dc.contributor.author |
Cereniuc, Alina |
|
dc.contributor.author |
Fornea, Daniela |
|
dc.contributor.author |
Grițcan, Ana |
|
dc.contributor.author |
Uncu, Livia |
|
dc.date.accessioned |
2024-01-11T10:18:44Z |
|
dc.date.available |
2024-01-11T10:18:44Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.citation |
CERENIUC, Alina, FORNEA, Daniela, GRIȚCAN, Ana, UNCU, Livia. Metode de analiză a extractelor vegetale cu conținut de flavonozide și polifenoli = Methods of analysis of plant extracts containing flavonosides and polyphenols. In: "Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor": materialele conf. șt.-pract. a tinerilor cercetători, ed. a 12-a. Chişinău, 2023, pp. 100-103. ISBN 978-9975-89-295-7. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-89-295-7 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26713 |
|
dc.description.abstract |
Introducere. Flavonozidele și polifenolii sunt compuși naturali
prezenți în numeroase plante și sunt cunoscute pentru proprietățile lor
antioxidante și beneficiile pentru sănătate. Analiza precisă a
conținutului acestor compuși în extractele vegetale este esențială
pentru evaluarea calității produselor naturale și pentru identificarea
potențialelor aplicații terapeutice.
Scopul lucrării. Evaluarea metodelor de analiză utilizate pentru
determinarea flavonozidelor și polifenolilor în extractele vegetale prin
prisma avantajelor, limitărilor și aplicabilității fiecărei metode.
Material și metode. Studiu bibliografic avansat cu utilizarea bazelor
de date Medline, Environmental Issues & Policy Index, Environmental
Sci & Pollution Mgmt, Scopus (Elsevier), Current Contents, Scirus. Au
fost evaluate 65 de surse bibliografice.
Rezultate. Flavonozidele și polifenolii au fost recunoscuți pentru
proprietățile lor antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și
antimicrobiene. Există o varietate de metode de analiză utilizate pentru
a determina conținutului acestora în extractele vegetale. În urma
evaluării surselor bibliografice, câteva tehnici de analiză au fost
evidențiate ca fiind majoritare, cu o aplicabilitate mai vastă. Printre
acestea se numără cromatografia lichidă de înaltă performanță (HPLC),
care este una dintre cele mai utilizate metode de analiză (78% din
sursele evaluate), deoarece permite separarea flavonozidelor și
polifenolilor și cuantificarea precisă a acestor compuși bioactivi din extractele vegetale, totodată posedă și o sensibilitate sporită.
Cromatografia pe strat subțire (TLC) este folosită preponderent pentru
identificarea flavonozidelor și polifenolilor prin compararea cu
standardele de referință. După cromatografiere, compușii pot fi
vizualizați prin reacții de colorare specifice sau prin utilizarea luminii UV.
Tehnicile spectrale, în special spectroscopia UV-Vis, se bazează pe
capacitatea flavonozidelor și polifenolilor de a absorbi lumina în
domeniile ultraviolet și vizibil. Prin comparație cu spectrele de referință
ale substanțelor standard, acești compuși pot fi identificați, și
determinat conținutul lor în extractele vegetale. O altă metodă, care
oferă rezultate rapide și precise în analiza extractelor vegetale este
electroforeză capilară (CE), bazată pe separarea compușilor sub
influența unui câmp electric aplicat. În cazul flavonozidelor și
polifenolilor, CE este adesea utilizată în combinație cu detecția UV-Vis.
În ultimii ani o aplicabilitate largă a căpătat spectrometria de masă
(MS), adesea utilizată în combinație cu HPLC sau cromatografia de gaze
(GC). Metodele colorimetrice, bazate pe reacțiile de colorare specifice
a flavonozidelor și polifenolilor cu anumiți reactivi chimici sunt simple și
accesibile. De exemplu, metoda Folin-Ciocalteu este frecvent utilizată
pentru determinarea conținutului total de polifenoli în extractele
vegetale.
Concluzii. Metodele de analiză a extractelor vegetale cu conținut de
flavonozide și polifenoli evidențiate reprezintă instrumente esențiale în
studiul acestor compuși. Metodele instrumentale moderne furnizează
informații detaliate despre compoziția și concentrația flavonozidelor și
polifenolilor, asigură obținerea de rezultate precise și reproductibile. |
en_US |
dc.description.abstract |
Introduction. Flavonosides and polyphenols are natural compounds
present in many plants and are known for their antioxidant properties
and health benefits. Accurate analysis of the content of these
compounds in plant extracts is essential for evaluating the quality of
natural products and for identifying potential therapeutic applications.
Aim of the study. Evaluation of the analytical methods used for the
determination of flavonosides and polyphenols in plant extracts in
terms of the advantages, limitations and applicability of each method.
Material and methods. Advanced bibliographic review using
Medline, Environmental Issues & Policy Index, Environmental Sci &
Pollution Mgmt, Scopus (Elsevier), Current Contents, Scirus databases.
65 bibliographic sources were evaluated.
Results. Flavonosides and polyphenols have been recognized for
their antioxidant, anti-inflammatory, anticarcinogenic and
antimicrobial properties. There are a variety of analytical methods used
to determine their content in plant extracts. Following the evaluation
of bibliographic sources, several analysis techniques were highlighted
as the majority, with a wider applicability. Among them is high performance
liquid chromatography (HPLC), which is one of the most
used analytical methods (78% of the evaluated sources) because it
allows the separation of flavonosides and polyphenols and the precise
quantification of these bioactive compounds in plant extracts, while also possessing and increased sensitivity. Thin layer chromatography
(TLC) is mainly used for the identification of flavonosides and
polyphenols by comparison with reference standards. After
chromatography, compounds can be visualized by specific staining
reactions or by using UV light. Spectral techniques, especially UV-Vis
spectroscopy, are based on the ability of flavonosides and polyphenols
to absorb light in the ultraviolet and visible ranges. By comparison with
reference spectra of standard substances, these compounds can be
identified, and their content in plant extracts determined. Another
method, which provides fast and accurate results in the analysis of plant
extracts, is capillary electrophoresis (CE), based on the separation of
compounds under the influence of an applied electric field. In the case
of flavonosides and polyphenols, CE is often used in combination with
UV-Vis detection. Mass spectrometry (MS), often used in combination
with HPLC or gas chromatography (GC), has gained wide applicability in
recent years. Colorimetric methods, based on the specific coloring
reactions of flavonosides and polyphenols with certain chemical
reagents, are simple and accessible. For example, the Folin-Ciocalteu
method is frequently used to determine the total content of
polyphenols in plant extracts.
Conclusions. Methods for the analysis of plant extracts containing
highlighted flavonosides and polyphenols are essential tools in the
study of these compounds. Modern instrumental methods provide
detailed information on the composition and concentration of these
compounds, ensuring accurate and reproducible results. |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Conferința științifico-practică a tinerilor cercetători ” Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor”, Ediția a a XII-a, 28 noiembrie 2023, Chișinău, Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
flavonosides |
en_US |
dc.subject |
polyphenols |
en_US |
dc.subject |
plant extracts |
en_US |
dc.subject |
instrumental methods |
en_US |
dc.title |
Metode de analiză a extractelor vegetale cu conținut de flavonozide și polifenoli |
en_US |
dc.title.alternative |
Methods of analysis of plant extracts containing flavonosides and polyphenols |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |