USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15583
Title: Diagnosticul imagistic al cancerului mamar in situ
Authors: Rotaru, Natalia
Jovmir-Popa, Dorina
Gavrilasenco, Igor
Chiaburu, Simona
Izbaş, Doina
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: ROTARU, Natalia, JOVMIR-POPA, Dorina, GAVRILASENCO, Igor, CHIABURU, Simona, IZBAŞ, Doina. Diagnosticul imagistic al cancerului mamar in situ. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), pp. 93-94. ISSN 1729-8687.
Abstract: Scopul lucrării: estimarea sensibilității de diagnostic a metodelor imagistice în carcinomul mamar neinvaziv (CIS). Materiale și metode. Pentru atingerea scopului și a obiectivelor investigațiilor studiului, am selectat riguros un lot de paciente în număr de 117, cu formațiuni tumorale mamare, inclusiv 57 de paciente cu cancer mamar in situ și 60 cu cancer mamar invaziv, examinând fișele medicale și iconografia imagistică, acestea fiind internate și tratate în Institutul Oncologic, în perioada 2000-2010. Rezultate. Carcinomul neinvaziv mamar este o maladie care se depistează tot mai frecvent, datorită efectuării pe larg al screeningului mamografic. Depistat la această etapă de dezvoltare, poate fi tratat cu vindecare practic în 100% cazuri. Diagnosticul clinic al carcinomului in situ (CIS) prezintă foarte mari dificultăți, dar în ultimii ani, datorită efectuării screeningului mamografic, IRM, USG au permis creșterea frecvenței depistării CIS. Depistarea mamografică timpurie a microcancerelor va fi dificilă și din cauza existenței unei densități sporite a țesutului performant, se cere o atenție sporită a specialistului în domeniu, precum și interpretarea repetată a imaginii. Examenul prin USG a demonstrat o sensibilitate comparativ mică – 17,4%. Mamografia este cu mult mai informativă, sensibilitatea constituind 32,7%. Examenul prin metode imagistice moderne, TC și IRM, a demonstrat o sensibilitate de 62,3%. Clinic s-au stabilit simptomele: eliminări sangvine din mamelon, prezente în 14,1% cazuri, indrații – în 45,7% cazuri și tumoră palpabilă – în 12,2 % cazuri. Concluzii. Depistarea și tratamentul carcinomului glandei mamare la etapa in situ garantează vindecarea pacientelor practic în 100% cazuri, utilizând metodele contemporane de diagnostic și tratament, care obligă medicul să-și perfecționeze cunoștințele, în vederea interpretării corecte a tabloului clinicoimagistic. Examenul imagistic cu aparate de înaltă rezoluție permite de a diagnostica carcinomul in situ, determinând volumul operației preoperatoriu și combinând-o, în caz de necesitate, cu radioterapie și chimioterapie.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15583
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diagnosticul_imagistic_al_cancerului_mamar_in_situ.pdf166.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback