USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/13372
Title: Tranziţia epitelial-mezenchimală în patologia cutanată
Authors: Alecu, Mihail
Coman, Gabriela
Keywords: tranziţie epitelial-mezenchimală;patologie cutanată
Issue Date: 2016
Publisher: Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
Citation: ALECU, Mihail, COMAN, Gabriela. Tranziţia epitelial-mezenchimală in patologia cutanată. In: Curierul Medical. 2016, vol. 59, no 3, p. 96. ISSN 1875-0666.
Abstract: Tranziţia epitelial mezenchimală (EMT) reprezintă un proces de reprogramare celulară, în care celulele epiteliale îşi pierd caracteristicile de celule epiteliale (formă, polaritate, adeziune celulară) şi dobândesc caracteristici de celule mezenchimale (capacitate de invazie şi metastazare crescute). Acest proces se referă atât la markerii de suprafaţă ai celulelor cât şi la modificările, care apar la nivelul proteinelor, a genelor, a factorilor de creştere, receptorilor, citoscheletului. Există şi un proces invers, respectiv tranziţia mezenchimal epitelială şi procese în care sunt implicate celulele endoteliale: tranziţia endotelial-mezenchimală. EMT reprezintă un proces normal întâlnit în cursul dezvoltării embrionare sau în cursul vindecării plăgilor, dar este un proces extrem de important în invazia şi metastazarea tumorală. Celulele tumorale circulante ca şi celulele metastatice izolate din diferite tumori, prezintă o serie de markeri şi caracteristici EMT. Printre markerii cei mai importanţi ai EMT se numără vimentina, E-cadherina, factorii de transcripţie: SNAIL, ZEB, TWIST. În studiul nostru, prezentăm implicarea unor markeri ai EMT în procesele tumorale cutanate dar şi în afecţiuni cu evoluţie multicentrică, respectiv, angiosarcomatoza Kaposi.
metadata.dc.relation.ispartof: Curierul Medical: Congresul V Naţional de Dermatologie cu participare internaţională, 9-11 iunie 2016, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://moldmedjournal.md/wp-content/uploads/2016/09/Cm-3-PDF-1.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/13372
ISSN: 1875-0666
Appears in Collections:Curierul Medical, 2016, Vol. 59, No 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tranzitia_epitelial_mezenchimala_in_patologia_cutanata.pdf67.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback