dc.contributor.author |
Șveț, Mihail |
|
dc.contributor.author |
Protopop, Svetlana |
|
dc.date.accessioned |
2024-04-08T11:29:50Z |
|
dc.date.available |
2024-04-08T11:29:50Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
ȘVEȚ, Mihail, PROTOPOP, Svetlana. Impactul dietei asupra sindromului metabolic. In: Abordarea metabolică a patologiei hepatice: țesut adipos ca organ metabolic: curs interdisciplinar în boli digestive și metabolice, ed. a 7-a, 12-13 aprilie 2024. Chișinău, 2024, pp. 75-81. ISBN 978-9975-82-365-4. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-82-365-4 |
|
dc.identifier.uri |
https://online.anyflip.com/zrqpe/ugyo/mobile/index.html |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26971 |
|
dc.description.abstract |
Rezumat.
Introducere. Epidemia globală de obezitate este o
problemă urgentă de sănătate, peste 1,9 miliarde de adulți
fiind clasificați ca fiind supraponderali. Impactul obezității
asupra sănătății, în special prin creșterea rezistenței la
insulină, evidențiază relația complexă dintre metabolismul
țesutului adipos și sindromul metabolic. Scopul studiului
este evaluarea impactul dietei asupra sensibilității la
insulină și propunerea de strategii pentru managementul
obezității și sindromului metabolic. Materiale și metode.
Lucrarea reprezintă o sinteză a literaturii publicate în
perioada 2014-2024 în bazele de date PubMed și Google
Scholar. Pentru lucrare au fost selectate 28 de articole
relevante la tema abordată. Rezultate. Țesutul adipos
visceral prezintă un risc mai mare de rezistență la insulină
și de tulburări metabolice în comparație cu țesutul adipos
subcutanat. Lipidele biologic active, cum ar fi acil-CoA cu
lanț lung, diacilglicerolii, ceramidele, joacă un rol crucial
în rezistența la insulină prin inhibarea căilor de semnalizare a insulinei. Cantitatea și calitatea alimentelor din diferite
tipuri de diete modifică semnificativ evoluția sindromului
metabolic. Suplimentarea cu acizi grași polinesaturați
omega-3 se arată promițătoare în ceea ce privește
îmbunătățirea sensibilității la insulină. Fibrele alimentare
din cereale integrale și legume, împreună cu carbohidrații
complecși, prezintă beneficii potențiale în reducerea
rezistenței la insulină. Dieta mediteraneană, bogată în
legume, cereale integrale și pește, este asociată cu un IMC
mai mic și o sensibilitate crescută la insulină. Concluzii:
Regimul alimentar poate influența substanțial nivelul de
lipide biologic active, care au impact major asupra
sensibilității la insulină și, implicit, asupra dezvoltării
sindromului metabolic. |
en_US |
dc.description.abstract |
Summary. Introduction. The global
obesity epidemic is an urgent health problem, with over 1.9
billion adults classified as overweight. The impact of
obesity on health, particularly through increased insulin
resistance, highlights the complex relationship between
adipose tissue metabolism and metabolic syndrome. The
aim of the study is to assess the impact of diet on insulin
sensitivity and propose strategies for the management of
obesity and metabolic syndrome. Materials and methods.
The paper represents a synthesis of literature published
between 2014-2024 in PubMed and Google Scholar
databases. 28 articles relevant to the topic were selected for
this paper. Results.The visceral adipose tissue presents a
higher risk of insulin resistance and metabolic disorders
compared to subcutaneous adipose tissue. Biologically
active lipids such as long-chain acyl-CoA, diacylglycerols,
ceramides play a crucial role in insulin resistance by
inhibiting insulin signaling pathways. The quantity and
quality of food in different types of diets significantly alters
the course of metabolic syndrome. Supplementation with
omega-3 polyunsaturated fatty acids shows promise in
improving insulin sensitivity. Dietary fibre from whole
grains and vegetables, together with complex
carbohydrates, has potential benefits in reducing insulin
resistance. The Mediterranean diet, rich in vegetables,
whole grains and fish, is associated with lower BMI and
increased insulin sensitivity. Conclusions: Diet can
substantially influence the level of biologically active
lipids, which have a major impact on insulin sensitivity and
thus on the development of metabolic syndrome. |
en_US |
dc.description.abstract |
Резюме.
Введение. Глобальная эпидемия
ожирения является актуальной проблемой
здравоохранения, поскольку более 1,9 миллиарда
взрослых классифицируются как люди с избыточным через повышение инсулинорезистентности,
подчеркивает сложную взаимосвязь между
метаболизмом жировой ткани и метаболическим
синдромом. Цель исследования – оценить влияние
диеты на чувствительность к инсулину и предложить
стратегии лечения ожирения и метаболического
синдрома. Материалы и методы. Работа представляет
собой обобщение литературы, опубликованной в
период 2014-2024 гг. в базах данных PubMed и Google
Scholar. Для работы были отобраны 28 статей,
имеющих отношение к теме. Результаты.
Висцеральная жировая ткань подвержена более
высокому риску развития инсулинорезистентности и
метаболических нарушений по сравнению с подкожной
жировой тканью. Биологически активные липиды,
такие как длинноцепочечные ацил-КоА,
диацилглицериды, церамиды, играют решающую роль
в развитии инсулинорезистентности, ингибируя
сигнальные пути инсулина. Количество и качество
пищи в различных типах диет значительно изменяет
течение метаболического синдрома. Прием омега-3
полиненасыщенных жирных кислот способствует
улучшению чувствительности к инсулину. Пищевая
клетчатка из цельного зерна и овощей в сочетании со
сложными углеводами потенциально способствуют
снижению инсулинорезистентности.
Средиземноморская диета, богатая овощами, цельным
зерном и рыбой, ассоциируется с более низким ИМТ и
повышенной чувствительностью к инсулину. Выводы:
Диета может существенно влиять на уровень
биологически активных липидов, которые оказывают
выраженное влияние на чувствительность к инсулину
и, следовательно, на развитие метаболического
синдрома.
весом. Влияние ожирения на здоровье, в частности, |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Ministerul Sănătății a Republicii Moldova, USMF ”Nicolae Testemițanu”, Disciplina de gastroenterologie, Laboratorul de gastroenterologie, Asociația ”Programul educațional în boli digestive și metabolice”, Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
metabolic syndrome |
en_US |
dc.subject |
obesity |
en_US |
dc.subject |
biologically active lipids |
en_US |
dc.subject |
diet |
en_US |
dc.title |
Impactul dietei asupra sindromului metabolic |
en_US |
dc.title.alternative |
The impact of diet on the metabolic syndrome |
en_US |
dc.title.alternative |
Влияние диеты на метаболический синдром |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |