dc.contributor.author |
Popa, Adriana |
|
dc.contributor.author |
Calalb, Tatiana |
|
dc.contributor.author |
Ciorchină, Nina |
|
dc.date.accessioned |
2024-01-05T09:03:17Z |
|
dc.date.available |
2024-01-05T09:03:17Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.citation |
POPA , Adriana, CALALB, Tatiana, CIORCHINĂ, Nina. Dozarea conținutului de acid ascorbic în fructele unor soiuri de afin-siberian Lonicera caerulea L. = Determination of ascorbic acid content in fruits of some cultivars of blue honeysuckle Lonicera caerulea L. In: "Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova”: mater. conf. șt.-pract. cu particip. internaț., ed. a 2-a, Chișinău, 28 aprilie 2023. Chişinău, 2023, pp. 238-241. ISBN 978-5-88554-205-0. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-5-88554-205-0 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26663 |
|
dc.description.abstract |
Introducere. În ultima perioadă se atestă sporirea solicitării
produselor naturale cu conținut de vitamine. În acest sens se înscriu
fructele de afin-siberian L.caerulea. Această specie are centru nativ în
zonele cu climă rece temperată a emisferei de nord. Amelioratorii au
creat soiuri de afin-siberian cu potențial adaptiv plastic la factorii de
mediu, care au fost aclimatizate la condiile climatice ale Republicii
Moldova. Cinci soiuri de afin-siberian (Nimfa, Sinicsa, Leningradskii
velican, Blue velvet, Carina) au fost multiplicate in vitro, create colecții
de plante în GBN „Alexandru Ciubotaru”, iar în fructele acestora s-a
determinat conținutul de acid ascorbic.
Scopul lucrării. Dozarea acidului ascorbic în fructele unor soiuri de
afin-siberian L. caerulea.
Material și metode. În calitate de material biologic au servit fructele
de la 5 soiuri de afin-siberian (Nimfa, Sinicsa, Leningradskii velican, Blue
velvet, Carina), multiplicate in vitro, din colecția de plante a GBN
„Alexandru Ciubotaru”. Dozarea acidului a fost efectuată prin metoda
titrimetrică [1].
Rezultate. Analiza rezultatelor obținute privind dozarea acidului ascorbic denotă că conținutul exprimat în mg/100g produs vegetal
variază de la 256.2 până la 465.8. Fructele soiurilor Carina și
Lemingradsckii velican se caracterizează cu cele mai mari valori de acid
ascorbic (respectiv, 465.8 și 434.8), iar soiurile Sinicsa și Blue velvet au
același conținut – 264.0, urmate de soiul Nimfa cu cel mai mic conținut
– 256.2. Ultimele 3 soiuri au conținutul de acid ascorbic aproape
înjumătățit față de soiurile Carina și Lemingradsckii velican. Menționăm
că, valorile conținutului acidului ascorbic în fructele soiurilor analizate
sunt aproape similare cu cele de la plantele crescute în alte regiuni
geografice [2].
Concluzii. Datele obținute demonstrează că plantele la toate 5 soiuri
de L.caerulea analizate pot servi surse de fructe cu conținut bogat de
acid ascorbic ca alternativă la speciile de plante tradiționale (Rosa
canina L., Hippophae rhamnoides L., Ribes nigrum L., Rubus idaeus L.)
din Republica Moldova. |
en_US |
dc.description.abstract |
Introduction. Lately there has been an increasing demand for natural
products containing vitamins. These include the Blue honeysuckle
Lonicera caerulea . This plant species is native to the cold temperate
climates of the northern hemisphere. Breeders have obtained Blue
honeysuckle cultivars with plastic potential to adapt to environmental
factors, which have been acclimatised to the climatic conditions of the
Republic of Moldova. Five cultivars of Blue honeysuckle (Nimfa, Sinicsa,
Leningradskii velican, Blue velvet, Carina) were propagated in vitro,
plant collections were created in Alexandru Ciubotaru NBG and in their
fruits were determined the ascorbic acid content.
Purpose of the work. Dosage of ascorbic acid in fruits of some
cultivars of Blue honeysuckle L. caerulea.
Material and methods. The fruits of 5 cultivars of Blue honeysuckle
(Nimfa, Sinicsa, Leningradskii velican, Blue velvet, Carina), multiplied in
vitro, from the plant collection of Alexandru Ciubotaru NBG were used
as material. Ascorbic acid determination was carried out by the
titrimetric method [1].
Results. Analysis of the obtained data of ascorbic acid dosage shows
that the content expressed in mg/100g of plant product varies between 256.2 and 465.8. Fruits of Carina and Lemingradsckii velican cultivars
are characterized by the highest values of ascorbic acid (465.8 and
434.8), while Sinicsa and Blue velvet cultivars have the same content -
264.0, followed by Nimfa with the lowest content - 256.2. The last 3
cultivars have almost half the ascorbic acid content compared to the
cultivars Carina and Lemingradsckii velican. Note that the values of
ascorbic acid content in fruits of the analyzed cultivars are almost
similar to those of plants grown in other geographical regions [2].
Conclusions. The obtained data demonstrate that the plants of 5
cultivars analyzed of Blue honeysuckle can serve sources of rich fruits
in ascorbic acid as an alternative to traditional plant species (Rosa
canina L., Hippophae rhamnoides L., Ribes nigrum L., Rubus idaeus L.) in
the Republic of Moldova. |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Conferința științifico-practică cu participare internațională ”Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova” dedicată memoriei lui Vasile Procopișin – Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în științe farmaceutice, profesor universitar, m.c. al AȘM și Nadejdei Ciobanu – doctor în științe farmaceutice, conferențiar universitar, Ediția a 2-a, 28 aprilie 2023, Chișinău, Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
Lonicera caerulea |
en_US |
dc.subject |
cultivars |
en_US |
dc.subject |
fruit |
en_US |
dc.subject |
ascorbic acid |
en_US |
dc.subject.ddc |
CZU 577.164.2.087:582.973 |
en_US |
dc.title |
Dozarea conținutului de acid ascorbic în fructele unor soiuri de afin-siberian Lonicera caerulea L. |
en_US |
dc.title.alternative |
Determination of ascorbic acid content in fruits of some cultivars of blue honeysuckle Lonicera caerulea L. |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |