USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15534
Title: Consideraţiuni asupra glioblastomului multiform în relaţie cu infecţia HIV/SIDA
Authors: Coreţchi, Victoria
Testemiţanu-Dumitraş, Ecaterina
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: COREŢCHI, Victoria, TESTEMIŢANU-DUMITRAŞ, Ecaterina. Consideraţiuni asupra glioblastomului multiform în relaţie cu infecţia HIV/SIDA. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 80. ISSN 1729-8687.
Abstract: Scopul lucrării: elucidarea importanţei imagisticii prin rezonanţa magnetică (IRM) în diagnostificarea ganglioblastomului multiform în relaţie cu infecţia HIV (SIDA). Material și metode. A fost studiat un lot de 6 pacienţi cu mase tumorale infiltrative-gliale (glioblastome) în relaţie cu HIV/SIDA, confirmată prin teste de laborator. Rezultate.Glioblastomul multiform (GMB) este considerat cea mai agresivă și frecventă tumoră glială intracerebrală, constituie o incidenţă de la 10% la 20% din polimorfismul atât de vast al tumorilor intracraniene (statistica si clasificarea OMS din 1993). După apartenenţa celulară, natura histologică, gradul de agresivitate, modul de creștere și extindere GBM este considerat acrocitom anaplazic gradul IV. În comparaţie cu HIV/SIDA, GMB este raportat episodic, dar se atestă ca evoluţie rapid-progresivă „de fulger”. În grupul evaluat s-a constatat prevalenţa sexului masculin, cu excepţia unui caz feminin, vârsta medie variază între 21 și 26 de ani. Lotul integral de pacienţi a fost supus abordării IRM cu administrare AK – Ga – Magnevist (20 ml). Semnificaţia imagistică a GMB: marchează mase tumorale intracerebral-infiltrative, vag conturate de ţesutul nervos limitrof, textual dezorganizate, cu sectoare intrastromale de necroliză și includeri hemoragice. Edem perilezional vagogenic și citotoxic, efect de masă important. Răspunsul postcontrast accentuat gadolinofil, cu caracter considerat tipic: amplificarea marcată a intensitătii semnalelor RM (în T1 w) marginal, în unele cazuri se notifică priză de contrast focalizată în zona centrală. În 3 cazuri s-a vizualizat o extindere infiltrativă contralaterală cu antrenarea corpului calos (spleniumului corpului calos), determinând aspect configurativ „de fluture”. Concluzii • Glioblastomul ca o complicaţie a HIV/SIDA este raportat rar, însă are o evoluţie fulminantă și pe fundal de imunosupresie decesul survine în câteva luni. • Imagierea prin rezonanţă magnetică reprezintă examinarea de primă intentie și elecţiune, asigurând stabilirea promptă a diagnosticului.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15534
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Consideratiuni_asupra_glioblastomului_multiform_in_relatie_cu_infectia_HIV_SIDA.pdf102.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback