dc.contributor.author |
Uncu, Livia |
|
dc.contributor.author |
Goncear, Tamara |
|
dc.contributor.author |
Vîslouh, Oxana |
|
dc.contributor.author |
Nicolai, Eugeniu |
|
dc.contributor.author |
Parii, Sergiu |
|
dc.date.accessioned |
2025-06-25T08:12:20Z |
|
dc.date.available |
2025-06-25T08:12:20Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.identifier.citation |
UNCU, Livia; Tamara, GONCEAR; Oxana,VÎSLOUH; Eugeniu, NICOLAI și Sergiu PARII. Evaluarea calitativă a principiilor activi în ulei volatil din diferite specii de busuioc = Qualitative evaluation of active principles in volatile oil from different species of Basil. In: Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective: dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, 19-21 aprilie 2018, Chișinău. Chișinău, 2018, pp. 172-174. ISBN 978-9975-3159-5-1. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-3159-5-1 |
|
dc.identifier.uri |
https://ibn.idsi.md/vizualizare_articol/124816 |
|
dc.identifier.uri |
https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30771 |
|
dc.description.abstract |
Introducere. Diversitatea speciilor din genul Ocimumexplică compoziția
chimică diferită a uleiurilor volatile obținute din acestea. Aceasta la rândul său
determină și divergențe în recomandările de utilizare terapeutică a uleiurilor
volatile. Ţinând cont de numărul mare al diferitelor grupuri de compuşi
chimici prezenţi în compoziţia uleiurilor volatile de busuioc, este foarte
posibil ca activitatea lor antimicrobiană să nu poată fi atribuită unui
mecanism specific, ci existenţei unui număr mare de locaţii ţintă în celulă.
Uleiurile volatile de busuioc au proprietăţi antibacteriene, antifungice,
antivirale, insecticide şi antioxidante, fiind utilizate chiar în tratarea
cancerului, în aromaterapie, parfumerie şi pentru conservarea alimentelor. O
caracteristică importantă a componenţilor uleiului volatil de busuioc o
reprezintă hidrofobia, proprietate ce-i permite să partiţioneze lipidele din
cadrul membranelor celulare bacteriene şi din cadrul mitocondriilor, afectând
structurile celulare şi făcându-le mai permeabile.
Scopul lucrării. Evaluarea bibliografică a corelației dintre compoziția
chimică și potențialul terapeutic al uleiului volatil obținut din diferite specii
de Ocimum.
Materiale și metode. 154 abstracte și articole din cercetări sistematice în
baze de date Cochrane Electronic Library, MEDLINE.
Resultate. Uleiul volatil de busuioc poate conține în medie 25-50 de
componente chimice de natură terpenică, alcoolică, aldehidică, fenolică,
cetonică, acidă, esterică. Majoritatea autorilor (79%) au stabilit patru
chemotipuri de ulei esențial de O. basilicum în funcție de principiul activ
dominant: metil chavicol, linalool, metil eugenol și metilcinamat. Principalii
compuși identificați în uleiuri din diferite specii sunt 1,8-cineol, linalool,
pinen, eugenol, camfor, metil chavicol, ocimen, terpinen, limonen. Sunt
demonstrate efectele antimicrobian, anti-inflamator, adapogenic,
antidiabetic, hepato-protector, anti-carcinogen, radioprotector,
imunomodulator, neuro-protector, cardio-protector. Principalele specii
identificate de autori cu conținut polivalent de principii active sunt Ocimum
basilicum (O. basilicum), Ocimum gratissimum (O. gratissimum) and Ocimum sanctum (O. Sanctum). O. basilicum, specie care se cultivă și crește spontan pe
teritoriul Republicii Moldova, conține în special linalool (36-55%), dar în
funcție de arealul geografic poate să conțină și cantități sporite de
metilchavicol (India, Tailand, Africa). De menționat, că mai mulți autori
atribuie activitate antibacteriană sporită pentru uleiul volatil de O. Basilicum
extras din chemotipurile linalool și eugenol. Rezultatele obţinute de mai mulți
autori în cazul testării uleiului extras din plantele de Ocimum basilicum au
evidenţiat existenţa unui potenţial antimicrobian manifestat atât faţă de
bacteriile Gram pozitive (Staphylococcus aureus), cât şi faţă de cele Gram
negative (Escherichia coli).
