Abstract:
Nutriția este definită ca știința care interpretează
interacțiunea dintre nutrienți și alte substanțe din hrană și
implică înțelegerea modului în care acestea afectează
sănătatea umană
și prevenirea bolilor. Rolul nutriționistului este de a-i ajuta
pe oameni să-și definească o conduită alimentară
echilibrată, ținându-se cont de multe particularități.
Echlibrul alimentar este esențial pentru menținerea
sănătății și bunăstării noastre, la fel acesta impactează
echilibrul ponderal. Din păcate oamenii sunt mai dispuși să
lucreze la conduita alimentară atunci când priza este un
corp suplu. Pentru a obține rezultate, ei se adresează la
diverși specialiști ce activează în centre de nutriție, cabinete
private, în spitale sau alte centre medicale. Și pentru că totul
evoluează datorită globalizării (la care a contribuit și
pandemia), începând cu anul 2020 au început a prinde
interes serviciile nutriționale de tip online. Pentru că
rezultatele apar atunci când sursele educaționale sunt sigure
și recomandările sunt aplicate la modul practic, în calitate
de masterandă la programul ”Nutriție Clinică și
Comunitară”, Facultatea de Medicină, UMFST Târgu
Mureș, pe perioada anilor de studiim2019-2021, mi-am
propus să măsor eficiența unui curs online de educație
alimentară în rândul unui segment populațional adult
(lucrarea de master). Mai exact m-au interesat rezultatele
participanților în ce privește pierderea de greutate și gradul
lor de satisfacere.
Concluzii: Cursurile de nutriție online au un grad sporit de
eficiență. Persoanele chestionate în proporție de 75% au
obținut rezultate foarte bune în pierderea greutății, iar 85%
au un grad înalt de satisfacere.