarea unui stil de viață sănătos pe termen lung, fapt ce accentuează rolul suplinirii alimentației cu macro- și micronutrienți [3]. Scopul. Studierea particularităților consumului suplimentelor alimentare. Materiale și metode. Evaluarea a peste 93 de publicații științifice prin metode de analiză și interpretare (Google academic, MEDLINE, PubMed). Rezultate. Conform datelor furnizate de Euromonitor International s-a confirmat, că datorită pandemiei de COVID-19, a fost accentuată importanța sănătății și imunității în rândul populației. Drept urmare, piața suplimentelor alimentare a înregistrat o creștere anuală de 5,2% în 2020, comparativ cu o creștere de 3,5% în 2019. În baza analizei bibliografice evaluate s-a constatat, că cele mai relevante motive care determină populația să administreze suplimente alimentare sunt îmbunătățirea (45% din publicațiile evaluate) și menținerea (33% din surse) sănătății generale. Printre alte motive au fost remarcate: sănătatea oaselor (25%), suplinirea deficiențelor nutriționale (22%), creșterea imunității (15%), sănătatea inimii (15%), prevenirea artritei (11%), între 3-5% sunt pentru capacitățile cognitive, sistemul digestiv și aspectul pielii, părului și al unghiilor.[1] S-a constatat, că cu 25,59% mai multe femei utilizează zilnic suplimentele alimentare, comparativ cu bărbații [3]. Persoanele care practică sportul și duc un mod de viață sănătos sunt mai predispuse la utilizarea suplimentelor alimentare (59%), decât cei care nu practică activitatea fizică (43%) [1]. Concluzii. Rezultatele obținute în urma evaluării publicațiilor selectate demonstrează, că consumul de suplimente alimentare este în continuă creștere, principalul motiv fiind menținerea sănătății generale a organismului și suplinirea deficienților cu caracter individual. Utilizarea suplimentelor alimentare este influențată de nivelul socio-cultural, gradul de educație, condițiile de trai, vârstă, sex, maladiile preexistente. en_US
dc.language.iso N/A en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferința științifico-practică cu participare internațională ”Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova” dedicată memoriei lui Vasile Procopișin – Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în științe farmaceutice, profesor universitar, m.c. al AȘM și Nadejdei Ciobanu – doctor în științe farmaceutice, conferențiar universitar, Ediția a 2-a, 28 aprilie 2023, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.subject dietary supplements en_US
dc.subject consumption en_US
dc.subject.ddc CZU 613.292+615.32
dc.title Particularitățile consumului suplimentelor alimentare en_US
dc.title Particularities of the consumption of food supplements
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics