Introducere. Principala cauză a menopauzei este încetarea funcției
ovariene, care provoacă reducerea producției de hormoni estrogeni,
responsabili de densitatea osoasă. Ca urmare, se poate dezvolta
osteopenie, care apoi poate duce la osteoporoză. Amenințarea
osteoporozei este una dintre cele mai importante probleme de sănătate
pentru femeile aflate la menopauză. Pentru a compensa pierderea
osoasa sunt utilizate preparate hormonale, care însă nu sunt foarte
populare în rândul majorității femeilor, având în vedere impactul lor
deficitar asupra țintei și efectele adverse cunoscute. Consumul de
fitoestrogeni sub formă de suplimente alimentare (SA) ar putea fi o
alternativă, motivul fiind reacțiile adverse minime ale acestora.
Scopul lucrării. Analiza tipurilor de suplimente alimentare utilizate în
menopauză.
Material și metode. Studiu bibliografic avansat cu utilizarea bazelor
de date MEDLINE, Scopus (Elsevier), PubMed - 46 de articole, Registrul
SA înregistrate și notificate în RM.Rezultate. Fitoestrogenii sunt compuși polifenolici (izoflavone)
derivați din plante, care prezintă o asemănare structurală cu hormonul
steroid (17-beta-estradiol). Majoritatea izoflavonelor sunt clasificate ca
fiind fitoestrogeni, pe baza capacității lor de a imita estrogenii. Efectul
izoflavonelor asupra formării osoase este exercitat prin legarea de
receptorii de estrogeni de pe suprafața celulei țintă; prin urmare, se
crede că izoflavonele pot ajuta în tratamentul pacienților prin terapia
de substituție cu estrogeni pentru osteoporoză. Cele mai răspândite
surse de izoflavone sunt plantele leguminoase, în special soia.
Principalele izoflavone din soia includ genisteina, daidzeina și gliciteina,
care se regăsesc în circa 67% din SA utilizate în menopauză. Trifoiul roșu
este o altă sursă de izoflavone, reprezentate prin formononetină,
biochanină A, daidzeină și genisteină. S-a constatat, că pe lângă efectele
proestrogenice, acestea îmbunătățesc și complianța arterială, un factor
de risc pentru ateroscleroză. Studiile asupra impactului benefic al
fitoestrogenilor în menopauză arată, că suplimentarea cu fitoestrogeni
din Camellia sinensis a arătat o îmbunătățire semnificativă a resorbției
osoase și activitate osteoclastică, împiedică degradarea colagenului și
mărește densitatea osoasă. Pe lângă izoflavone, în menopauză se indică
și SA cu calciu și vitamina D, magneziu, dar și acizii grași omega-3 și
vitamina E, care ajută femeile să facă față mai bine bufeurilor.
Concluzii. Din studiile evaluate se poate constata cu certitudine că
fitoestrogenii, datorită originii lor naturale pot fi o alternativa potrivită
în ameliorarea simptomelor menopauzei, cât și în menținerea densității
osoase, îmbunătățirea sănătății oaselor în cazuri de osteoporoză, atunci
când femeile din diferite motive nu pot administra hormonii sintetici.
Introduction. The main cause of menopause is the decreasing of
ovarian function, which causes a reduction in the production of
estrogen hormones, responsible for bone density. As a result,
osteopenia can develop, which can then lead to osteoporosis. The
threat of osteoporosis is one of the most important health concerns for
menopausal women. Hormonal preparations are used to compensate
for bone loss, but these are not very popular among most women, given
their poor on-target impact and known adverse effects. The
consumption of phytoestrogens in the form of food supplements (SA)
could be an alternative, the reason being their minimal adverse
reactions.
Aim of the study. Analysis of the types of dietary supplements used
in menopause.
Material and methods. Advanced bibliographic study using the
databases MEDLINE, Scopus(Elsevier), PubMed - 46 articles, SA Register
registered and notified in the Republic of Moldova.
Results. Phytoestrogens are polyphenolic compounds (isoflavones)
derived from plants that have a structural similarity to the steroid
hormone (17-beta-estradiol). Most isoflavones are classified as
phytoestrogens based on their ability to mimic estrogen. The effect of isoflavones on bone formation is exerted by binding to estrogen
receptors on the surface of the target cell; therefore, it is believed that
isoflavones may help in the treatment of patients on estrogen
replacement therapy for osteoporosis. The most common sources of
isoflavones are legumes, especially soybeans. The main isoflavones in
soy include genistein, daidzein and glycitein, which are found in about
67% of SA used in menopause. Red clover is another source of
isoflavones, represented by formononetin, biochanin A, daidzein and
genistein. It was found that, in addition to the proestrogenic effects,
they also improve arterial compliance, a risk factor for atherosclerosis.
Studies on the beneficial impact of phytoestrogens in menopause show
that supplementation with phytoestrogens from Camellia sinensis has
shown a significant improvement in bone resorption and osteoclastic
activity, prevents collagen degradation and increases bone density. In
addition to isoflavones, SA with calcium and vitamin D, magnesium, but
also omega-3 fatty acids and vitamin E, which help women cope better
with hot flashes, are indicated in menopause.
Conclusions. From the evaluated studies it can be concluded with
certainty that phytoestrogens, due to their natural origin, can be a
suitable alternative in alleviating menopause symptoms, as well as in
maintaining bone density, improving bone health in cases of
osteoporosis, when women for various reasons cannot administer
hormones synthetics.