Abstract:
Rezumat
în lucrare s-a efectuat analiza comparativă a structurii cristaline a lichidului oral la copiii cu grad diferit de cariorezistenţă.
Scopul lucrării a constituit studiul particularităţilor microcristalizării lichidului oral la copiii cu carie dentară.
Au fost examinaţi clinic 312 copii: 112 (35,9%) copii cu carie dentară au constituit lotul de cercetare şi 200 (64,l%o) copii sănătoşi - lotul martor.
Studiul modificărilor cristalografice a lichidului oral la copiii cu carie dentară şi cei liberi de carie a fost efectuată după metoda elaborată de Şatohina şi col. (2006). Lichidul oral a fost colectat cu o pipetă sterilă în cantitate de 0,2-0,3 ml din zona planşeului cavităţii orale. Apoi, pe o lamă de sticlă au fost aplicate trei picături de lichid oral. Deshidratarea picăturilor de LO s-a produs în termostat lat = 3 7° C, fiind protejate de praf. Micropreparatele au fost examinate la microscopul electronic cu baleiaj VEGA TESCAN TS 5130 MM. Studiul a fost efectuat în conformitate cu cerinţele Codului de etică în cercetarea ştiinţifică.
In rezultatul cercetării s-a stabilit ca gradul de microcristalizare a lichiduui oral la copiii cu leziuni carioase este de 2,1 ori mai redus comparativ cu acest indicator apreciat la copiii sănătoşi, fiind corelat cu durata de afectare prin carie dentară şi activitatea procesului carios.
Concluzie: studiul particularităţilor structurale ale picăturii deshidratate de lichid oral la copiii cu carie dentară a elucidat un şir de markeri ai modificărilor produse la nivelul cavităţii orale care pot fi aplicaţi ulterior în cadrul cercetărilor screening în practica stomatologică, elaborarea măsurilor cariopreventive şi evaluarea eficienţei lor.
Cuvinte cheie: lichid oral fluid, microcristalizare, carie dentară.
Summary
In this work we made a comparative analysis of the crystal structure of oral liquid in children with different levels of caries resistance.
The purpose of the paper work was to study the particularities of oral liquid micro-crystallization in children with dental caries.
312 children have been clinically examined: 112 (35.9%) children with dental caries constituted the research group, and 200 (64.1%) healthy children - the controls.
The study of crystallographic changes of the oral liquid in children with dental caries and in caries free ones was performed using the method developed by Shatohina et al. (2006). Oral liquid was collected with a sterile pipette in the amount of 0.2-0.3 ml from the oral cavity floor. Then, three drops of oral liquid have been applied on a glass slide. Dehydration ofOL drops happened in the thermostat at t=37° C, being protected from dust. Micropreparations have been examined with the scanning electron microscope VEGA TESCAN TS 5130 MM. The study was conducted in accordance with the requirements of the Code of Ethics for scientific research.
The result of the research determined that the degree ofmicro-crystallization oforal liquid in children with carious lesions is 2.1 times lower than the same indicator considered in healthy children, which was correlated with the duration of dental caries and the work of caries process.
Conclusion: The study of structural particularities of dehydrated droplet of oral liquid in children with dental caries has elucidated a number of markers of the changes produced in the oral cavity that can be applied later in the screening research in dental practice, development of cariopreventive measures and evaluation of their effectiveness.