Abstract:
Proiectul a fost primul și unicul proiect de cercetare a infertilitatii masculine pe criterii științifice din R. Moldova. Proiectul a fost direcționat pe principalele aspecte de studiere a problemei: aprecierea dimensiunii epidemiologice, a factorilor de risc și a cauzelor sub aspect multidisciplinar, generarea rezultatelor cercetării aplicabile practic și elaborarea instrumentelor de control și monitorizare. Proiectul a popularizat problema infertilității masculine la nivel de societate și comunitate medicală și a fortificat capacitatea echipei de cercetare în studierea infertilității masculine. Datorită stabilirii parteneriatelor de cercetare cu centre de peste hotare și a implementării metodelor noi de diagnostic și tratament, bărbații cu probleme de fertilitate din tară pot beneficia de asistentă specializată în domeniu la nivel internațional. Cercetarea științifică a stabilit că circa 14% bărbați din R.Moldova nu au copii, iar 19% au mai puțini decât iși doresc. Numărul bărbaților cu dereglări severe ale spemogramei este cu mult peste media europeană, circa 11% din bărbații infertili. În același timp circa 40% cauze ale infetilității masculine nu sunt cunoscute, iar altele 13% sunt doar probabile. Circa 67% bărbați cu infertilitate idiopatică suferă de obezitate sau dislipidemie. Cercetarea a generat 2 ipoteze care necesită confirmare și anume rolul controversat la vitaminei D în infertilitate și utilizarea asimetriei testiculare ca factor de prognostic la bărbații cu dreglări severe a materialului seminal.
In cadrul proiectului a fost elaborat Registrul Național de Evidență a Infertilității, care va fi o bază de înregistare pe criterii științifice a bărbaților cu infertilitate masculină, ce va permite tratamentul și urmărirea adecvată și va fi o sursă pentru elaborarea de noi lucrări științifice. Rezulatele științifice au fost publicate în 45 lucrări științifice, inclusiv 4 în reviste Scopus, 1 în reviste recunoscute peste hotare, iar 7 în reviste de categoria B. Colaboratorii proiectului au particpat cu 19 comunicări la conferințe științifice internaționale, și cu 24 comiunicări la conferințele naționale, inclusiv 6 cu publicarea rezumatelor. Au fost publicate 3 capitole în manuale și un ghid practic. Proiectul pentru prima data lanseaza cel mai important produs de ramură cum este Protocolul Clinic National - Infertilitatea masculină.
Proiectul de cercetare a facilitat crearea Laboratorului Național de Andrologie, Urologie și Medicină repoductivă, bază tehnico-stiintifică de cercetare a problemei sănătății bărbatului. După finisarea proiectului laboratorul va avea continuate în directia de cercetare cu identificarea de noi surse financiare. De asemenea în cadrul proiectulului a început colaborarea internațională cu 2 instuții de cercetare din Germania (Munester) și Italia (Florența) și a demarat cercetarea științifică individuală asupra a 3 teze de doctor în științe medicale, iar echipa de tineri ceretători care include 9 studenți USMF lurează asupra tezelor de licență care au tangență cu tematica proiectului.