USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15673
Title: Diagnosticul clinico-imagistic al sindromului McCune-Albright (Caz clinic)
Authors: Boldescu, Diana
Cuciuc, Sergiu
Taran, Anatolie
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: BOLDESCU, Diana, CUCIUC, Sergiu, TARAN, Anatolie. Diagnosticul clinico-imagistic al sindromului McCune-Albright (caz clinic). In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 151. ISSN 1729-8687.
Abstract: Scop: evaluarea clinico-imagistică a sindromului McCune-Albright, diagnosticat și tratat chirurgical în IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Material și metode. A fost examinată pacienta S. de 40 de ani, cu suspecţie la sindromul McCune-Albright, care acuza dureri permanente în regiunea humerusului stâng, cu intensificare la efort fizic. Rezultate. La examenul clinic s-a constatat pigmentare cutanată pe corp și pe extremităţi, asimetria capului și a feţei, parţial a toracelui. Menarha s-a stabilit de la vârsta de 8 ani. În copilărie a suportat intervenţie chirurgicală la maxilarul stâng pentru înlăturarea unui focar fibros. La oasele feţei, craniului, coastelor, osul iliac, femural, fibular (afectarea a fost integral pe stânga) prin examen radiologic standard s-a depistat displazia fibroasă poliostică, care s-a confirmat postoperatoriu. Intervenţia chirurgicală a inclus înlăturarea focarului din humerusul stâng, aplicând aloplastia defectului restant cu alogrefe corticale scindate. Concluzie. Sindromul McCune-Albright este o patologie genetică congenitală, cu frecvenţă rară, caracterizată printr-o afectare fibroasă a oaselor, cauzată de o mutaţie genetică la nivelul GNAS 1. Diagnosticul radiologic este tardiv și ocazional.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15673
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diagnosticul_clinico_imagistic_al_sindromului_McCune_Albright_Caz_clinic.pdf170.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback