Abstract:
Structura tezei. Teza este expusă pe 167 pagini de text de bază: introducere, 5 capitole, concluzii generale și recomandări practice, 25 figuri și 21 tabele. Bibliografia include 218 surse. Rezultatele principale ale studiului au fost publicate în 22 lucrări științifice.
Cuvinte-cheie: ischemia acuta a extremităților, diagnostic clinic, diagnostic imagistic, tratament chirurgical.
Scopul lucrării. Determinarea posibilităților de perfecționare a conduitei de diagnostic și tratament în ischemia acută a extremităților, în baza identificării factorilor peri-operatori cu impact negativ asupra rezultatelor intervențiilor urgente de revascularizare.
Obiectivele cercetării. Studierea caracteristicilor demografice, clinice și paraclinice actuale ale cohortei de pacienți cu ischemie acută a extremităților, supuși intervențiilor de revascularizare. Evaluarea conduitei preoperatorii și aprecierea valorii diferitor metode de diagnostic ale ischemiei acute a extremităților. Elaborarea metodei de prognozare a rezultatului precoce a intervențiilor de revascularizare, bazate pe criterii disponibile pentru analiză la etapa preoperatorie. Analiza rezultatelor precoce și la distanță după intervenții urgente de revascularizare și identificarea factorilor asociați cu risc de amputație și/sau decesul bolnavului. Determinarea particularităților clinico-evolutive și a rezultatelor tratamentului chirurgical ale ischemiei acute cu afectarea membrului superior și cazurilor asociate cu infecția SARS-CoV-2.
Noutatea și originalitatea științifică. Pentru prima dată în Republica Moldova a fost realizat un studiu științific prospectiv de cohortă la pacienții cu ischemie acută a extremităților și a permis evaluarea complexă a caracteristicelor clinico-demografice, particularităților conduitei diagnostico-curative și a rezultatelor tratamentului. În premieră, a fost propusă utilizarea termometriei infraroșii non-contact pentru examinarea pre- și postoperatorie a pacienților cu ischemie acuta a extremităților. S-a demonstrat că gradul de fragilitate a pacientului și severitatea ischemiei, evaluată cu ajutorul scorului „MoST-Do” elaborat în cadrul studiului, reprezintă factorii veridici de risc asociați cu rezultatul nefavorabil al intervențiilor de revascularizare. S-a efectuat validarea externă prospectivă a valorii semnului ecografic Baligh care a demonstrat performanța diagnostică acceptabilă a acestuia în stabilirea cauzei ocluziei arteriale.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării. Identificarea factorilor de risc preoperatori, asociați cu eșecul intervenției de revascularizare la bolnavii cu ischemie acuta a extremităților, a permis prognozarea rezultatului operației și selectarea științific argumentată a tacticii curative. În baza rezultatelor cercetării a fost demonstrată necesitatea și utilitatea includerii examenului prin termometrie infraroșie non-contact în conduita diagnostică, aplicată pacienților cu ischemie acută a extremităților. Datele studiului au identificat o serie de posibilități pentru ameliorarea rezultatelor tratamentului ischemiei acute a extremităților: educația pacienților din grupe de risc; utilizarea rațională și monitorizarea eficacității tratamentului antitrombotic; prognozarea, diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat al sindromului de compartiment și sindromului ischemie – reperfuzie.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele obținute au fost implementate în activitatea secțiilor de chirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, Chișinău. S-au obținut 7 acte de implementare a inovațiilor.