Abstract:
În articol sunt prezentate rezultatele testării in vitro a proprietăţilor antibacteriene şi antifungice a unor compuşi noi. În calitate de tulpini de referinţă au fost luate 2 tulpini Gram-pozitive: Staphylococcus aureus ATCC®25922™ şi Bacillus cereus ГИСК 8035; 4 tulpini de bacterii Gram-negative: Proteus vulgaris HX 19222, Pseudomonas aeruginosa ATCC®27853™, Escherichia coli ATCC®25923™, Klebsiella pneumoniae; o tulpină de fungi levuriformi: Candida albicans ATCC®10231™. În calitate de compuşi noi cu proprietăţi antimicrobiene au fost testate 5 substanţe – enotaninul hidrosolubil din seminţe de struguri şi 4 derivaţi ai tiosemicarbazonei, sintetizaţi în cadrul Departamentului de Chimie al USM sub conducerea academicianului A.Gulea. Pentru fiecare dintre aceste substanţe au fost evidenţiate microorganismele sensibile şi stabilite valorile CMI şi CMB/CMF.