Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Acizii organici – beneficii, surse și rolul acestora în organism

Show simple item record

dc.contributor.author Arnăut, Alexandrina
dc.contributor.author Benea, Anna
dc.date.accessioned 2025-03-20T11:42:29Z
dc.date.available 2025-03-20T11:42:29Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation ARNĂUT, Alexandrina; BENEA, Anna. Acizii organici – beneficii, surse și rolul acestora în organism. In: "Reguli de bună practică în farmacie – de la teorie la practică": mater. conf. șt.-pract. a tinerilor cercetători, ed. a 13-a, Chișinău, 28 noiembrie 2024. Chişinău, 2024, pp. 62-63. ISBN 978-9975-3619-7-2. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-3619-7-2
dc.identifier.uri https://farmaciesociala.usmf.md/sites/default/files/inline-files/2024.11.28%20Program%20invitatie%20conferinta%20FS%20ed.%20a%20XIII-a.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30132
dc.description.abstract Introducere. Acizii organici sunt compuși chimici cu masă moleculară mică, cu una sau mai multe grupări acide, cum ar fi grupări carboxil, sulfonică, hidroxil și tiol. Aceștia sunt prezenți în natură, fiind implicați în procese biologice fundamentale și având aplicații extinse în domenii precum industria alimentară, agricultură, farmacie și cosmetologie. Scopul lucrării. Analiza bibliografică a beneficiilor, proprietăților biologice, surselor naturale și rolurilor acizilor organici în menținerea sănătății organismului. Material și metode. A fost realizat studiul bibliografic cu privire la proprietățile biologice, beneficiile și rolul acizilor organici pentru organismal uman. Datele au fost colectate din surse științifice relevante: PubMed, Google Scholar și ScienceDirect. Au fost selectate articole publicate în ultimii 10 ani pentru a reflecta progresul recent în Studiul chimic și biologic al acizilor organici. Rezultate. Un număr mare de acizi organici sunt prezenți în părțile cărnoase ale tuturor fructelor, dar conținutul acestora poate în diferite specii și soiurile lor. Acizii organici (malic, citric, izocitric, galacturonic, oxalic și tartric) sunt foarte abundenți în e fructe, iar acizii fenolici sunt omniprezenți. Surse naturale de acizi organici sunt fructele și legumele: citricele, merele, perele, cireșile, vișinile, căpșunile, strugurii, tomatele, ardeii dulci, fasolele, mazărea verde, etc. Acizii organici sunt intermediari în căile metabolice: (ciclul Krebs). Compușii chimici din ciclul Krebs includ acizii citric, succinic, fumaric, α-cetoglutaric, L-malic și oxaloacetat. Acidul ascorbic neutralizează radicalii liberi, protejând celulele de stresul oxidativ și prevenind îmbătrânirea prematură. Acizii organici contribuie la menținerea echilibrului acido-bazic în organism, prevenind oscilațiile periculoase ale pH-ului sângelui și țesuturilor. Eliminarea toxinelor și metalelor grele din organism poate fi efectuată cu ajutorul acizilor organici, care formează compuși complecși solubili. Acidul ascorbic este un co-substrat important al unei clase mari de enzime și reglează expresia genelor prin interacțiunea cu factori de transcripție importanți. Acidul ascorbic este esențial pentru a stimula sistemul imunitar prin creșterea forței și protecției organismului. Concluzii. Acizii organici sunt indispensabili pentru organismul uman. De la rolurile biologice fundamentale până la aplicațiile practice în diverse domenii, demonstrează importanța acestora în menținerea unui echilibru între acizi organici și sănătatea umană. Studierea lor continuă deschide noi perspective în știință și viața cotidiană. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferința științifico-practică a tinerilor cercetători "Reguli de bună practică în farmacie – de la teorie la practică", Ediția a XIII-a, 28 noiembrie 2024, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.subject acizi organici en_US
dc.subject surse en_US
dc.subject fructe și legume en_US
dc.subject ciclul Krebs en_US
dc.subject antioxidant en_US
dc.subject antiinflamator en_US
dc.subject.ddc CZU: [547.29+547.4]:612/613 en_US
dc.title Acizii organici – beneficii, surse și rolul acestora în organism en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics