USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15605
Title: Herniile de diafragmă congenitale
Authors: Tărîţă, N.
Rotaru, N.
Ivancenco, Olga
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: TĂRÎŢĂ, N., ROTARU, N., IVANCENCO, Olga. Herniile de diafragmă congenitale. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 109. ISSN 1729-8687.
Abstract: Introducere. Herniile de diafragmă congenitale (HDC) reprezintă o problemă medicală multidisciplinară, o provocare pentru imagiștii care stabilesc diagnosticul și pentru chirurgii care tratează pacienţii. Fiind tema multor studii de specialitate, această maladie are o incidenţă destul de joasă (1:2500 – 1:5000), însă o mortalitate foarte mare (până la 80%). Prezenţa de la naștere a herniei diafragmei periclitează viaţa nou-născutului, astfel un diagnostic rapid, prompt și corect se impune și devine esenţial. Scopul lucrării: ne-am propus să efectuăm un studiu descriptiv și retrospectiv al literaturii și experienţei clinice a mai multor cazuri de hernie de diafragmă congenitală cu trecerea în revistă a unor criterii radiologice de diagnostic al acestei maladii. Material și metodă. Studiul a inclus analiza mai multor cazuri clinice de HDC, în diagnosticul căror s-a aplicat metoda radiologică. Cazurile clinice și clișeele radiologice au fost preluate din IMSP ICȘDOSMC, secţia Radiologie, din perioada 2005-2007 și studiate retrospectiv. De asemenea, studiul comportă și caracter descriptiv al datelor de literatură cu privire la etiologia, embriologia și diagnosticul HDC. Rezultate. În rezultatul studierii cazurilor clinice, în paralel cu analiza clișeelor radiologice, am apreciat criteriile de diagnostic radiologic, am determinat deosebirile dintre herniile cu diferit sediu (anterioare și posterioare), precum și criteriile de bază pentru diagnosticul diferenţial. Concluzii. Herniile de diafragmă congenitale reprezintă o entitate nozologică rar întâlnită, dar cu o mortalitate foarte înaltă. Depistarea timpurie este determinativă în elaborarea conduitei terapeutice de urgenţă, în alegerea procedeului chirurgical corespunzător. Explorările radiologice de rutină, precum radiografia toracică antero-posterioară, pot fi suficiente pentru stabilirea diagnosticului.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15605
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Herniile_de_diafragma_congenitale.pdf102.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback