Show simple item record

dc.contributor.author Șveț, Mihail
dc.contributor.author Protopop, Svetlana
dc.date.accessioned 2024-04-08T11:29:50Z
dc.date.available 2024-04-08T11:29:50Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation ȘVEȚ, Mihail, PROTOPOP, Svetlana. Impactul dietei asupra sindromului metabolic. In: Abordarea metabolică a patologiei hepatice: țesut adipos ca organ metabolic: curs interdisciplinar în boli digestive și metabolice, ed. a 7-a, 12-13 aprilie 2024. Chișinău, 2024, pp. 75-81. ISBN 978-9975-82-365-4. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-82-365-4
dc.identifier.uri https://online.anyflip.com/zrqpe/ugyo/mobile/index.html
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26971
dc.description.abstract Rezumat. Introducere. Epidemia globală de obezitate este o problemă urgentă de sănătate, peste 1,9 miliarde de adulți fiind clasificați ca fiind supraponderali. Impactul obezității asupra sănătății, în special prin creșterea rezistenței la insulină, evidențiază relația complexă dintre metabolismul țesutului adipos și sindromul metabolic. Scopul studiului este evaluarea impactul dietei asupra sensibilității la insulină și propunerea de strategii pentru managementul obezității și sindromului metabolic. Materiale și metode. Lucrarea reprezintă o sinteză a literaturii publicate în perioada 2014-2024 în bazele de date PubMed și Google Scholar. Pentru lucrare au fost selectate 28 de articole relevante la tema abordată. Rezultate. Țesutul adipos visceral prezintă un risc mai mare de rezistență la insulină și de tulburări metabolice în comparație cu țesutul adipos subcutanat. Lipidele biologic active, cum ar fi acil-CoA cu lanț lung, diacilglicerolii, ceramidele, joacă un rol crucial în rezistența la insulină prin inhibarea căilor de semnalizare a insulinei. Cantitatea și calitatea alimentelor din diferite tipuri de diete modifică semnificativ evoluția sindromului metabolic. Suplimentarea cu acizi grași polinesaturați omega-3 se arată promițătoare în ceea ce privește îmbunătățirea sensibilității la insulină. Fibrele alimentare din cereale integrale și legume, împreună cu carbohidrații complecși, prezintă beneficii potențiale în reducerea rezistenței la insulină. Dieta mediteraneană, bogată în legume, cereale integrale și pește, este asociată cu un IMC mai mic și o sensibilitate crescută la insulină. Concluzii: Regimul alimentar poate influența substanțial nivelul de lipide biologic active, care au impact major asupra sensibilității la insulină și, implicit, asupra dezvoltării sindromului metabolic. en_US
dc.description.abstract Summary. Introduction. The global obesity epidemic is an urgent health problem, with over 1.9 billion adults classified as overweight. The impact of obesity on health, particularly through increased insulin resistance, highlights the complex relationship between adipose tissue metabolism and metabolic syndrome. The aim of the study is to assess the impact of diet on insulin sensitivity and propose strategies for the management of obesity and metabolic syndrome. Materials and methods. The paper represents a synthesis of literature published between 2014-2024 in PubMed and Google Scholar databases. 28 articles relevant to the topic were selected for this paper. Results.The visceral adipose tissue presents a higher risk of insulin resistance and metabolic disorders compared to subcutaneous adipose tissue. Biologically active lipids such as long-chain acyl-CoA, diacylglycerols, ceramides play a crucial role in insulin resistance by inhibiting insulin signaling pathways. The quantity and quality of food in different types of diets significantly alters the course of metabolic syndrome. Supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acids shows promise in improving insulin sensitivity. Dietary fibre from whole grains and vegetables, together with complex carbohydrates, has potential benefits in reducing insulin resistance. The Mediterranean diet, rich in vegetables, whole grains and fish, is associated with lower BMI and increased insulin sensitivity. Conclusions: Diet can substantially influence the level of biologically active lipids, which have a major impact on insulin sensitivity and thus on the development of metabolic syndrome. en_US
dc.description.abstract Резюме. Введение. Глобальная эпидемия ожирения является актуальной проблемой здравоохранения, поскольку более 1,9 миллиарда взрослых классифицируются как люди с избыточным через повышение инсулинорезистентности, подчеркивает сложную взаимосвязь между метаболизмом жировой ткани и метаболическим синдромом. Цель исследования – оценить влияние диеты на чувствительность к инсулину и предложить стратегии лечения ожирения и метаболического синдрома. Материалы и методы. Работа представляет собой обобщение литературы, опубликованной в период 2014-2024 гг. в базах данных PubMed и Google Scholar. Для работы были отобраны 28 статей, имеющих отношение к теме. Результаты. Висцеральная жировая ткань подвержена более высокому риску развития инсулинорезистентности и метаболических нарушений по сравнению с подкожной жировой тканью. Биологически активные липиды, такие как длинноцепочечные ацил-КоА, диацилглицериды, церамиды, играют решающую роль в развитии инсулинорезистентности, ингибируя сигнальные пути инсулина. Количество и качество пищи в различных типах диет значительно изменяет течение метаболического синдрома. Прием омега-3 полиненасыщенных жирных кислот способствует улучшению чувствительности к инсулину. Пищевая клетчатка из цельного зерна и овощей в сочетании со сложными углеводами потенциально способствуют снижению инсулинорезистентности. Средиземноморская диета, богатая овощами, цельным зерном и рыбой, ассоциируется с более низким ИМТ и повышенной чувствительностью к инсулину. Выводы: Диета может существенно влиять на уровень биологически активных липидов, которые оказывают выраженное влияние на чувствительность к инсулину и, следовательно, на развитие метаболического синдрома. весом. Влияние ожирения на здоровье, в частности, en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Ministerul Sănătății a Republicii Moldova, USMF ”Nicolae Testemițanu”, Disciplina de gastroenterologie, Laboratorul de gastroenterologie, Asociația ”Programul educațional în boli digestive și metabolice”, Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova en_US
dc.subject metabolic syndrome en_US
dc.subject obesity en_US
dc.subject biologically active lipids en_US
dc.subject diet en_US
dc.title Impactul dietei asupra sindromului metabolic en_US
dc.title.alternative The impact of diet on the metabolic syndrome en_US
dc.title.alternative Влияние диеты на метаболический синдром en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics