USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/13371
Title: Sindromul Melkersson-Rosenthal – prezentare de caz
Authors: Jardan, Natalia
Vasiliţa, Sergiu
Pântea, Ecaterina
Keywords: sindromul Melkenson-Rosenthall;prezentare de caz
Issue Date: 2016
Publisher: Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
Citation: JARDAN, Natalia, VASILIŢA, Sergiu, PÂNTEA, Ecaterina. Sindromul Melkersson-Rosenthal – prezentare de caz. In: Curierul Medical. 2016, vol. 59, no 3, p. 95. ISSN 1875-0666.
Abstract: Generalităţi. Sindromul Melkersson-Rosenthal este o afecțiune granulomatoasă sistemică, neuro-muco-cutanată, caracterizată în forma sa clasică prin triada: paralizii faciale recurente, edem persistent al buzelor și limba plicaturată. Această triadă completă este rar întâlnită în practica medicală, formele monosimptomatice sau oligosimptomatice fiind mai frecvente. Prezentare de caz. Prezentăm cazul unei paciente de 58 de ani, nefumătoare, care se consideră bolnavă de aproximativ 20 de ani, cu perioade de recidive, la dermatolog nu s-a adresat. Pacienta acuză edem persistent al buzelor, care a apărut cu 2 luni în urmă, inițial la nivelul buzei superioare, ulterior cu extindere și la cea inferioară. La examenul obiectiv, s-a stabilit aspect de limbă plicaturată. Investigațiile de laborator sunt în limitele normei. Radiografia sinusurilor paranazale – fară patologie, sinusurile sunt libere. S-a preluat biopsie de la nivelul buzei superioare, care a relevat aspect de cheilită granulomatoasă. S-a administrat corticoterapie sistemică, urmată de corticoterapie topică, asociată cu tratament imunosupresor minor (Plaquinil), pe termen lung, evoluția fiind lentă, dar favorabilă. Cazul prezintă interes atât sub aspect clinic, cât şi din punct de vedere al managementului terapeutic.
metadata.dc.relation.ispartof: Curierul Medical: Congresul V Naţional de Dermatologie cu participare internaţională, 9-11 iunie 2016, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://moldmedjournal.md/wp-content/uploads/2016/09/Cm-3-PDF-1.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/13371
ISSN: 1875-0666
Appears in Collections:Curierul Medical, 2016, Vol. 59, No 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sindromul_Melkersson_Rosenthal_prezentare_de_caz.pdf87.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback