USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/13852
Title: Dereglările profilului lipidic la pacienţii cu cardiopatie ischemică în funcţie de vârstă
Authors: Caproş, Natalia
Istrati, Valeriu
Matcovschi, Sergiu
Dumitraş, Tatiana
Josan, Doina
Țurcan, Olga
Nicolenco, Ion
Issue Date: 2012
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: CAPROŞ, Natalia, ISTRATI, Valeriu, MATCOVSCHI, Sergiu, et al. Dereglările profilului lipidic la pacienţii cu cardiopatie ischemică în funcţie de vârstă. In: Arta Medica. 2012, nr. 2(49), ediție specială (I-a Conferinţă Internaţională de Geriatrie şi Gerontologie din Republica Moldova), p. 25. ISSN 1810-1852.
Abstract: Creșterea nivelului fracţiilor lipidice conform scării de vârstă, este considerat ca un semn de accelerare a procesului de îmbătrânire. Obiectivul studiului a fost evaluarea dereglărilor profilului lipidic la pacienţii cu cardiopatie ischemică în funcţie de vârstă. Material şi metode În studiul dat au fost incluși 405 de pacienţi cu cardiopatie ischemică, cu diapazonul de vârstă 35-65 de ani, care au fost repartizaţi în funcţie de clasificarea Canadiană (lot I:<49ani, lot II:50-59ani și lot III:>60ani). Spectrul lipidic (CT, LDL-C, HDL-C, TG) a fost determinat pe probe de sânge colectat dimineaţa după 12 ore de post alimentar prin metoda enzimatică fotometrică. Aprecierea cantitativă a apoproteinelor apoAI și apoB și a lipoproteinei (a) [Lp(a)] prin testul imunoturbidimetric. Rezultate Evaluarea spectrului lipidic la pacienţii cu CPI a evidenţiat o dislipidemie caracteristică, ce s-a exprimat prin valori semnificativ avansate ale LDL-C, TG și apoB cu nivel veridic scăzut al HDL-C și apoAI, însoţite de valori semnificativ sporite ale raportului apoAI/apoB, ceea ce presupune un risc major pentru dezvoltarea patologiei aterosclerotice la pacienţii respectivi urmată de consecinţele ei. De remarcat dinamica ascendentă a nivelului colesterolului total și trigliceridelor în dependenţă de categoria de vârstă la pacienţii cu CPI: s-a constatat o tendinţă de creștere a concentraţiei de LDL-C, care s-a păstrat în aceiași magnitudine până în grupul de vârstă înaintată (5.42±0.1mmol/l vs 5.76±0.07mmol/l, p<0.01). Este de notat faptul, că în ambele probe conţinutul de HDL-C, în funcţie de vârstă, practic a rămas neschimbat. Atrage atenţie faptul că, în categoria de vârstă <49 de ani s-a apreciat o scădere a nivelului relativ de HDL-C, în timp ce conţinutul de colesterol total și trigliceride nu s-a schimbat. Distribuţia datelor apoproteinelor apoAI și apoB potrivit grupelor de vârstă nu a relevat diferenţe statistice, la fel în valorile raportului apoAI/apoB și lipoproteinei (a) [Lp(a)]. Concluzie Creșterea nivelului fracţiilor lipidice conform scării de vârstă, oglindește majorarea riscului aterogen la pacienţii cu cardiopatie ischemică de vârstă înaintată.
Summary Age-related lipid profile disorders in patients with coronary artery disease. Increased lipid fractions according to the scale of age, reflects increased atherogenic risk in patients with ischemic heart disease of old age.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/13852
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica Vol. 49 No 2, 2012 ediție specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DEREGLARILE_PROFILULUI_LIPIDIC_LA_PACIENTII_CU_CARDIOPATIE.pdf89.51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback