USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/12446
Title: Rolul ecocardiografiei și angiocoronarografiei în diagnosticul imagistic al cardiopatiei ischemice
Authors: Scoarță, Diana
Malîga, Oxana
Keywords: cardiopatie ischemică;ecocardiografie;angiocoronarografie
Issue Date: 2018
Publisher: The Scientific Medical Association of the Republic of Moldova
Citation: SCOARȚĂ, Diana, MALÎGA, Oxana. Rolul ecocardiografiei și angiocoronarografiei în diagnosticul imagistic al cardiopatiei ischemice. In: The Moldovan Medical Journal. 2018, vol. 61, RMI Congress Issue, p. 94. ISSN 2537-6381.
Abstract: Introducere: Cаrdiopаtiа isсhеmiсă provoacă aproximativ o treime din toate decesele la persoanele mai în vârstă de 35 de ani. Reducerea mortalității poate fi realizată prin ameliorarea strategiilor de tratament, iar alegerea tacticii corecte de tratament depinde de corectitudinea diagnosticului. Material și metode: Studiul a fost efectuat pe un lot de 33 de pacienți internați în secția Cardiochirurgia viciilor cardiace dobândite a Spitalului Clinic Republican, în perioada 2015-2016 și supuși intervenției chirurgicale de by-pass aorto-coronarian. Au fost analizate datele ecocardiografiei și angiocoronarografiei. Rezultate: Angiocoronarografia a depistat afectarea tricoronariană la 72,5% pacienți, iar monocoronariană la doar 3,1%, cu prevalarea afectării de arteră circumflexă, arteră descendentă anterioară segmentul II, arteră coronariană dreaptă segmentul II, ramurile marginale fiind și ele implicate în 33,4% cazuri. Ecocardiografia transtoracică a înregistrat semne de aortoscleroză la 82% pacienți și dilatarea ventriculului stâng (VS) la 36% pacienți. Contractilitatea globală a miocardului VS a fost net diminuată la 6% pacienți și cu tendință spre diminuare la 15% pacienți. Concluzii: Angiocoronarografia a permis stabilirea localizării, gradului și extinderii afectării arterelor coronariene, și astfel a permis formularea timpurie a indicațiilor pentru tratament chirurgical. Parametrii ecocardiografici importanți în evaluarea pacienților cu cardiopatie ischemică sunt: dimensiunile VS, grosimea și contractilitatea miocardului. Datele ecocardiografiei contribuie la alegerea tratamentului corect și în special sunt utile pentru aprecierea calității tratamentului. A fost elaborat algoritmul diagnostic al cardiopatiei ischemice cu accentuarea pe metodele de diagnostic imagistic.
metadata.dc.relation.ispartof: The Moldovan Medical Journal: The IVth Congress of Radiology and Medical Imaging of the Republic of Moldova with international participation, Chisinau, May 31 – June 2, 2018
URI: http://moldmedjournal.md/wp-content/uploads/2018/05/The-Moldovan-Medical-Journal-vol-61-mai.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12446
ISSN: 2537-6373
2537-6381
Appears in Collections:The Moldovan Medical Journal, Vol. 61, May 2018 RMI Congress Issue

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rolul_ecocardiografiei_si_angiocoronarografiei_in_diagnosticul.pdf56.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback