dc.identifier.citation |
FALA, Valentin, LACUSTA, Victor, BORDENIUC, Gheorghe, ROMANIUC, Dumitru, FALA, Paula. Rolul factorilor cotidieni în declanşarea/menţinerea manifestărilor clinice ale bruxismului. In: NANO-2016: Ethical, Ecological and Social Problems of Nanoscience and Nanotechnologies, Ed. 2016, 11-14 mai 2016, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2016, pp. 13-14. |
|
dc.description.sponsorship |
Scopul studiului - analiza indicilor cantitativi ai bruxismului sub influenț a factorilor
cotidieni (stres, nicotină, cafeină, alcool). Au fost studiați 19 pacienți cu bruxism și 19
persoane sănătoase. Influenț a cofactorilor bruxismului a fost cuantificată, în corelaţie cu
analiza indicilor bruxismului (dispozitivul portabil Sleep Guard SG, SUA). Intensitatea
cofactorilor cotidieni la pacienţii cu bruxism se deosebea statistic concludent de intensitatea
acestor factori la persoane sănătoase. La pacienţii cu bruxism (n = 19), s-au constatat
următoarele: expresia stresului emoţional, conform chestionarului Holmes - 625,8 ± 49,3 un.;
consumul de nicotină - 8,5 ± 1,1 țigarete; consumul de cafeină - 3,0 ± 0,5 cănuț e;
întrebuinţarea alcoolului - 1,8 ± 0,3 un. de alcool. La persoane sănătoase (n = 19), au fost
evidenţiate următoarele particularităţi: expresia stresului emoţional, conform chestionarului
Holmes - 412,5 ± 43,8 un. (p ˂ 0,001); consumul de nicotină - 4,3 ± 1,5 țigarete (p ˂ 0,02);
consumul de cafeină - 1,5 ± 0,3 cănuț e (p ˂ 0,03); întrebuinţarea alcoolului - 0,6 ± 0,3 un.
de alcool (p ˂ 0,01). Factorii stresogeni provoacă o tensionare importantă a sistemului nervos
vegetativ și a structurilor cerebrale implicate în reglarea activității sistemului stomatognat, în
special, se modifică excitabilitatea neuro-musculară și activitatea mușchilor maseteri, care
determină intensitatea bruxismului. În viziunea noastră, stresul emoțional în
declanșarea/menținerea bruxismului este asociat cu 3 componente principale:
psihoemoțională, psihovegetativă, psihomotorie. Consumul de alcool, conform criteriului de
intensitate, ocupă locul doi după stresul emoțional. Folosirea alcoolului la pacienții cu
bruxism (conform datelor de autoevaluare), contribuie la apariția unui efect de liniștire,
relaxare, cu senzații subiective de micșorare a tonusului muscular. Toate persoanele studiate
afirmau, că consumul alcoolului contribuie la diminuarea stresului din viaț a cotidiană. Bruxismul a fost mai frecvent observat la persoane fumătoare, indiferent de sex în comparație
cu persoanele non-fumătoare. Rezultatele analizei realizate de noi evidențiază că consumul
de cafeină este de două ori mai mare la persoanele cu bruxism, comparativ cu persoanele
sănătoase. Conform datelor din literatură, consumul de cafeină este asociat cu fumatul
(corelații puternice) și cu consumul de alcool (corelații moderate), date care au fost
confirmate şi de rezultatele noastre. Influenț a cafeinei este mai slabă, comparativ cu
consumul alcoolului. Analiza integrală a rezultatelor obţinute demonstrează că la pacienții cu
bruxism, intensitatea cofactorilor cotidieni crește în ordinea: cafeină ˂ nicotină ˂ alcool ˂
stres; numărul de episoade ale bruxismului, durata lor totală crește sub acțiunea cofactorilor
în ordinea: alcool ˂ nicotină ˂ cafeină ˂ stres.
În concluzie, se poate constata că toți cofactorii studiați au o intensitate mai mare la
pacienții cu bruxism, cea mai semnificativă diferenț ă a fost observată pentru stresul
emoțional și consumul de alcool. Aceste date într-o măsură oarecare confirmă că diferiți cofactori ai bruxismului se manifestă prin intermediul proceselor stresoreactivităț ii și
stresorezistenț ei. |
en_US |