Concluzie. S-a constatat, că la utilizarea uleiului volatil de busuioc în
calitate de principiu activ în forma farmaceutice este deosebit de important să
se stabilească chemotipul acestuia, de care depinde în mod direct spectrul de
activitate. |
en_US |
dc.description.abstract |
Introduction. The diversity of species of the genus Ocimum explains the
different chemical composition of the volatile oils obtained therefrom. This in
turn determines the differences in recommendations of the therapeutic use of
volatile oils. Given the large number of different groups of chemical
compounds present in basil volatile oils, it is very likely that their
antimicrobial activity can not be attributed to a specific mechanism but to the
existence of a large number of target locations in the cell.Basil essential oils
have antibacterial, antifungal, antiviral, insecticidal and antioxidant
properties and are used in treatment of the cancer, in aromatherapy,
perfumery and food preservation. An important feature of the components of
basil essential oil is the hydrophobic property that allows to partition the
lipids within the bacterial cell membranes and mitochondria, affecting cellular
structures and making them more permeable. Aim. Bibliographic assessment of the correlation between the chemical
composition and the therapeutic potential of the Ocimum 174iagnost oil
obtained from different species.
Materials and methods.154 abstracts and systematic research articles in
Cochrane Electronic Library and MEDLINE databases.
Result: The basil volatile oil contains an average of 25-50 chemical
components such as terpenes, alcohols, aldehydes, phenols, ketone, acid, ester.
Most authors (79%) determined four chemotypes of O. Basilicum essential oil
according to the dominant active principle: methyl chavicol, linalool, methyl
eugenol and methyl cinnamate. The main compounds identified in oils from
different species are 1,8-cineol, linalool, pinene, eugenol, camphor, methyl
chavicol, ocimen terpinene and limonene.Antimicrobial, anti-inflammatory,
adapogenic, antidiabetic, hepatoprotective, anti-carcinogenic, radioprotective,
immunomodulatory, neuroprotective, cardioprotective properties are
demonstrated. The main species identified by authors with polyvalent content
of active principles are Ocimum basilicum (O. Basilicum), Ocimum gratissimum
(O. Gratissimum) and Ocimum sanctum (O. Sanctum). O. basilicum, species that
are cultivated and grows spontaneously in Moldova, contains mainly linalool
(36-55%), but depending on the geographic area may contain increased
amounts of metilchavicol (India, Thailand, Africa). It is worth mentioning that
many authors attribute increased antibacterial activity to O. Basilicum’s volatile
oil extracted from the linalool and eugenol chemo-types. The results obtained
by several authors in the case of testing oil extracted from Ocimum basilicum
plants have revealed an antimicrobial potential for both Gram-positive bacteria
(Staphylococcus aureus) and gram-negative bacteria (Escherichia coli).
Conclusion. It was found that the use of Basil volatile oil as an active
ingredient in pharmaceutical form is particularly important to establish
chemotype, which directly depends on the spectrum of activity. |
en_US |
dc.publisher |
Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Conferinţa ştiinţifică cu participare internaţională "Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective": dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, Chişinău 19-21 aprilie 2018 |
en_US |
dc.subject |
Basil |
en_US |
dc.subject |
volatile oil |
en_US |
dc.subject |
chemical composition |
en_US |
dc.title |
Evaluarea calitativă a principiilor activi în ulei volatil din diferite specii de busuioc |
en_US |
dc.title.alternative |
Qualitative evaluation of active principles in volatile oil from different species of Basil |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |