USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15581
Title: Valoarea elastografiei în diagnosticarea cancerului glandei tiroide
Authors: Calistru, Natalia
Palii, Galina
Vangheli, Ludmila
Cuzneţov, Tatiana
Eftodi, Mihai
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: CALISTRU, Natalia, PALII, Galina, VANGHELI, Ludmila, CUZNEŢOV, Tatiana, EFTODI, Mihai. Valoarea elastografiei în diagnosticarea cancerului glandei tiroide. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), pp. 92-93. ISSN 1729-8687.
Abstract: Actualitate. Patologia nodulară a glandei tiroide este extrem de frecventă. Numărul acestor afecţiuni în populaţie crește odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la sexul feminin (30-60 %). Frecvenţa cancerului tiroidian la fel este sporită. Dat fiind faptul că în 95% cazuri cancerul tiroidian apare ca „noduli”, este obligatoriu de precizat caracterul benign sau malign al acestora. Marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt descoperiţi ecografic, însă combinarea ultrasonografiei în mod 2D în scara gri, Color Flow Doppler (CFD), Power Doppler, elastografiei aduce un plus enorm în diagnosticarea tiropatiilor nodulare neoplazice. Elastografia este o metodă relativ nouă, neinvazivă, care măsoară elasticitatea și compresivitatea nodulilor. Orice nodul canceros este mult mai dur decât ţesutul adiacent. Fiind aplicate vibraţii sau o compresiune mecanică, tumora se modifică mai puţin comparativ cu ţesutul din jur. Diferenţele de elasticitate contribuie la deducţia prin scala de culori a gradării de la 1 la 5 (probabil benign – probabil malign). Scopul lucrării este de a determina posibilităţile elastografiei în diferenţierea nodulilor tiroidieni benigni de cei maligni, verificată prin examenul citologic în urma puncţiei aspiratoare. Material şi metodă. Au fost examinaţi 52 de pacienţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 72 de ani (11 bărbaţi, 41 femei). Ecografia a fost efectuată la aparatul General Electric Logiq E9 în mod 2D scara gri, Doppler Color. Având semne suspecte clinico-ecografice pentru un cancer, li s-a efectuat elastografia, iar mai apoi au fost supuşi puncţiei aspiratoare, urmate de examenul citologic. O parte dintre aceşti pacienţi au beneficiat şi de rezultatele histologice. Rezultate. În urma elastografiei, dintre cei 52 de pacienţi au fost selectaţi 11 – 2 bărbaţi şi 9 femei cu indice de rigiditate crescut mai sus de 3,5-4,0. Puncţia aspiratoare cu examenul citologic la acest grup de pacienţi a constatat: 4 cazuri de cancer papilar, 1 caz variantă foliculară a cancerului papilar. În alte 3 cazuri diagnosticul citologic este tumoră foliculară atipică, 1 dintre care histologic prezintă adenom folicular cu microcarcinom, iar alte 2 cazuri – guşă macrofoliculară cu calcifieri şi fibroză. În 3 cazuri citograma este caracteristică tiroiditei autoimune, în asociere cu adenomatoza, care necesită monitorizare în continuare. Concluzii. Indexul sporit de rigiditate este un semn ecografic suplimentar de suspectare şi de depistare timpurie a cancerului glandei tiroide. Astfel, elastografia permite o selecţionare mai precisă atât pentru puncţia aspiratoare, cât şi pentru trimiterea pacienţilor la un tratament chirurgical.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15581
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Valoarea_elastografiei_in_diagnosticarea_cancerului_glandei_tiroide.pdf107.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback