USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/14034
Title: Prognostic implications of hyperglycemia in acute myocardial infarction patients
Other Titles: Implicatii prognostice ale hiperglicemiei la pacienti cu infarct acut de miocard
Authors: Bivol, Elena
Grib, Liviu
Keywords: acute myocardial infarction;hyperglycemia;mortality
Issue Date: 2014
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: BIVOL, Elena, GRIB, Liviu. Prognostic implications of hyperglycemia in acute myocardial infarction patients. In: Arta Medica. 2014, nr. 2(53), pp. 68-72. ISSN 1810-1852.
Abstract: Background and Aims. An increase in plasma glucose concentration is often observed during the early hours of acute myocardial infarction (AMI). The aim of the paper was to assess the prognostic implications of hyperglycemia in patients with AMI Materials and Methods: Retrospective observational study included 125 consecutive patients (≤70yo) with AMI hospitalized in 2012. The study sample was divided into patients with known diabetes mellitus (DM; n=25), normoglycemic patients (n=50); and those with hyperglycemia, without previous history of diabetes(nonDM). Results. The results of the present investigation confirm that, even among non-diabetic patients, the prevalence of elevated glucose levels upon admission for AMI is high (n=50; 40%), the prevalence was higher in DM women and nonDM men. Mortality was significant lower in normoglicemic, medium in DM and high in nonDM hyperglycemic patients. Mortality was higher in DM women and nonDM men. In nonDM death occurred predominantly in younger patients, while in DM in older patients. In all groups, both admission and fasting glucose levels were higher in non-survivors. Conclusions. The presence of hyperglycemia in subjects who present with AMI offers a survival disadvantage. The impact of hyperglycemia as a risk factor in AMI is more pronounced in younger patients.
Introducere. Creșterea glucozei plasmatice se înregistrează frecvent în primele ore dupa infarct miocardic. Scopul lucrarii a fost evaluarea implicației prognostice a hiperglicemiei la pacienti cu infarct miocardic acut(IMA). Materiale și Metode: Studiul retrospective observațional a inclus 125pacienți (≤70ani) cu IMA spitalizați consecutiv in 2012 la IMSP”Sfînta Treime”. Lotul de studiu a fost divizat în pacienți cu diabet zaharat cunoscut (DZ, n=25), pacienți normoglicemici (n=50); și pacienți cu hiperglicemie fără anamnestic de DZ(nonDZ). Rezultate. Rezultatele studiului confirmă că, chiar și la pacienți nonDZ, prevalența hiperglicemiei la internarea pentru IMA este înaltă (n=50; 40%), prevalența a fost mai înaltă la femei cu DZ și barbați nonDZ. Mortalitatea a fost semnificativ mai redusă la pacienți normoglicemici, medie la pacienți cu DZ și înaltă la pacienți nonDZ cu hiperglicemie. Mortalitatea a fost mai înaltă la femei DZ și barbați nonDZ. La pacienți nonDZ decesele au fost mai frecvente la tineri. În toate grupurile, atît glucoza matinală cît și la internare au avut valori mai crescute la decedați. Concluzii. Prezența hiperglicemiei la pacienți cu IMA scade speranța de viață. Influiența negativă a hiperglicemiei este mai evidentă la pacienți tineri cu AMI.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14034
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica Vol. 53 No 2, 2014 ediție specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bivol_Elena.Prognostic.pdf1.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback