Abstract:
Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier, producând astfel îngustarea treptată a câmpului vizual şi, în final, provocând deseori orbirea. Fiind o afecţiune cu o evoluţie asimptomatică de lungâ durată, cu pierderi ireversibile ale funcţiilor vizuale şi cu costuri importante, necesită o atenţie sporită permanentă.
În lume, în fiecare minut, glaucomul provoacă orbirea unei persoane.
Glaucomul constituie o problemă de sănătate publică la nivel mondial.
Glaucomul este o boală ce atacă “din umbră” (în stadiile iniţiale fără acuze sau simptome), iar pacientul află despre boală când deja 40% din nervul optic este afectat. Sunt afectate preponderent persoanele după 40 ani, în special, persoanele vârstnice.
Anume această afecţiune continuă să fie o patologie dominantă în dezvoltarea orbirii ireversibile în rîndul populaţiei. Reieşind din datele Biroului Naţional de Statistică, la momentul actual în RM locuiesc 3.547.539 persoane, dintre care bărbaţi-1.705.351, femei - 1.842.188. Populaţia cu vârsta peste 40 de ani reprezintă - 1.477.648, dintre ei bărbaţi - 649.953 (44%), femei - 827.695 (56%).
În Europa de Vest şi SUA pe larg sunt utilizate metode chirurgicale de tratament al glaucomului cu implantare de supapă antiglaucomatoasă sau de şunt. În prezent aceste metode sunt considerate cele mai efective. Unul din dezavantajele supapei antiglaucomatoase rămâne a fi costului înalt. La Catedra de Oftalmologie a fost inclus în cercetare pe animale şuntul antiglaucomatos cu supapă elaborat cu scopul optimizării tratamentului chirurgical al glaucomului. Producerea autohtonă a şuntului cu supapă antiglaucomatoasă ar conduce la noi oportunități de tratament al pacienților cu glaucom.