Abstract:
În ultimele decenii, în urma incidenței crescute a obezității,
disfuncția metabolică a ajuns să reprezinte cauza principală
a bolilor hepatice. Prezentarea clinică clasică a pacientului
cirotic s-a schimbat, cu creștere dramatică a subiecților
care apar supraponderali sau obezi. Datorită unui stil de
viață “obezogen“( lipsa activității fizice, malnutriție , cu un
exces de aport caloric împreună cu un deficit de proteine și
micronutrienți), acești pacienți dezvoltă frecvent o
afecțiune clinică complexă definită ca obezitate
sarcopenică (OS). Interacțiunea dintre ciroză și OS constă
în implicarea unor mecanisme patogenetice multiple,
inclusiv malnutriția/malabsorbția, inflamația cronică,
hiperamoniemia și rezistența la insulină. Prezența OS
agravează evoluția pacienților cu ciroză, afectând
morbiditatea și mortalitatea generală. Societățile
internaționale de nutriție și boli hepatice sunt de comun
acord asupra recomandării utilizării alimentelor ca parte
integrantă a procesului de vindecare în managementul
complex al acestor pacienți, inclusiv reducerea aportului
caloric, suplimentarea cu proteine , micronutrienți și
restricția de sodiu.