Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Evaluarea calitativă a principiilor activi în ulei volatil din diferite specii de busuioc

Show simple item record

dc.contributor.author Uncu, Livia
dc.contributor.author Goncear, Tamara
dc.contributor.author Vîslouh, Oxana
dc.contributor.author Nicolai, Eugeniu
dc.contributor.author Parii, Sergiu
dc.date.accessioned 2025-06-25T08:12:20Z
dc.date.available 2025-06-25T08:12:20Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation UNCU, Livia; Tamara, GONCEAR; Oxana,VÎSLOUH; Eugeniu, NICOLAI și Sergiu PARII. Evaluarea calitativă a principiilor activi în ulei volatil din diferite specii de busuioc = Qualitative evaluation of active principles in volatile oil from different species of Basil. In: Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective: dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, 19-21 aprilie 2018, Chișinău. Chișinău, 2018, pp. 172-174. ISBN 978-9975-3159-5-1. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-3159-5-1
dc.identifier.uri https://ibn.idsi.md/vizualizare_articol/124816
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30771
dc.description.abstract Introducere. Diversitatea speciilor din genul Ocimumexplică compoziția chimică diferită a uleiurilor volatile obținute din acestea. Aceasta la rândul său determină și divergențe în recomandările de utilizare terapeutică a uleiurilor volatile. Ţinând cont de numărul mare al diferitelor grupuri de compuşi chimici prezenţi în compoziţia uleiurilor volatile de busuioc, este foarte posibil ca activitatea lor antimicrobiană să nu poată fi atribuită unui mecanism specific, ci existenţei unui număr mare de locaţii ţintă în celulă. Uleiurile volatile de busuioc au proprietăţi antibacteriene, antifungice, antivirale, insecticide şi antioxidante, fiind utilizate chiar în tratarea cancerului, în aromaterapie, parfumerie şi pentru conservarea alimentelor. O caracteristică importantă a componenţilor uleiului volatil de busuioc o reprezintă hidrofobia, proprietate ce-i permite să partiţioneze lipidele din cadrul membranelor celulare bacteriene şi din cadrul mitocondriilor, afectând structurile celulare şi făcându-le mai permeabile. Scopul lucrării. Evaluarea bibliografică a corelației dintre compoziția chimică și potențialul terapeutic al uleiului volatil obținut din diferite specii de Ocimum. Materiale și metode. 154 abstracte și articole din cercetări sistematice în baze de date Cochrane Electronic Library, MEDLINE. Resultate. Uleiul volatil de busuioc poate conține în medie 25-50 de componente chimice de natură terpenică, alcoolică, aldehidică, fenolică, cetonică, acidă, esterică. Majoritatea autorilor (79%) au stabilit patru chemotipuri de ulei esențial de O. basilicum în funcție de principiul activ dominant: metil chavicol, linalool, metil eugenol și metilcinamat. Principalii compuși identificați în uleiuri din diferite specii sunt 1,8-cineol, linalool, pinen, eugenol, camfor, metil chavicol, ocimen, terpinen, limonen. Sunt demonstrate efectele antimicrobian, anti-inflamator, adapogenic, antidiabetic, hepato-protector, anti-carcinogen, radioprotector, imunomodulator, neuro-protector, cardio-protector. Principalele specii identificate de autori cu conținut polivalent de principii active sunt Ocimum basilicum (O. basilicum), Ocimum gratissimum (O. gratissimum) and Ocimum sanctum (O. Sanctum). O. basilicum, specie care se cultivă și crește spontan pe teritoriul Republicii Moldova, conține în special linalool (36-55%), dar în funcție de arealul geografic poate să conțină și cantități sporite de metilchavicol (India, Tailand, Africa). De menționat, că mai mulți autori atribuie activitate antibacteriană sporită pentru uleiul volatil de O. Basilicum extras din chemotipurile linalool și eugenol. Rezultatele obţinute de mai mulți autori în cazul testării uleiului extras din plantele de Ocimum basilicum au evidenţiat existenţa unui potenţial antimicrobian manifestat atât faţă de bacteriile Gram pozitive (Staphylococcus aureus), cât şi faţă de cele Gram negative (Escherichia coli). Concluzie. S-a constatat, că la utilizarea uleiului volatil de busuioc în calitate de principiu activ în forma farmaceutice este deosebit de important să se stabilească chemotipul acestuia, de care depinde în mod direct spectrul de activitate. en_US
dc.description.abstract Introduction. The diversity of species of the genus Ocimum explains the different chemical composition of the volatile oils obtained therefrom. This in turn determines the differences in recommendations of the therapeutic use of volatile oils. Given the large number of different groups of chemical compounds present in basil volatile oils, it is very likely that their antimicrobial activity can not be attributed to a specific mechanism but to the existence of a large number of target locations in the cell.Basil essential oils have antibacterial, antifungal, antiviral, insecticidal and antioxidant properties and are used in treatment of the cancer, in aromatherapy, perfumery and food preservation. An important feature of the components of basil essential oil is the hydrophobic property that allows to partition the lipids within the bacterial cell membranes and mitochondria, affecting cellular structures and making them more permeable. Aim. Bibliographic assessment of the correlation between the chemical composition and the therapeutic potential of the Ocimum 174iagnost oil obtained from different species. Materials and methods.154 abstracts and systematic research articles in Cochrane Electronic Library and MEDLINE databases. Result: The basil volatile oil contains an average of 25-50 chemical components such as terpenes, alcohols, aldehydes, phenols, ketone, acid, ester. Most authors (79%) determined four chemotypes of O. Basilicum essential oil according to the dominant active principle: methyl chavicol, linalool, methyl eugenol and methyl cinnamate. The main compounds identified in oils from different species are 1,8-cineol, linalool, pinene, eugenol, camphor, methyl chavicol, ocimen terpinene and limonene.Antimicrobial, anti-inflammatory, adapogenic, antidiabetic, hepatoprotective, anti-carcinogenic, radioprotective, immunomodulatory, neuroprotective, cardioprotective properties are demonstrated. The main species identified by authors with polyvalent content of active principles are Ocimum basilicum (O. Basilicum), Ocimum gratissimum (O. Gratissimum) and Ocimum sanctum (O. Sanctum). O. basilicum, species that are cultivated and grows spontaneously in Moldova, contains mainly linalool (36-55%), but depending on the geographic area may contain increased amounts of metilchavicol (India, Thailand, Africa). It is worth mentioning that many authors attribute increased antibacterial activity to O. Basilicum’s volatile oil extracted from the linalool and eugenol chemo-types. The results obtained by several authors in the case of testing oil extracted from Ocimum basilicum plants have revealed an antimicrobial potential for both Gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus) and gram-negative bacteria (Escherichia coli). Conclusion. It was found that the use of Basil volatile oil as an active ingredient in pharmaceutical form is particularly important to establish chemotype, which directly depends on the spectrum of activity. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferinţa ştiinţifică cu participare internaţională "Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective": dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, Chişinău 19-21 aprilie 2018 en_US
dc.subject Basil en_US
dc.subject volatile oil en_US
dc.subject chemical composition en_US
dc.title Evaluarea calitativă a principiilor activi în ulei volatil din diferite specii de busuioc en_US
dc.title.alternative Qualitative evaluation of active principles in volatile oil from different species of Basil en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics