USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/14511
Title: Chemical analysis of Hyssopus officinalis L.
Other Titles: Analiza chimică a speciei Hyssopus officinalis L.
Authors: Bolohan, Victoria
Benea, Anna
Ciobanu, Cristina
Cojocaru-Toma, Maria
Ungureanu, Ion
Keywords: Hisspous officinalis L;chemical compounds;hydroxycinnamic acids
Issue Date: 2020
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
Abstract: Background. Hyssopus officinalis L.(hyssop), a species native to the Caspian Sea region, has been cultivated in the Republic of Moldova as aromatic plant and has been used in folk medicine as antitussive, expectorant, carminative, digestive and sedative remedy. Objective of the study. Identification of chemical compounds and estimation of hydroxycinnamic acids total content in the vegetal product Hyssopi herba. Material and Methods. Vegetal product (Hyssopi herba) was collected from the collection of the Scientific Center for the Cultivation of Medicinal Plants of "Nicolae Testemitanu" SUMPh. Qualitative analysis was performed with sedimentation and color reactions. The total content of hydroxycinnamic acids (THA) was determinated by spectrophotometric method, measuring the optical density at 325 nm wavelength (Metertech U Results. Through qualitative reactions, in Hyssopi herba, tannins, flavonoids, saponosides were identified and the lack of alkaloids, coumarins and anthracene derivatives were confirmed. From the vegetal product were obtained 2 extracts: 30% ethanolic and aqueous; the THA was quantified by spectrophotometric method, expressed as chlorogenic acid. The THA were higher in ethanolic extract (3.64%) compared to aqueous (2.67%). Conclusion. The obtained results may justify the continuation of studies for the use of H. officinalis L. as a source of phenolic compounds, a plant appreciated for its volatile content. Introducere. Hyssopus officinalis (isop), specie originară din regiunea Mării Caspice, este cultivată în Republica Moldova ca plantă aromatică și utilizată în medicină ca remediu antitusiv, expectorant, carminativ, digestiv și sedativ. Scopul lucrării. Identificarea grupelor de compuși chimici și dozarea totalului de acizi hidroxicinamici în produsul vegetal Hyssopi herba. Material și Metode. Produsul vegetal (Hyssopi herba) a fost colectat din colecția Centrului Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale USMF „Nicolae Testemițanu”. Analiza calitativă s-a efectuat prin reacții de sedimentare și culoare. Totalul de acizi hidroxicinamici s-a realizat prin metoda spectrofotometrică, cu măsurarea densității optice la lungimea de undă 325 nm (spectrofotometrul Metertech UV/VIS SP 8001). Rezultate. Prin reacții calitative, în Hyssopi herba, s-a identificat prezența substanțelor tanante, flavonoidelor, saponozidelor și s-a confirmat lipsa alcaloizilor, cumarinilor, derivaților de antracen. Din produsul vegetal s-au obținut 2 extracte: hidroalcoolic 30% și apos, în care s-a dozat spectrofotometric totalul de acizi hidroxicinamici, exprimat în acid clorogenic. Totalul de acizi hidroxicinamici s-a prezentat cu un conținut mai înalt în extractul etanolic (3,64%) comparativ cu cel apos (2,67%). Concluzii. Rezultatele obținute justifică continuarea studiilor prin valorificarea speciei H. officinalis L. ca sursă de compuși fenolici, plantă apreciată pentru conținutul înalt de ulei volatil.
URI: https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14511
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
649_ABSTRACT_BOOK_Culegere_de_rezumateABSTRACT_BOOK_Culegere_de_rezumate.pdf170.17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback