USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/14288
Title: Modificările enzimatice postoperatorii în operațiile radicale pe motiv de cancer gastric
Other Titles: Postoperative enzime changes in the radical operations in case of gastric cancer
Authors: Corobcean, Nadejda
Ghidirim, Nicolae
Coşciug, Gurii
Antoci, Lilian
Codrean, Lilia
Godoroja, Vitalie
Catrinici, Victor
Donscaia, Anna
Mednicov, Lorena
Suharschi, Ilie
Burian, Nicolae
Ceban, V.
Issue Date: 2011
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: COROBCEAN, Nadejda, GHIDIRIM, N., COŞCIUG, G., et al. Modificările enzimatice postoperatorii în operațiile radicale pe motiv de cancer gastric = Postoperative enzime changes in the radical operations in case of gastric cancer. In: Arta Medica. 2011, nr. 3(46), p. 63. ISSN 1810-1852.
Abstract: Pe parcursul anilor – 2009-2011 sub supravegherea noastră au fost 13 bolnavi de cancer gastric – 8 bărbați şi 5 femei cu vârsta 40-65 ani – care au suportat operații radicale pe motive de cancer. Am monitorizat bolnavii în aspectul modificării indicilor enzimatici: α-amilaza, proteina C-reactivă, amilaza pancreatică şi lipaza în ziua operației, primele 3 zile, dacă indicii reveneau la normă, se repeta determinarea lor şi în ziua externării bolnavului. În cazul, că enzimele rămâneau la nivele sporite, determinarea lor se prelungea pe toată perioada până la externare. În rezultatul studiului am stabilit că amilaza plasmatică suporta devieri de la cifrele normale cu sporirea indicilor săi chiar în ziua operației şi, îndeosebi, în primele 3 zile postoperatorii. Cele mai profunde şi durabile modificări au fost înregistrate din partea lipazei, care s-a manifestat mai târziu și „normalizat” după o perioadă de tratament foarte îndelungat. În cazul, când indicii enzimatici persistau o perioadă mai îndelungată şi, în pofida tratamentului cu inhibitori sau cu administrare de citostatice, nu aveau tendința spre normalizare ne-am convins, în cele din urmă, că pancreatita a evoluat în pancreonecroză (2 cazuri) şi tratamentul a durat în timp cu vindecare peste 20-30 şi mai multe zile. Concluzii:1. Pancreatitele postoperatorii în cancerul gastric corelează cu 2 factori principali: 1) extinderea tumorii gastrice cu implicarea pancreasului; 2) traumatizarea glandei pancreatice în timpul mobilizării stomacului sau în cazul rezecției parțiale a pancreasului şi în splenectomie. 2. Cel mai precoce se modifică indicii amilazei, dar modificarea lipazei care persistă îndelungat este rezultatul evoluției în pancreonecroză şi normalizarea lor este criteriul vindecării pancreatitei.
In our study we were monitorised and analised changes of ensimatic indixes of 13 patients radical operated with gastric cancer. We were find, that, in a fact, the exopancreatic sistem is very sensible than smolest traumatic actions during operations. More earlier was change amilase, but if increases lipase and persistes more time, probability of pancreatitis this is very higher, what was confirmate in our study.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14288
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica Vol. 46 No.3, 2011 ediţie specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MODIFICARILE_ENZIMATICE_POSTOPERATORII_IN.pdf118.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback