|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină 2020
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 5 (87) / 2020
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/14973
Title: | Mercurul în diferite specii de pește și rolul acestuia în evaluarea expunerii populației |
Other Titles: | Mercury in different fish species and its role in assessing population exposure Ртуть в различных видах рыб и ее роль в оценке воздействия на население |
Authors: | Țurcanu, Gheorghii Bahnarel, Ion Dupouy, Eleonora |
Keywords: | mercury;exposure;fish species |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova |
Citation: | ȚURCANU, Gheorghii; BAHNAREL, Ion; DUPOUY, Eleonora. Mercurul în diferite specii de pește și rolul acestuia în evaluarea expunerii populației. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2020, nr. 5(87), pp. 90-94. ISSN 1729-8687. |
Abstract: | Rezumat
Mercurul (Hg) este considerat un metal toxic, fiind prezent în
diferite specii de pești în cantități ce cresc direct proporțional
cu poziționarea progresivă a speciei în lanțul trofic. Aprecierea
variabilității concentrației Hg în diferite specii de pește este
esențială pentru evaluarea expunerii populației la Hg prin
consumul de pește. A fost realizat un studiu descriptiv, datele
fiind colectate atât prin metoda directă, cât și prin metoda
indirectă. Au fost colectate 189 de probe (Dp), pe parcursul
lunii octombrie 2017, conform cerințelor ГОСТ 26927-86.
Din baza de date ”GEMS/Food contaminants” au fost extrase 23.025 de rezultate analitice, caracteristice perioadei
01.01.1972 – 31.12.2018. Datele privind cele 17 specii de pești
incluse în cercetare au fost prelucrate în IBM SPSS statistics
26, cu aprecierea valorilor medii (m), deviației standard
(SD), fiind aplicat testul Mann-Whitney U. Cele mai mari
concentrații medii după Dp au fost estimate pentru: știucă
(n=7) – 0,144 mg/kg ± 0,031, bibanul de mare (n=5) – 0,140
mg/kg ± 0,011, ton (n=10) – 0,109 mg/kg ± 0,028. După
”GEMS/Food”, cele mai mari concentrații medii de Hg se
conțin în: rechin (n=1698) – 0,828 mg/kg ± 0,750, ton (n=2945)
– 0,305 mg/kg ± 0,318, bibanul de mare (n=243) – 0,207 mg/
kg ± 0,330. Datele sunt prezentate ca m±SD. Aplicând testul
Mann-Whitney U, am estimat că pentru 8 din cele 17 specii
de pește nu există o diferență semnificativă statistic (p>0,05),
pentru 9 specii a existat o diferență semnificativă statistic
(p<0,05). Rezultatele obținute sugerează că utilizarea unui
număr mic de investigații ale Hg din pește pentru aprecierea
expunerii populației la Hg sunt mai puțin susceptibile de a
cuprinde variabilitatea reală a concentrațiilor mercurului
în pește. Summary
Mercury in different fish species and its role in assessing
population exposure
Mercury (Hg) is considered a toxic metal being present in
different fish species in quantities that increase in direct proportion to the progressive positioning of the species in the food
chain. Assessing the variability of Hg concentration in different
fish species is essential for assessing population exposure to
Hg through fish consumption. This is a descriptive study; the
data being collected by both direct and indirect method. 189
samples (Dp) were collected during October 2017 according
to the requirements of ГОСТ 26927-86. 23.025 analytical
results were extracted from ”GEMS/Food contaminants”,
characteristic of the period 01.01.1972 – 31.12.2018. The data
of the 17 fish species included were processed in IBM SPSS
statistics 26, with the assessment of mean values (m), standard
deviation (SD) and the Mann-Whitney U test applied. The
highest average concentrations for Dp, were estimated for pike
(n=7) – 0,144 mg/kg ± 0,031, sea perch (n=5) – 0,140 mg/kg
± 0,011, tuna (n=10) – 0,109 mg/kg ± 0,028. According to
”GEMS/Food”, the highest average Hg concentrations are:
shark (n=1698) – 0,828 mg/kg ± 0,750, tuna (n=2945) – 0,305
mg/kg ± 0,318 and sea perch (n=243) – 0,207 mg/kg ± 0,330.
Data are presented as m±SD. Applying the Mann-Whitney U
test we estimated that for 8 of the 17 fish species there was no
statistically significant difference (p>0,05), for 9 species there
was a statistically significant difference (p <0,05). The results
obtained suggest that the use of a small number of investigations of Hg in fish to assess the exposure of the population to
Hg, they are less likely to include the real variability of mercury
concentrations in fish. Резюме
Ртуть в различных видах рыб и ее роль в оценке воздействия на население
Ртуть (Hg) является токсичным металлом, присутствующим в различных видах рыб в количествах,
которые увеличиваются прямо пропорционально количеству потребляемых видов рыб. Анализ содержания
Hg в различных видах рыб имеет важное значение для
оценки воздействия ртути на население в результате
потребления рыбы. Представленное исследование является описательным, данные были собраны как прямым,
так и косвенным методом. 23025 аналитических результатов получены из ”GEMS/Пищевые загрязнители”,
характерные для периода 01.01.1972 – 31.12.2018. В
октябре 2017 года отобрано 189 образцов рыб (Дп) в
соответствии с требованиями ГОСТ 26927-86. Данные
по содержанию Hg в 17 видах рыб из всех отобранных образцов были обработаны в IBM SPSS Statistic 26 с оценкой
средних значений (m), стандартного отклонения (SD)
и U-критерия Манна-Уитни. Самые высокие средние
концентрации после (Дп) были получены для щуки (n=7)
– 0,144 мг/кг ± 0,031, морского окуня (n=5) – 0,140 мг/кг
± 0,011, тунца (n=10) – 0,109 мг/кг ± 0,028. По данным
”GEMS/Food”, самые высокие средние концентрации
ртути следующие: акула (n=1698) – 0,828 мг/кг ± 0,750,
тунец (n=2945) – 0,305 мг/кг ± 0,318 и морской окунь
(n=243) – 0,207 мг/кг ± 0,330. Было установлено, что для
8 из 17 видов рыб статистически значимого различия
концентраций не было (р>0,05), для 9 видов различия
были статистически достоверны (р<0,05). Таким образом, для оценки воздействия ртути на население
использование небольшого количества проб для исследований ртути в рыбе, не позволяет выявить реальную
вариабельность концентраций ртути в рыбе. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină |
URI: | http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/11/Revista-SPEMM_587_2020_color.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14973 |
ISSN: | 2587-3873 |
Appears in Collections: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 5 (87) / 2020
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|